spot_img
spot_imgspot_img
15.3 C
Vaslui
26-mai-2024

Începe Olimpiada Nationalã de Matematicã pentru clasele V-VI

- Advertisement -

COMPETITIE… Joi, 9 mai, începe Olimpiada Nationalã de Matematicã, clasele V-VI. Festivitatea de deschidere va avea loc la Centrul Multifunctional „Dimitrie Cantemir” Vaslui, iar mâine dimineatã, la ora 09:00, va începe proba scrisã. Vor participa 192 de elevi din toatã tara, printre care si doi elevi din judetul Vaslui. Este vorba despre Tudor Mihai Parfene de la Liceul „Mihail Kogãlniceanu” (clasa a V-a) si Matei Cornea de la Scoala Gimnazialã „Mihail Sadoveanu” Husi (clasa a VI-a). Elevii sunt cazati în mai multe locatii din Vaslui: Hotel Vaslui, Hotel Racova, Pensiunea Tosca si La Conac. Bugetul alocat de Ministerul Educatiei pentru aceastã olimpiadã este de circa 200.000 lei, însã atât Consiliul Local Vaslui, cât si Consiliul Judetean sustin financiar evenimentul. Consiliul Local Vaslui, spre exemplu, va oferi premii în bani celor mai buni elevi.

Vineri, dupã ce vor sustine proba scrisã, elevii vor avea parte de câteva momente de relaxare. Acestia vor vizita Parcul Copou si Curtile Domnesti si vor viziona un spectacol de teatru la Centrul Multifunctional „Dimitrie Cantemir”. Primele rezultate vor fi afisate vineri seara, la ora 20:30, pe site-ul Societãtii de Stiinte Matematice si la Liceul „Mihail Kogãlniceanu”. Elevii nemultumiti de punctaje vor putea depune contestatii a doua zi, în intervalul orar 09:00-11:00. Apoi, între 12:00 si 15:00, acestia îsi vor putea vizualiza lucrãrile. La ora 20:00 vor fi afisate rezultatele finale. Festivitatea de premiere va avea loc duminicã dimineata, la ora 09:00, urmând ca apoi elevii participanti sã se întoarcã acasã. Inspectoratul Scolar Judetean, împreunã cu celelalte institutii partenere si sponsorii implicati în acest eveniment, vor asigura fiecãrui elev participant si profesor însotitor câte un pachet cu mâncare pentru drum.

Prof. univ. dr. Radu Gologan: „talentul pentru matematicã al moldovenilor este recunoscut”

La eveniment va participa si presedintele Societãtii de Stiinte Matematice din România, prof. univ. dr. Radu Gologan. „Este o deosebitã onoare pentru mine, ca reprezentant al SSMR, sã particip ca presedinte pentru a 24-oarã la Olimpiada Nationalã de Matematicã. Cu fiecare astfel de ocazie, mi se perindã în memorie filmul olimpiadelor nationale la care am participat ca elev, acestea determinându-mi cariera de matematician. Si este bine sã avem în vedere cum olimpiadele nationale de matematicã au marcat cultura româneascã în cei aproape 120 de ani de la prima competitie: Concursul Gazetei Matematice în 1905. Sute de matematicieni români importanti si-au marcat cariera viitoare în stiintã, având ca punct de plecare concursurile matematice din perioada scolii. Alegerea Vasluiului ca centru al Olimpiadei Nationale pentru clasele a VII-a si a VIII-a nu este întâmplãtoare. Acest loc al Moldovei a dat mereu personalitãti importante, iar talentul pentru matematicã al moldovenilor este recunoscut prin statistica privind numãrul de matematicieni importanti cu originea în aceastã regiune istoricã a României. Vã doresc succes, dar, mai ales, un viitor cu realizãri stiintifice de care istoria României sã fie mândrã”, le-a transmis elevilor participanti prof. univ. dr. Radu Gologan, presedintele Societãtii de Stiinte Matematice din Romania.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.