spot_img
20.7 C
Vaslui
11-sept.-2024
spot_img

Începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor: 80.745 de vasluieni așteaptă să vadă dacă le va crește sau nu pensia

- Advertisement -
DEZBATERI ONLINE… Pe grupurile de Facebook este forfotă mare, mulți pensionari exprimându-și neîncrederea în noua reformă a pensiilor.

BANI… Emoții mari pentru pensionari. Vineri începe distribuirea deciziilor de recalculare a pensiilor pe baza noii formule de calcul. “Factorii poștali vor fi prezenți pe teren a doua zi după sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. În cadrul acestui proces, poștașii se vor prezenta la domiciliul fiecărui pensionar pentru a înmâna deciziile de recalculare a pensiilor în perioada 16 – 30.08.2024. Menționăm faptul că este important ca beneficiarii să fie prezenți la domiciliu în perioada de distribuire, pentru a evita eventualele întârzieri”, a transmis Poșta Română. În Vaslui, 80.745 de persoane așteaptă să vadă dacă le va crește sau nu pensia, însă mulți dintre ei sunt sceptici. “Eu nu cred că va fi o diferență mare între pensia de acum și cea pe care o voi avea din septembrie, cel puțin nu în cazul nostru, al oamenilor de rând, care am muncit în fabrici, am dus greul. Cei care au muncit prin birouri, probabil vor avea mai mult noroc. Credeți că sunt proști să ne dea pensii mai mari acum, când datoria externă a României a crescut? Totul e politic, nu știu cum să ne mai amăgească”, a explicat Liviu, unul dintre zecile de pensionari din Vaslui.

Noua Lege a pensiilor prevede că nicio pensie în plată nu va scădea. În cazul în care, în urma recalculării, va rezulta o sumă mai mică decât cea aflată deja în plată, atunci se va menține suma în plată. Nu se modifică vârsta standard de pensionare, nici stagiul minim și nici cel complet. Potrivit Ministerului Muncii, la baza recalculării pensiilor au stat principiul contributivității, consolidat prin condiționarea stagiului minim și complet de cotizare de vechimea realizată efectiv, și principiul stabilității contribuției la sistemul public de pensii, un principiu nou potrivit căruia stagiul de cotizare realizat peste 25 de ani să fie ajustat cu un număr de puncte pentru stabilitatea în câmpul muncii. Formula de calcul este reprezentată de două elemente principale, respectiv: VPR (o valoare a punctului de referință) și număr total de puncte.

Cum se calculează pensiile. Noua formulă de calcul 

Punctajul lunar se obține prin împărțirea salariului mediu brut la cîștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat din anul respectiv. Pentru anul 2024, cîștigul mediu brut utilizat la realizarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei. Se va împărți salariul lunar brut obținut la 6.789. După calculul lunar, la acesta se adună punctajele lunare realizate în anul calendaristic respectiv și se împarte la 12 pentru a obține punctajul anual. În cazul unei persoane care a lucrat 25 de ani cu un salariu brut lunar de 3.550 lei. (salariu net – 2.000 de lei), se împarte 3.550 lei la 6.789 lei (cîștigul mediu brut utilizat la realizarea bugetului asigurărilor sociale de stat) și rezultă 0,52. Astfel, punctajul lunar va fi de 0,52; Punctaj anual – (Punctaj lunar 1 plus punctaj lunar 2 plus punctaj lunar 3 … punctaj lunar 12) : (împărțit) la 12. Pentru salariatul cu vechime de 25 de ani, cu salariu net de 2.000 de lei, care nu se modifică pe întreaga perioadă de activitate, calculul pensiei este: 25 de ani X 0,52 X 81 lei. Rezultă o pensie de 1.053 lei/lună. Însă, de la 1 ianuarie 2024, chiar dacă suma totală rezultată este mai mică, pensia minimă pentru toți românii este de 1.281 lei.

“Recalcularea pensiilor este distragerea atenției populației de la adevarata problemă a pensiilor”

PĂRERI… Zeci de mii de pensionari așteaptă cu nerăbdare deciziile de calculare a pensiilor. Pe grupurile de Facebook este forfotă mare, mulți pensionari exprimându-și neîncrederea în noua reformă a pensiilor. Iată câteva dintre punctele lor de vedere: “Recalcularea pensiilor este distragerea atenției populației de la adevărata problemă a pensiilor, care constă în pensiile speciale. Prin acest tertip, guvernul zice ca așază pensiile pe un făgaș normal, dar nu este adevărat. Cei care au pensii mici vor primi, după recalculare, o sumă modică, iar cei cu pensii speciale vor primi mult mai mulți bani. Că, deh, așa este la noi și parlamentarii, guvernanți, primari, consilierii locali au pensii speciale”; “Cunosc un caz care, datorită faptului că avea o cunoștință la o casă de pensii dintr-un alt județ, a constatat că “legea” este aplicată eronat. Concluzia: pensia calculată în județul de domiciliu a fost calculată cu o diferență în minus, de circa 500 lei. Pe cei care interpretează și aplică greșit modul de calcul, cine îi trage la răspundere?!”; “Marea recalculare se face în folosul celor ce au fentat munca, în detrimentul celor ce au muncit din greu în condiții grele de muncă, acestora nu li se calculează anii de grupă, e de noaptea minții”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. Mare grija, pensionara cu 2000 de lei pensie, dupa recalculare, are 1200!!! Acum se bate cu mafia prin tribunale, nu e normal așa ceva. Aia cu pensii mari și speciale, ei vor beneficia de pe urma recalculării, de asta au și făcut așa ceva

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.