Începe procesul fostului sef al Serviciului Rutier Vaslui, trimis în judecatã de DNA Iasi

ÎN INSTANTÃ… În iulie 2019, Inspectoratul de Politie Judetean Vaslui era zguduit de un scandal urias, dupã ce Anton Sergiu Nicolae, seful Serviciului Rutier, era trimis în judecatã de Directia Nationalã Anticoruptie Iasi, pentru sãvârsirea unor infractiuni incompatibile cu functia. La acea vreme, Anton era acuzat de anchetatorii anticoruptie cã ar detinut un târg auto unde ar fi vândut masini second-hand, dar si cã ar fi condus mai multe masini, desi avea permisul suspendat. Dupã un an si jumãtate de contestatii si exceptii invocate de ofiterul de politie, instantele iesene au stabilit cã dosarul DNA este corect întocmit, prin urmare au dispus începerea judecãtii cauzei.

În rechizitoriul întocmit pe numele lui Sergiu Nicolae Anton, procurorii DNA Iasi argumenteazã cã acesta ar fi pus pe picioare o adevãratã afacere din vânzarea masinilor second-hand. Actul de acuzare aratã cã fostul sef al Serviciului Rutier Vaslui, ar fi vândut masini la mâna a doua încã din 2016, câteva luni din 2017 ocupându-se în mod direct de buna functionare a târgului de masini din zona bazar din Iasi. “Din probele obtinute a reiesit faptul cã inculpatul Anton Sergiu Nicolae a comercializat de-a lungul timpului un mare numãr de autoturisme, declaratiile martorilor (…), arãtând cã inculpatul achizitiona autoturisme scãzute ca valoare (în jurul sumei de 2.000 – 5.000 de euro), dupã care le revindea obtinând un profit. În multe cazuri, inculpatul efectua un minim de reparatii la autoturismele achizitionate în vederea obtinerii din revânzare a unui profit mai mare”, se aratã în rechizitoriu. În acest dosar, procurorii DNA au obtinut probe despre douã vânzãri de masini, Volkswagen Bora, pe care Anton le-ar fi vândut cu 5.500 de euro. De asemenea, Anton ar fi scos la vânzare pe OLX alte douã autovehicule marca Mercedes A Classe, fãrã ca în rechizitoriu sã se precizeze dacã pe acestea din urmã le-a vândut sau nu. ”Comercializarea de autoturisme de cãtre politist fiind mult mai întinsã, neputând fi însã identificatã imaginea completã a acestei activitãti datoritã modalitãtii de comercializare utilizatã de inculpat, respectiv fãrã întocmirea de acte fiscale si fãrã a înmatricula autoturismele vândute pe numele sãu. Din acest motiv, nu au putut fi calculate nici sumele reale obtinute de politist din aceastã activitate comercialã”, au explicat procurorii.

Sef peste târgul auto din Iasi

În dosarul instrumentat de Directia Nationalã Anticoruptie Iasi se mai aratã cã, în perioada ianuarie 2017 – martie 2017, Sergiu Anton ar fi administrat Târgul Auto de la bazarul din Iasi. Mai exact, ofiterul ar fi administrat, promovat, modernizat si recrutat personal, si ar fi încasat chirie la acel târg. Juridic, firma care ar fi administrat târgul ar fi apartinut unui alt membru al familiei, sustin procurorii. Pe lângã vânzãrile de autoturisme, Sergiu Anton mai este acuzat si de faptul cã ar fi condus mai multe autoturisme, desi avea permisul suspendat. ”A condus autoturismul BMW S 5 (…) pe drumurile publice ale municipiului Iasi, respectiv pe strada Cãlãrasi si autoturismul Jaguar XF (…) pe drumurile publice ale municipiului Iasi pe itinerariul strada Cãlãrasi – strada Tãtãrasi – Oficiul Stãrii Civile Iasi (strada Vasile Alecsandri) – (…..) Mall Iasi”, se mai aratã în rechizitoriul întocmit de DNA Iasi.

Instanta ieseanã a dispus începerea procesului

Un an si jumãtate s-a strãduit Sergiu Anton ca dosarul sãu sã nu ajungã în instantã, fãcând nenumãrate contestatii si invocând mai multe exceptii. Zilele trecute, instanta ieseanã a respins toate încercãrile ofiterului din Vaslui de a amâna judecarea dosarului. “Respinge cererile si exceptiile invocate de inculpatul Anton Sergiu Nicolae. În baza art. 346 al.2 Cod procedurã penalã, constatã legalitatea sesizãrii instantei prin rechizitoriul emis de Parchetul de pe lângã Înalta Curte de Casatie si Justitie – DNA, Serviciul Teritorial Iasi în dosarul nr. 125/p/2016 la data de 14.06.2019 precum si legalitatea administrãrii probelor si a efectuãrii actelor cãtre organul de urmãrire penalã privind pe inculpatul Anton Sergiu Nicolae, trimis în judecatã sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de “conducere pe drumurile publice a unui vehicol pentru care legea prevede obligativitatea detinerii permisului de conducere de cãtre o persoanã cãreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendatã”, (…) si “efectuarea de operatiuni comerciale, ca acte de comert, incompatibile cu functia, atributia sau însãrcinarea pe care o îndeplineste o persoanã ori încheierea de tranzactii financiare, utilizând informatiile obtinute în virtutea functiei, atributiei sau însãrcinãrii sale, sãvârsitã în scopul obtinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite” (…). Dispune începerea judecãtii cauzei privind pe inculpatul Anton Sergiu Nicolae”, se aratã în hotãrârea instantei iesene.
8 COMENTARII

  1. CEI DE SUS!!!!!!!! NU AU VOIE SA SI SCHIMBE/VINDA MASINA? NU AU VOIE SA DISCUTE DESPRE……. DAR PE CEI CARE AU PARCURI DE DEZMEMBRARII, CEI CARORA AUTORITATILE LOCALE LE A DAT LOC.. TIP TIRG VINZARI AUTO…. CINE I TINE IN SPATE….. VOTURILE??????? SPAGA????? DE CE NU SE IMPUNE AUTORIZAREA OBLIGATORIE A ACESTOR PERSOANE …. SA PLATEASCA DARI LA STAT….. IAR IN CAZ DE GRESESC SA II SA CONFISTE MASINILE PLUS AMENZII SA TINA MINTE…

  2. Chiar a innebunit lumea…
    Pai cei de la “doi și un sfert” la ce mai luau salariile? Trebuiau sa acționeze de la primele indicii. Ori nu au știut, deci au fost incompetentî, ori au tolerat, ceea ce înseamnă complicitate.
    În niciun caz nu trebuia sa se ajungă aici, la DNA, cu imaginea instituțională afectatata.

LĂSAȚI UN MESAJ