3.9 C
Vaslui
05-dec.-2021

“Închiderea doar pe clase, în funcție de numărul de infectări”, noua regulă de funcționare a școlilor

DECIZIE… Școlile nu vor mai trece în online odată ce pragul de 6 infectări la mia de locuitori va fi atins.

MODIFICĂRI… Școlile nu vor mai trece în online odată ce pragul de 6 infectări la mia de locuitori va fi atins. În funcție de numărul îmbolnăvirilor, clasele vor fi închise pe rând. Astfel, vor dispărea scenariile de funcționare a școlilor, în funcție de rata de infectare din localitate. “Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a adoptat în unanimitate decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală”, a afirmat ministrul Educației. De asemenea, vor fi adoptate măsuri suplimentare, având ca obiectiv amplificarea testării în școli. Consiliul elevilor se arată “îngrijorat” de schimbarea regulilor de funcționare. 

Pragul de 6 la mie va fi eliminat, iar școlile nu se vor mai închide. Acestea vor urma scenariul de funcționare al grădinițelor și creșelor, după spusele ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu.”Referitor la scenariile de funcționare a școlilor, astăzi, 29.09.2021, Grupul de suport tehnico-științific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a adoptat în unanimitate (exclusiv membri cu drept de vot, având competențe medicale/epidemiologice):1. Decuplarea scenariilor de funcționare a școlilor de rata de infectare din localitate și adoptarea deciziilor de suspendare a prezenței fizice în funcție de cazurile confirmate la nivel de clasă/școală, în paralel cu intensificarea măsurilor de control din partea autorităților competente, în vederea respectării stricte a regulilor de protecție sanitară în școli. 2. Adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în școli, prin formularea unei solicitări către Agenția Națională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening. După această primă etapă urmează adoptarea unei Hotărâri CNSU, apoi validarea prin Hotărâre de Guvern și abilitarea miniștrilor educației și sănătății în vederea modificării ordinului comun în concordanță cu hotărârile adoptate. Tot acest proces se va finaliza până vineri, 1 oct., în vederea stabilirii modului de funcționare al școlilor începând cu ziua de luni, 4 oct. 2021”, a afirmat ministrul.

“Şcoala în pandemie – responsabilitatea tuturor!” 

După ultimele posibile modificări ale legislației, anunțate de autorități, în privința funcționării unităților de învățământ, în cazul în care pragul de 6 la mie va fi depășit, Consiliul Național al Elevilor își exprimă îngrijorarea printr-un comunicat de presă.“În ultimele zile, autoritățile au expus de mai multe ori posibilitatea modificării legislației în ceea ce privește funcționarea unităților de învățământ după atingerea pragului de 6 infectări de COVID-19 la mia de locuitori într-o localitate. Consiliul Național al Elevilor își exprimă îngrijorarea cu privire la modificarea scenariilor de funcționare ale școlilor din România, având în vedere că actualele prevederi ale ordinului comun emis de Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au o bază științifică, asumată de către experții în sănătate publică și epidemiologie. De aceea, considerăm că școlile ar trebui deschise cât mai multă vreme, chiar și peste pragul de 6 infectări la mia de locuitori, însă, fără o analiză reală a situației din teritoriu, decizia nu va fi sub nicio formă în beneficiul elevilor. În acest sens, este absolut necesar ca Ministerul Educației, prin aria sa de competență, să analizeze obiectiv starea de fapt din teritoriu și să comunice public situația măsurilor igienico-sanitare din unitățile de învățământ, cum ar fi numărul școlilor care nu dispun de măști, dezinfectant, apă curentă sau teste rapide antigen pentru detectarea COVID-19. De asemenea, Institutul Național de Sănătate Publică ar trebui să fundamenteze o eventuală modificare a scenariilor de funcționare a școlilor pe cifre reale, cu referință la posibilitatea transmiterii virusului în comunitățile școlare, cu diferite metode de calcul, luând în considerare atât ratele de infectare de la nivelul localităților, cât și situația elevilor și profesorilor vaccinați împotriva COVID-19. Astfel, Consiliul Național al Elevilor dezaprobă o eventuală modificare a modalității de funcționare a școlilor din România fără o serie de date statistice fundamentate, emise de către experții în domeniul sănătății publice. Considerăm că saltul peste pragul de 6 infectări de COVID-19 la mia de locuitori nu poate fi adoptat de autorități de pe o zi pe alta, ci ar trebui să vină ca rezultat al unor analize ample realizate de către epidemiologi, alături de consultarea elevilor, părinților și profesorilor”.

Testarea în școli, o soluție imperios necesară

Elevii sunt de părere că elevii și cadrele didactice ar trebui să aibă acces la testări gratuite, la solicitarea acestora. “În același timp, este imperios ca elevii și profesorii, atât cei vaccinați cât și cei nevaccinați, să aibă posibilitatea de a se testa în școli, la solicitarea acestora, în mod nemijlocit. Dintr-o consultare internă a Consiliului Național al Elevilor la care au răspuns reprezentanți din peste 500 de unități de învățământ preuniversitar, mai mult de două treimi dintre elevi au declarat faptul că, în școala lor, nu există posibilitatea testării rapide sau că nu au știință de acest lucru. De asemenea, atragem atenția asupra necesității unor controale ample în școli, de către direcțiile de sănătate publică și de către corpurile de control ale instituțiilor prefectului, prin care să se verifice respectarea măsurilor sanitare și, după caz, prin care să se aplice sancțiuni. Asistăm la posibilitatea unei modificări de pe o zi pe alta în ceea ce privește funcționarea unităților de învățământ în contextul pandemic. Astfel de măsuri ar trebui dezbătute cu toți factorii implicați, atât cu experții, cât și cu partenerii de dialog social, pentru ca toate scenariile să fie pe masă. Nu putem fi martorii unor decizii luate pe genunchi, doar pentru că autoritățile au conștientizat că pandemia nu este încă aproape de final”, a declarat Silviu Morcan, președintele Consiliului Național al Elevilor.

Ultimele Știri
Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
- Advertisement -spot_img

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here