-8 C
Vaslui
09-feb.-2023

Încep controalele la cantinele si chioscurile scolare

- Advertisement -

CONTROALE Odatã cu începerea noului an scolar, vor fi efectuate controale nu doar pentru verificarea conditiilor de igienã în care vor învãta elevii vasluieni, dar si în cazul unitãtilor de învãtãmânt care posedã cantine scolare. La acest început de an scolar, conform comunicatului de presã remis de DSVSA Vaslui, se vor face si controale cu privire la programul „Cornul si laptele”, mai bine spus la stocarea si distribuirea produselor din acest program. Conducerea DSVSA trage un serios semnal de alarmã cu privire la obligativitatea respectãrii, de cãtre toti factorii implicati, a normelor legale de igienã în vigoare.

Personalul Directiei Sanitar-Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor va efectua, în perioada imediat urmãtoare, un control prin care se va verifica respectarea cerintelor sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor privind dotãrile structurale si functionale în crese, grãdinite, unitãti de învãtãmânt cu program normal, internat, semi-internat sau after-school, în spatiile de depozitare a produselor alimentare acordate în conformitate cu H.G. nr.714/2008, respectiv programul „Cornul și laptele”, precum si în unitãtile de vânzare cu amãnuntul din incinta sau vecinãtatea unitãtilor de învãtãmânt. „Pentru verificarea modului în care se aplicã prevederile legale si ale Comisiei Europene, s-au dispus controale în vederea verificãrii tuturor unitãtilor de învãtãmânt în care se receptioneazã, depoziteazã, preparã si furnizeazã produse alimentare de origine animalã si non-animalã pentru copii (crese, grãdinite, unitãti de învãtãmânt si scoli cu program normal, internat, semi-internat sau after-school), de pe raza judetului Vaslui. Toate aceste controale au ca scop diminuarea pânã la eliminare a riscului de aparitie a vreunei toxiinfectii alimentare în aceste unitãti”, a declarat dr. Decebal Sãraru, directorul executiv al DSVSA Vaslui. La ora actualã, în judetul Vaslui, sunt înregistrate sanitar-veterinar 67 cantine care functioneazã în cadrul unitãtilor de învãtãmânt, la crese, grãdinite, în licee, în fundatii sau în centre de plasament. De asemenea, valorificarea diferitelor produse alimentare în unitãtile de învãtãmânt, prin programul “Cornul si lapte” sau prin chioscuri amplasate în aceste incinte, în spatii aprobate de conducerea unitãtilor scolare, se face în prezent în 759 unitãti de învãtãmânt din judet, din care 104 în zona urbanã si 655 în zona ruralã.

Reguli obligatorii pentru alimentele distribuite în unitãtile scolare

Pentru functionarea în conditii de securitate alimentarã, inspectorii DSVSA Vaslui atentioneazã responsabilii cantinelor scolare asupra obligatiilor care le revin. Astfel, aprovizionarea cu materii prime trebuie fãcutã numai din unitãti autorizate, alimentele trebuie sã aibã etichete, sã fie în termen de valabilitate, iar carnea sã fie marcatã. În plus, trebuie asigurate spatii corespunzãtoare de depozitare a materiei prime, iar pregãtirea alimentelor si prepararea hranei sã se facã în spatii separate, respectiv asigurarea de spatii special destinate pentru zarzavat, carne, peste, ouã, fiecare separat, respectând si celelalte prevederi legale în vigoare. În situatia în care se face aprovizionarea cu alimente, pentru prevenirea îmbolnãvirii elevilor, conducerea unitãtii de învãtãmânt are responsabilitatea ca, în cadrul programului “Cornul si laptele” sã detinã un spatiu frigorific, care sã mentinã produsele în stare corespunzãtoare, pânã la distribuirea cãtre elevi, precum si asigurarea manipulãrii alimentelor cu respectarea normelor de igienã specifice.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.