spot_img
spot_imgspot_img
16.1 C
Vaslui
25-mai-2024

Începe Bâlciul: bârlădenii care muncesc afară vin să își ia „porția” de naționalism!

- Advertisement -
IEFTIN… Se va achita 1 leu de persoană, de la 10 ani în sus, pentru intrarea în Bâlciul de la Bârlad.

BÂLCIUL ANUAL… Tradiția  bâlciului la Bârlad începe de sâmbătă, 20 august. Bâlciul se deschide în zona Obor, pregătită special pentru cei care vor veni, și ține  până pe 29 august. S-au pregătit  câteva sute de locuri pentru ca producătoii și comercianții ce vin la bâlci să-și instaleze tarabele, prețul fiind de 7 lei/mp/zi, exact ca acum doi ani.  Comercianții vor mai înșira și anul acesta marfa pe strada C-pt. Grigore Ignat, de la Fepa la Obor. Bâlciul se va ține în zona unde se execută lucrări și nu sunt locuri pentru mulțimea de tarabe ce s-au anunțat a fi montate. Sunt zeci de cereri, unele depuse din luna ianuarie, de la comercianți către Primărie, pentru închirierea unei suprafețe de teren pe perioada bâlciului. Așadar, de pe 20 până pe 29 august, este bâlci la Bârlad!

Accesul se va face pe o poartă de intrare situată în partea de vest a locației. Poliția Locală Bârlad va asigura dirijarea și fluidizarea circulației pe străzile care asigură accesul spre și dinspre bâlci. În perioada 20-28 august, programul de funcționare al bâlciului va fi în intervalul orar 10.00 – 23.00.  În ziua de 29 august, a.c., programul de funcționare va fi 10.00 – 24.00.  Se va achita 1 leu de persoană, de la 10 ani în sus, pentru intrarea în Bâlci.

Iarmarocul,  tradiție din vremuri  străvechi  la Bârlad!

În Bârlad, tradiția bâlciului, inițial denumit iarmaroc, vine de pe la jumătatea sec. al XIX-lea, locul său de desfășurare fiind cartierul Podeni, pe malul Bârladului, iar comuniștii  l-au mutat  în Obor – de prin 1980, pe un maidan gol, unde acum  este  Oborul de Vite. Ceea ce nu s-a schimbat la iarmaroc, bâlci  sau “Bârlad-land” (modernizat), este data desfășurării lui:  19 (sau 20)  – 29 august. Iarmarocul începea pe vremuri cu o aproape două săptămâni înainte de 29 august, punctul  culminant  fiind de “Tăierea capului Sfântul Ioan Botezătorul”. Bâlciul de astăzi tine și el pasul cu… modernismul. Tradiționalele iujuri, bărci, circuri cu femei cu barbă și trupuri de șarpe, cu pitici și iluzionisti, cu papagali care îți trăgeau cu ciocul “viitorul”  dintr-o cutie, au devenit  parașute, ciocane, avioane, roți,  mașinute sofisticate, care merg cu fise din ce în ce mai scumpe.  Au dispărut cei care odinioară mergeau cu bâlciul (vă amintiti de Richiardopol?), patronii de acum devenind avizi după bani, scumpind   biletele,  trăgând   țepe, certându-se cu aleșii locali pentru taxe mai mici (anul acesta chiriile sunt așa cum am precizat, 7 lei/mp/zi ca și acum doi ani),  ajungând să adune averi  de  miliarde de lei  înșelând  statul. Jandarmii, polițiștii locali și naționali,  vor  avea  puncte fixe în Bâlci, patrulând și supraveghind  ca totul să  se desfășoare cât mai  civilizat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Evaziune fiscală,nerespectarea celor mai elementare reguli de igiena și siguranța alimentară.Intr-un cuvânt o mare TIGANIE.Unde este marele director Ponea de la DSVSA care se inflamează că la Lidl se pune in primejdie viața cetățenilor.Aici nu observa condițiile de secol XIX,balcanism,primitivism și multă mizerie umană și socială.Stopeza acesta mizerie.Poti face asta.Fii vertical.

  2. 😂 va fi si la vaslui anul aceste si la fel va fi mutat pe terenul unde erau vite 😂 totusi ma intreb cei de la anaf atifrauda ubde sunt in aceste zile penteu ca nimeni nu da un bon

  3. Acest festival al ieftinismului, al țigăniei infecte, al marlanismului transpirat-oțătit-nespălat si prost-figurant, TREBUIE SĂ DISPARĂ. PUNCT.

  4. Eu cred ca cei care mentineau traditia balciului,aducand un moment de bucurie copiilor si relaxare adultilor si persoanelor in varsta si platind taxe la bugetul local, trebuie amintiti cu respect si admiratie si nicidecum cu acuze de mahala,cum face ,,distinsa,, !De aceea n-a avut loc in primarie,ca ceilalti,din breasla, ptr ca n-are cu nimic de-a face cu jurnalismul,publicistica!Amintiti-va ce articole defaimatoare a produs aceasta ,,ziarista,, si faptul ca a pierdut toate procesele cu cei ,pe care i-a defaimat si atunci o sa aveti imaginea corecta a ceea ce reprezinta ,,Cezarina,,!

    • Dar cand distinsa ziarista, amintita de tine, ii inalta ode lui Mitica si cand Vremea Noua ii facea campanie era buna doamna „care nu are nimic de-a face cu jurnalismul?” In vremurile acelea alde Razvan, Simona, Adrian si ceilalti ziaristi angajati la Primarie (aflati dupa parerea unora intr-o crasa incompatibilitate ) il injurau de zor pe actualul primar iar acum ii inalta ode! Poate ne explici cum au reusit transformarea asta!

    • Cat priveste procesele pierdute te rog sa iti amintesti cine ii furniza documente de la spital si cine a beneficiat de pe urma articolelor aparute in ziar! Nu cumva este vorba despre un domn care in calitate de primar a refuzat sa emita autorizatia de continuare a lucrarilor la spitalul privat al celui care a fost vizat de articolele de presa! Pana la urma unii cu onoarea neatinsa iar Vremea Noua si Cezara bune de plata, ca au tinut la onoarea personajului care odata ajuns in functie i-a luat la tinta pe toti cei care l-au ajutat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.