spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
23-apr.-2024

Începe schimbarea la față a fostei Unități Militare din Vaslui (DOCUMENT)

- Advertisement -

APROBAT… Consilierii locali vasluieni au votat, la ultima ședință de CL, aprobarea Planului Urbanistic Zonal prin care fosta unitate militară de pe strada Mareșal Constantin Prezan se va transforma într-un coplex de servicii comunitare de top, destinat în primul rând persoanelor vârstnice, celor fără un acoperiș deasupra capului, dar și bolnavilor cu boli cronice progresive, care au nevoie de o îngrijire specială. Din totalul de 77.000 de metri pătrați de teren, 15.400 mp vor fi destinați suprafeței construibile, 15.000 mp vor fi alocați pentru accese, parcări, alei/trotuare, în timp ce 46.600 de mp vor fi spații libere, urmând ca acolo să fie amenajată inclusiv o grădină botanică. Singurii care s-au abținut de la vot au fost consilierii USR-PLUS, aceștia motivându-și decizia prin vocea consilierul Dragoș Chirica. „Cum am discutat și în comisii, dacă totuși dorim să transformăm zona respectivă într-o zonă liniștită, ar trebui să ducem clădirile mai mult în interiorul fostei unități militare, iar regimul de înălțime, din punctul nostru de vedere, ar trebui respectat și la celelalte clădiri, în sensul că dacă facem un centru de paliație, P Â 3, puteam face și la celelalte două clădiri tot așa, adică să construim mai mult pe verticală și mai puțin amprenta la sol, așa cum apar în PUZ”, a declarat Chirica. Deși acesta a anunțat că grupul consilierilor USR-PLUS se va abține de la vot, viceprimarul Cătălin Mîndru a făcut notă discordantă și a votat pentru aprobarea PUZ-ului, alături de restul consilierilor de la PSD, PNL și ALDE, lăsându-și colegii de partid cu ochii în soare.

În timpul ședinței, consilierul Dragoș Chirica a avut un comentariu pertinent asupra regimului de înăltime al clădirilor care urmează să se construiască pe terenul fostei unități militare. Acesta a atras atenția asupra faptului că centrul rezidențial de îngrijiri paliative ar urma să aibă trei etaje, deși persoanele care vor fi internate aici sunt bolnavi imobilizați la pat sau care se deplasează cu dificultate. În schimb, căminul pentru persoane vârstnice va avea regim P Â 1. În plus, consilierii USR-PLUS ar fi vrut ca acest complex de servicii comunitare să nu fie construit chiar la stradă, așa cum este prevăzut în PUZ, ci mai departe de zgomotul mașinilor, ca beneficiarii să aibă parte de mai multă liniște. „La acest proiect de pe ordinea de zi, grupul consilierilor USR- PLUS se va abține. Cum am discutat și în comisii, dacă totuși dorim să transformăm zona respectivă într-o zonă liniștită, ar trebui să ducem clădirile mai mult în interiorul fostei unități militare, iar regimul de înălțime, din punctul nostru de vedere, ar trebui respectat și la celelalte clădiri, în sensul că dacă facem un centru de paliație P Â 3 puteam face și la celelalte două clădiri tot așa, adică să construim mai mult pe verticală și mai puțin amprenta la sol, așa cum apar în PUZ. Din discuțiile pe care l-am avut în comisii încă sunt multe necunoscute. Noi construim locuri de parcare, dar nu știm câți cetățeni vor lucra acolo, ne este teamă că zona se va aglomera și mai mult decât este în prezent, plus că în partea străzii Militari, pe PUZ-ul actual, apare o zonă verde și atât. Nu este amenajată în niciun fel. Dacă se dorește ca acolo să se facă un parc sau altceva, considerăm că ar trebui ca acum să se specifice acest lucru. Nu mi se pare tocmai în regulă să construim acolo încă un parc în condițiile în care, pe alte zece hectare de teren, dorim să contruim o grădină botanică”, a declarat Dragoș Chirica.

„Normativul de proiectare nu permite”

Ana Maftei, arhitectul șef din cadrul Direcției de Amenajare a Teritoriului și Urbanism i-a explicat consilierului USR-PLUS care au fost motivele pentru care căminul de bătrâni nu poate fi construit pe trei etaje. „Referitor la regimul de înălțime și la faptul că nu a fost adoptat un regim omogen, toate aceste chestiuni rezultă din destinațiile pe care acele clădiri le vor avea. Avem acolo un cămin pentru persoane vârstnice. Să urci acele persoane trei etaje, nu cred că e tocmai în regulă…În plus, normativul de proiectare pentru asemenea construcții nu permite așa ceva”. Aceasta a fost completată de Oana Dumitriu, șefa Direcției Asistență Socială din cadrul primăriei. „Noi discutăm despre un centru pentru persoane vârstnice în regim hotelier. Asta înseamnă că gradul de dependență al beneficiarilor este ridicat. Acele persoane trebuie să aibă libertate de mișcare. Nu poți să urci cu un lift industrial o persoană vârstnică, care solicită servicii sociale într-un astfel de așezământ, la etajul 3”.

Multiple funcțiuni pentru complexul de servicii comunitare

Acest complex care urmează a fi construit pe terenul fostei unități militare va cuprinde trei corpuri de clădire. Căminul pentru persoane vârstnice, cu o capacitate de 150 de locuri, va avea un serviciu de primire – internare/externare, un sector de cazare cu 3 module, un serviciu de asistență medicală, un sector de ergoterapie și activități social-culturale, spații pentru administrație personal și vizitatori, un bloc alimentar cu o capacitate de preparare a 500 de porții și spălătoria. Accesul în acest cămin se va face din strada Dimitrie Bolintineanu, iar clădirea va dispune de aproximativ 40 de locuri de parcare. Cantina socială, cu o capacitate de 150 de locuri, va fi dezvoltată pe parter și etaj și va cuprinde o sală de așteptare pentru beneficiari, spații igienico-sanitare, serviciul alimentar cu o capacitate de preparare a 400 de porții, o sală de servire masă, spălătorie, spațiu centrală termică și spații colectare deșeuri menajere. Și aici accesul se va face din strada Dimitrie Bolintineanu. Adăpostul de noapte pentru oamenii străzii va avea o capacitate de 40 de persoane și va fi dezvoltat pe parter și etaj. Acest adăpost de noapte pentru oamenii străzii va funcționa în cadrul imobilului ce adăpostește cantina socială, camerele de cazare fiind amplasate preponderent la etaj. Centrul rezidențial pentru persoane fără adăpost, cu o capacitate de 24 de locuri, va fi amplasat în imediata apropiere a cantinei sociale, aceste trei funcțiuni (cantina, adăpost de noapte și centru rezidențial) urmând a se desfășura într-un corp de clădire comun. Al treilea corp de clădire îl va reprezenta centrul rezidențial de îngrijiri paliative, cu o capacitate de 100 de locuri. Lângă acest centru vor fi amenajate două parcări cu o capacitate de peste 50 de locuri, destinate pacienților și vizitatorilor, în imediata apropiere urmând a fi construită și o parcare publică, cu o capacitate de 20 de locuri.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

  1. Cand se mai aduna si padurarii la sedinta la Silvic e o adevarata placere sa circuli pe Veteran Turcanu! Sa faca intrarile pe fosta poarta principala a unitatii si pe poarta deja existenta de pe Militari. Lume fricoasa- ar trebui parcate pe strada primarului cat mai multe masini timp de o saptamana. E domeniul public! Sa vada si gangavitul acesta agramat cum stau lucrurile.

  2. Intrarea in gradina botanica daca va fi din str. Veteran Turcanu va boloca in totalitate circulatia. Si asa cu avizul ptr blocul de pe aceasta strada ati distrus toata strada. Ati aprobat parcare in spatele acestui bloc dar de fapt toate masinile sunt in strada. Urbanizai pana va crapa fierea! Vine el alt primar si poate construieste un abator in spate la Everest!

  3. ce tara plina de prosti….mai ales ca Gogoasa sau Ioan de la Husi…iaca vezi ca era bine daca era o unitate militara moderna?nu vedeti ca razboiul bate la usa , cu ce va aparati cu ciomege?ca pe vremea lui Stefan cel Mare?Asa va trebuie pensionari care ativotat cu PSD ul de 32 de ani si tot nu va saturati sa va tina in genunchi cu popimea in frunte.

    • Proastă-i aia care a făcut un strateg ca tine. Băi oaie cu cabină, a fost hoitul tău intr-o baza militară modernă? Cum dracu sa faci asa ceva între blocuri? Vrei baza militară modernă, o scoți draq la 10-15 km în afara orașului. Să ne apărăm?!?! Pai ne-au trebuit 13 ani sa refacem podul de la Crasna de 100 de metri, și tu vrei război?!?! Roagă-te sa fie pace!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.