Incendiul de la Leguvas a fost lichidat. Pagube de peste 1,5 milioane RON!

UPDATE 19:00: Pagube de peste 8 miliarde de lei vechi, pentru propietarul unui depozit!

Unul dintre cei care au inchiriat spatiu la depozitele Leguvas, s-a luat, pe buna dreptate, cu mainile de cap, cand a vazut dezastrul. Barbatul povesteste, ca avea marfa de aproximativ 12 miliarde de lei vechi, dar peste 86 % din ea a fost distrusa de incendiu. Spune ca avea si asigurare, dar ramane de vazut daca in urma anchetei asiguratorul il va despagubi sau nu. “Sant destule clauze iar daca nu le indeplinesti este posibil ca asiguratorul sa nu iti dea nici un ban. Incendiul m-a nenorocit.”, a povesti propietarul depozitului distrus de incendiu de incendiu.

UPDATE 15.00: Incendiul a fost lichidat  după cinci ore de la izbucniea acestuia. Lupta cu flacarile a fost una destul de dificila, pentru ca in interiorul depozitelor  erau materiale inflamabile, iar temperatura din interior a ajuns pana la 1600 grade Celsius.  Acoperisul cladirii, din beton, s-a indoit, iar in locul unde a fost epicentrul incendiului a cazut. Fumul a fost extrem de ineccacios si plin de substante toxice, facand foarte dificila interventia  pompierilor. S-au folosit 11 autospeciale de stins incendii cu apa si spuma, precum si peste 80 de pompieri din judetele Vaslui, Iasi si Bacau, prefectul judetului Vaslui, Eduard Popica fiind nevoit sa declanseze planul  rosu de interventie.  Din fericire nu s-au inregistrat victime nici din randul celor afalati in incinta depozitului la izbucnirea sa, fiind evacuati la timp și nici din randul pompierilor care au intervenit pentru lichidare. In zona  a fost  lasata o masina de stingere cu apa si spuma, exact  la locul incendiului,  pentru  a interveni in cazul cand flacarile ar reizbucni.

La fata locului se afla acum  echipele de investigatori  (politisti criminalisti si pompieri)  pentru  a stabili cauzele  incendiului, precum si valoarea exacta a a pagubelor. Estimativ, acestea ar fi de peste 1,5 milioane lei. Numai  in locul de unde a plecat  tot acest dezastru, proprietarul a estimat co paguba de 800 000 de lei. Mai sunt inca trei magazine afectate  serios, patronii  declarand  ca au perderi  de circa 400 000 de lei fiecare.  Ca o prima evaluare, pompierii au spus ca acest depozit nu avea autorizatie ISU de functionare, iar cu ceva timp in urma proprietarii  au si fost amendati cu 10 000 de lei din acest motiv. Interventia pompierilor ar fi fost mult mai facila si incendiul nu ar fi avut asemenea dimensiuni, daca  in curte ar fi existat  un  hidrant functional. Tot pompierii mai spun ca reteaua de hidranti exteriori exista dar nu mai functioneaza de mult timp.

Depozitele  de la Leguvas apartin fratilor Copacinschi, iar zona incendiata  apartine firmei SONTAG, detinuta de fratele lui Ovidiu Copacinschi,  care locuieste în Iasi. In aceste depozite functionaeaza zeci de firme si magazine. Cititi amanunte incendiare despre acest caz care a pus toata conducerea judetului Vaslui pe jar, a creat pagube de peste 1 500 000 de lei si a ingrozit locuitorii   zonei  unde s-a produs, in numarul de luni al cotidianului nostru.

UPDATE 11.00: Interventia pompierilor a fost anevoioasa, pentru ca cei care detin spatiile comerciale  nu au facut nimic in vederea prevenirii incendiilor. Culmea, in curtea depozitelor nu exista nici un hidrant de la care masinile de pompieri sa se poata alimenta cu apa. Martorii spun ca, initial pompierii reusise sa izoleze incendiul, dar au fost nevoiti sa mearga inapoi la unitate pentru a se alimenta cu apa. Acesta a fost momentul in care incidentul a luat amploare. Daca exista un hidrant in curte totul s-ar fi rezolvat mult mai usor. A fost nevoie de interventia atat a pompierilor din Iasi cat si a celor din Bacau, pentru ca focul sa poata fi stapanit. In continuare comerciantii isi  cara marfa  din depozitul aflat in flacari, avand alaturi si pe primarul  municipiului Vaslui, Vasile Paval, care este socat de cele intamplate si  ii  incurajeaza pe cei pagubiti. Raed  Arafat, secretarul de stat din MAI, seful ISU din Romania, este tinut la curent cu  tot ce se intampla, de catre prefectul judetului Vaslui, Eduard Andrei Popica.

Recomandari ISU Vaslui pentru vasluieni: Sã rămână in locuinte pana la stingerea incendiului – Sa evite deplasarea in zona de manifestare a incendiului – Sa închidă ușile și ferestrele locuințelor pentru evitarea pătrunderii fumului generat de incendiu – Sa părăsească zona de manifestare și sa identifice locuri sigure, aerisite.

UPDATE 10:40: La locul incendiului, a fost solicitata autospeciala cu spuma. De asemenea, pompierii vasluieni, au cerut sprijinul colegilor din Iasi si Bacau. In continuare, incendiul se manifesta violent. Desi, cu toate eforturile pompierilor incendiul nu poate fi domolit.

De putin timp focul a cuprins si un depozit plin cu vopsea si diluanti.

La fata locului, disperarea celor care au afaceri in zona ia proportii: “Am marfa in depozit de peste 5 miliarde de lei vechi. A fost distrusa in totalitate. Este asigurata dar stati sa vedeti ce spun cei de la asigurari” spune propietarul depozitului de la care a izbucnit incendiul.

UPDATE 10:35: Misiune grea au si politistii si jandarmii sositi la fata locului. Duc o lupta inegala cu sutele de persoane venite sa priveasca cum arde complexul. Stau in apropierea sau pe linia ferata din vecinatate, fara sa constientizeze ca isi pun viata in pericol. In urma cu ceva timp, o tragedie a fost evitata “la mustata”, Un barbat a fost facut atent in lultima secunda ca se apropie un tren. La locul incendiului sunt prezente si autoritatile locale si judetene, care incearca sa dea o mana de ajutor. Viceprimarul Dragos Cazacu, munceste cot la cot, cu angajatii depozitelor, pentru a scoate marfa, amenintata de foc.

UPDATE 10: 30: Pornit de lau un depozit de materiale plastice, incendiul de la depozitele Legovas a luat o amploare deosebita. Nori negri de fum vin catre oras, flacarile sunt de cateva zeci de mentri, iar in zona s-a creat panica. Asa cum se vede si pe imagini, pompierii par sa nu stapaneasca valvataile.Acestia  au venit la locul dezastrului cu 4 autospeciale de stingere si doua ambulante, dar in zona nu exista hidranti, din acest motiv, popierii sunt obligati sa faca naveta cu 2 autocisterne care sa alimenteze, cu apa, interventia.

UPDATE 10:20: Focul s-a extins si a cuprins depozitele celor de la Leguvas pe o suprafata foarte mare. In acelas timp, cei care isi desfasoara activitatea in zona, incearca cu disperare sa mai salveze din bunuri, chiar daca isi pun viata in pericol.

Oamenilor le este teama, ca nu cumva incendiul sa cuprinda un depozit de materiale plastice si vopseluri, din apropiere.

Pentru a duce la bun sfarsit interventia, fortele ISU au reusit sa faca o improvizatie si sa se alimenteze, de la teava de apa a complexului comercial, dar se pare ca apa de la acea conducta nu are suficient debit.

Cei de pe margine, au inceput sa se intrebe cum de ISU a eliberat, autorizatie de functionare, pentru un depozit in care nu exista nici un hidrant. Din pacate focul se extinde si cuprinde suprafete din  ce in ce mai mari, fara ca pompierii sa poata face ceva.

Stire Initiala: In urma cu cateva minute a izbucnit un puternic incendiu la depozitele Leguvas din municipiul Vaslui. Incendiul a fost anuntat la 112, iar la fata locului s-au deplasat cel putin patru autospeciale de stingere cu apa si spuma. Vom reveni cu amanunte de la fata locului in cel mai scurt timp.

UPDATE 11.00 Interventia pompierilor a fost anevoioasa, pentru ca cei care detin spatiile comerciale  nu au facut nimic `n vederea prevenirii incendiilor. Culmea este ca  aceste  spatii  apartin  chiar firmei omului de afaceri  care executa cele mai importante  proiecte pentru municipalitatea vasluiana: Ovidiu Copacinschi. A fost nevoie de interventia atat a pompierilor din Iasi cat si a celor din Bacau, pentru ca focul sa poata fi stapanit. In continuare comerciantii `si  cara marfa  din depozitul aflat `n flacari, avand alaturi si pe primarul  municipiului Vaslui, Vasile Paval, care este socat de cele `ntamplate si  `i  `ncurajeaza pe cei pagubiti. Raed  Arafat, secretarul de stat din MAI, seful ISU din Romania, este tinut la curent cu  tot ce se `ntampla, de catre prefectul judetului Vaslui, Eduar Andrei Popica. 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ