spot_img
9.3 C
Vaslui
16-oct.-2024
spot_img

Începe procesul lui Donald Trump în Senat. Ce strategie au adoptat avocații săi și ce soartă poate avea fostul președinte

- Advertisement -

Procesul lui Donald Trump începe oficial marți, 9 februarie 2021, în Senatul american, fiind a doua astfel de procedură, numită „impeachment”, prin care trece miliardarul american. El este singurul președinte al Statelor Unite care a fost pus sub acuzare în două rânduri pentru acțiunile sale în calitate de șef al Casei Albe.

Cei 100 de senatori, în număr egal, 50 de democrați și 50 de republicani, vor fi jurați și vor vota la final dacă îl condamnă sau îl achită pe fostul președinte pentru că ar fi încurajat violențele de la Capitoliu din 6 ianuarie.

În cazul unui vot egal, diferența o poate face vicepreședintele țării, care este și președintele Senatului – în acest caz, democrata Kamala Harris. Numai că, pentru un verdict, la impeachment este nevoie de o majoritate de două treimi din voturile senatorilor.

Donald Trump a refuzat să compară în fața lor și să depună personal mărturie, considerându-se nevinovat. El susține că declaraţiile pe care le-a făcut înaintea violenţelor produse la Capitoliu au fost corecte. „Mi-a fost analizat discursul şi fiecare cuvânt, din fiecare paragraf, fiecare propoziţie şi toată lumea crede că a fost total adecvat”, a declarat Donald Trump.

Ce argumente aduc avocații apărării

Luni, cu o zi înainte de începerea procesului, echipa de avocați a fostului președinte i-a acuzat pe democrații din Camera Reprezentanților – instituția care a formulat actul de acuzare – că s-au angajat într-un „teatru politic” și că vor „să reducă la tăcere” un adversar politic. Avocații susțin că procesul din Senat este neconstituțional, pentru că Donald Trump nu mai este președinte.

Ei au depus, în această fază premergătoare deschiderii procesului, un memoriu de 78 de pagini în care își prezintă argumentele. Au primit apoi răspunsul din partea democraților, într-un document de cinci pagini, în care aceștia își apără punctul de vedere.

Donald Trump şi-a încheiat mandatul de preşedinte la 20 ianuarie 2021, după ce a pierdut alegerile din 3 noiembrie 2020 în faţa lui Joe Biden. Cu o săptămână înainte, însă, la 13 ianuarie, a fost pus sub acuzare (procedura de impeachment), prin vot, de Camera Reprezentanților.

Echipa apărării, formată din avocații Bruce Castor, David Schoen şi Michael van der Veen, contestă constituţionalitatea procedurii de impeachment, prin care un oficial cu rang înalt, inclusiv președintele, este pus sub acuzare și dacă este găsit vinovat, este demis din funcție.  Avocații argumentează că în Constituţia SUA nu există prevederi referitoare la „inculparea în vederea demiterii” în cazul unei persoane fizice care nu deţine funcţii oficiale.  ….https://www.digi24.ro/stiri/externe/sua/incepe-procesul-lui-donald-trump-in-senat-ce-strategie-au-adoptat-avocatii-sai-si-ce-soarta-poate-avea-fostul-presedinte-1448396

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.