spot_imgspot_img
6.5 C
Vaslui
04-mart.-2024

Începe experimentul propus de ministrul Cîmpeanu în învățământ. La Bârlad, Boroș ne arată dimensiunea „noii ordini”

- Advertisement -
MĂSURI…Ministrul Educației din România, Sorin Cîmpeanu, începe cu noul an școlar schimbarea din temelii a învățământului românesc și propune a descentralizare totală a acestuia, lăsând managementul în seama edililor. La Bârlad, primarul Boroș ne arată cât de dezastruoasă poate fi această decizie.Acesta a propus deja directorilor de școli din Bârlad să facă economie la gaz, la iarnă, trimițând copiii să învețe în online.

DEBUT… Primul clopoțel al începutului de an vine mai devreme în 2022. În județul Vaslui, peste 57.000 de elevi și preșcolari vor începe o nouă aventură într-un an în care ministrul învățământului anunță schimbări fundamentale. Dacă vor fi sau nu bune, istoria le va consemna, însă zecile de mii de profesori sunt sceptici cu privirile la noua ordine din învățământul românesc. Și în județul nostru, învățământul debutează cu o premieră la Bârlad, unde primarul Boroș aruncă bomba. Acesta recomandă directorilor de școală să comaseze orele de curs în așa fel încât să facă economie la energie și face o propunere șoc, încurajând mutarea în on-line a cursurilor, de frica facturilor mari la gaz consumat pentru încălzirea școlilor. Curios este că o parte din directorii de școli din Bârlad îi țin hangul. Și așa, inspectorul școlar general, Ana Cristiana Botan, este optimistă și crede că noul an școlar va fi unul de succes. Aceasta a transmis un mesaj emoționant elevilor, părinților și profesorilor. Cu o sensibilitate aparte, aceasta le explică elevilor însemnătatea școlii, părinților, importanța educației și profesorilor însemnătatea unei educații de calitate. Iată ce le transmite celor 57.000 de copii care de mâine vor merge către școlile și grădinițele din județ: „Voi sunteți sensul existenței noastre ca părinți și profesori, voi sunteți cei în care ne investim astăzi cu dăruire și speranță pentru un mâine pe care îl dorim mai frumos, mai bun, în siguranță și pace”.

Învățământul în județul Vaslui a performat în ciclul 2021-2022. Rezultatele obținute la olimpiadele școlare, la Evaluarea Națională și la examenul maturității, Bacalaureatul, arată că dascălii vasluieni și-au făcut datoria. Într-un județ unde încă se mai învață în săli de curs neconforme, cu toalete în fundul curții, elevii vasluieni se încăpățânează să obțină rezultate notabile. Începutul de an școlar debutează cu noi măsuri luate de mai marii învățământului, care încearcă o revoluție, și anume să mute responsabilitatea managementului școlii românești către aleșii locali. Acest experiment poate fi fatal, fiindcă nu toți primarii înțeleg însemnătea școlii, a educației tinerilor și pot apărea sincope precum s-a întâmplat la Bârlad, unde Dumitru Boroș, inginer de profesie, a propus directorilor de școli să mute cursurile în on-line la iarnă, dacă prețul la gaze se menține la cotele din această vară.

Mesajul inspectorului general către cei 57.000 de elevi și preșcolari din județul Vaslui

Inspectorul școlar general, Ana Cristiana Botan, a transmis un mesaj emoționant elevilor la început de an școlar: „An de an, începutul lui septembrie reconfirmă faptul că a devenit sinonim cu ideea de educație, implicare, entuziasm, curiozitate, prieteni și visuri îndrăznețe. Școala își redeschide cu generozitate porțile, anunțînd începutul unui nou an școlar, pe care îl dorim încărcat cu rezultate deosebite și experiențe de neuitat. Dragi elevi, bine ați venit la școală după o vacanță binemeritată, ale cărei amintiri vă sunt încă proaspete! La început de drum, vă adresăm provocarea competiției, a studiului riguros, a disciplinei și a responsabilității. Doar așa veți descoperi cu adevărat tainele lumii și veți dobândi gândirea necesară pentru a face față evoluției accelerate a cunoașterii și a civilizației, cu care trebuie să ținem pasul. Trăim într-o societate deschisă, complexă și plină de provocări, iar școala vă oferă posibilitatea să vă dezvoltați, să trăiți emoții puternice, să vă atingeți țelurile și să vă definiți ca oameni. Voi sunteți sensul existenței noastre ca părinți și profesori, voi sunteți cei în care ne investim astăzi cu dăruire și speranță pentru un mâine pe care îl dorim mai frumos, mai bun, în siguranță și pace. Chiar dacă sunteți la începutul studiilor sau dacă vă așteaptă confruntarea cu examene și competiții școlare, vă dorim putere de muncă, alegeri înțelepte și reușite pe măsura efortului depus!”. Aceasta a ales să participe la festivitățile de început de an școlar, în mijlocul elevilor din comuna Hoceni.

Părinții și profesorii, pioni principali în educația copiilor

Cristiana Botan nu-i uită pe părinți și spune că aceștia, împreună cu dascălii din școală, au un rol important în educația copiilor: „Stimați părinți, ne exprimăm speranța că vom rămâne uniți în efortul comun educațional, fiind permanent alături de copii. Vă asigurăm că vom încuraja întotdeauna păstrarea tradiției care a adus atâtea rezultate bune, dar – totodată – vom încuraja și inițiativele care au menirea de a moderniza actul educațional, pentru a spori calitatea educației. Avem convingerea că prețuiți școala și pe cei care o slujesc și că aveți multe așteptări legate de viitorul copiilor dumneavoastră. Acestea pot deveni certitudini doar printr-o permanentă colaborare cu școala și comunitatea locală”. În același ton le transmite și profesorilor: „Distinși colegi, menirea noastră este să îi sprijinim și să îi îndrumăm pe elevi, astfel încât să își poată contura și promova propria identitate, deprinderile și aspirațiile. Este datoria noastră să păstrăm vie flacăra cunoașterii, să descoperim aptitudini și talente, să formăm competențe și să deschidem posibilități multiple pentru elevii noștri! În noul an școlar, să avem putere de muncă, multă sănătate și înțelepciune, să ne păstrăm optimismul, dăruirea și profesionalismul care trebuie să caracterizeze orice act educațional, indiferent de vremuri. Mult succes în anul școlar 2022-2023!”

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

 1. Asta.i reforma in PNL:
  Cristian Pantazi:
  „Uitați-vă la liderii liberali cum stau cuminți, tăcuți și triști sub tirul verbal al lui Ciolacu, Tudose și Grindeanu. O atitudine umilă, de necrezut pentru un partid în care libertatea de exprimare era acum câțiva ani literă de lege.”
  O tempora! O mores!
  Normal că pe timpul când Ludovic Orban era președintele PNL în acest partid exista libertatea de expresie, o libertate pe care unii o foloseau pentru a-și urmări scopurile strict personale, desigur, dar exista libertate.
  Luați acum libertate. Aveți libertatea de a tăcea și de înghiți tot ce livrează PSD. Unde sunt marii papagali vorbitori d’antan? A, da, ei înghit cel mai mult.
  No problem, ei stau bine în sondaje, absoluuut, de asta încalcă Ciucă legea și nu organizează alegeri locale în zecile de localități fără primar. Îi e teamă să nu spargă votometrul, să sară de 30% sau ceva 😂
  Niște genii e elegant spus. Niște nimicuri.

 2. Ha.ha.ha.Cezara va ia in balon minstrul,mai grav,pe adevaratul liderul national al PNL.Iohannis,al carui proiect de tara,Romania Educata,il pune Campeanu in opera,si tu,caraghios din sleahta tatarista?ai grija de ce te roade.n gat..Dnul exceptional primar,gospodar,om Dumitru Boros.Se vede cata ura si invidie curge din voi,slugi tatariste.Aizi tampenie,Tataru reformraza PNL !?
  Oauuuui,E noaptea mintii,cu cine,Cu Onofrei !?.Ffff bine,daca e asa de bun,mergeti cu el la primarie in 2024,si nu va mai smiorcaiti pe aici.E clar,Ura si invidia e o boala grava,mai grava ca boala lui Kalache.Vai de capul PNL .ului,Pe ce maini a ajuns !
  ul

  • Bine ca il reformeaza cu o doamna consilier care a primit teren in curtea unei centrale termice si cu un domn consilier care face lucrari de cadastru la primarii conduse de primari PSD!

 3. Și dacă tot a început scoala, trimiteti-l la cursuri pe Col.p.r Chelaru V., ca de o săptămână a luat-o razna, pune politistii locali sa ia masuri pe o zona de drum unde nu exista indicator rutier și invoca ca e drum european, ,,nu mai este l-au declasificate,, te când nu-ți mai da Lebădă zoi ești asa supărat Vasilică?

 4. Cand esti un fost membru al Partidului Comunist din Romania, si te-ai inconjurat de fosii colegi de partid sau de mebri ai organelor de represiune, normal ca nu poti accepta reforma! La fel se intampla si in PNL unde ministrul Tataru incearca sa reformeze organizatia Vaslui iar unii bolsevici, conectati la banii publici, se opun din toate puterile.
  Domnule ministru in incercarea dumneavoastra de a reforma partidul sa tineti seama si de faptul ca sociologii au emis urmatoarea axioma: E mai usor sa schimbi omul din functie decat sa ii schimbi mentalitatea!
  Si, in final, ca sa-l parafrazam pe Costache Negruzzi in celebra nuvela „Alexandru Lapusneanu”, sa ii transmitem domnului primar: „Ai sa dai sama domnule!”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.