32.5 C
Vaslui
29-iun.-2022

Politistul Vizitiu scapã de puscãrie, dar primeste o pedeapsã cu suspendare, iar familia celui împuscat, despãgubiri uriase

VERDICT…Mihai Vizitiu, poltistul care l-a împuscat mortal pe Adrian Munteanu, acum patru ani, dupã o urmãrire ca în filme, a scãpat de puscãrie. Tribunalul Iasi a decis ca acesta sã fie condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru omor din culpã. Vestea a fost primitã cu entuziasm în rândul politistilor, dar mai ales de Vizitiu care se astepta la o pedeapsã cu executare, chiar dacã în decembrie anul trecut i s-a schimbat încadrarea din omor, în ucidere din culpã. Familia victimei a fost consolatã cu o sumã record. Pãrintii, sotia si fiica lui Adrian Munteanu au primit o sumã uriasã, drept despãgubire materialã si moralã, 830.000 de lei, plus o pensie stabilitã de instantã pentru fetita celui decedat. Decizia nu este definitivã. Interesant este cã Mihai Vizitiu nu trebuie sã plãteascã singur aceste sume, ci în solidar cu Inspectoratul Judetean de Politie Vaslui. „Este o solutie unicat în tarã prin prisma faptului cã si institutia (n.r. IPJ Vaslui) este consideratã, moral, vinovatã de moartea accidentalã a victimei. Din acest motiv, si despãgubirile se plãtesc în solidar cu partea responsabilã civilmente, adicã IPJ Vaslui. Nu stiu ce va urma pentru clientul meu, însã astãzi este o zi importantã pentru justitia din România care a arãtat echilibru si corectitudine. Sã ne amintim totusi, cã Mihai Vizitiu initial a fost trimis în judecatã pentru omor, infractiune deosebit de gravã, care se pedepseste de la 15 ani de închisoare în sus si în timpul urmãririi penale a si fost arestat preventiv pentru sapte zile, pânã când judecãtorii au revocat mãsura arestului preventiv. Este pentru prima datã când o instantã recunoaste cã pregãtirea politistilor nu se efectueazã cum trebuie si conduc la evenimente nedorite, precum cel din 15 martie 2018, când clientului meu i s-a descãrcat accidental arma în timpul unei urmãriri. Sumele oferite familiei drept despãgubiri materiale si morale în nici un caz nu acoperã viata unui om, dar reprezintã o compensatie care vine mai ales în sprijinul copilului victimei”, a declarat Elena Zãpodeanu, avocatul politistului Mihai Vizitiu . Reprezentantii IPJ Vaslui, prin vocea purtãtorului de cuvânt, nu au vrut sã comenteze decizia instantei cu privire la despãgubirile civile pe care trebuie sã le plãteascã: „Ne rezervãm dreptul sã nu comentãm aceastã spetã pânã când nu va exista o decizie definitivã a instantelor de judecatã”, a spus Bogdan Gheorghitã.

Tribunalul Iasi a dat decizia în cazul politistului Vizitiu si este una surprinzãtoare, asa cum ziarul nostru a anticipat încã de ieri. Practic, judecatorii ieseni, pentru prima datã în istorie considerã responsabilã civilmente si institutia unde politistul lucreazã, IPJ Vaslui, pe care o considerã pãrtasã la împuscarea accidentalã a lui Munteanu si o obligã în solidar cu politistul la plata unor sume uriase cãtre familia victimei. Este vorba de 830.000 de lei, la care se mai adaugã si cheltuielile de judecatã, care se ridicã la 40.000 de lei. Mai mult, instanta fixeazã si o pensie pentru fetita celui împuscat, în valoare de aproape 300 de lei lunar, pe care aceasta o va primi pânã la vâsta de 18 ani. Pedeapsa primitã de Vizitiu este cea mai micã posibilã pentru infractiunea de ucidere din culpã si este de doi ani cu suspendare, si o perioadã de încercare de doi ani si nouã luni, în care politistul va trebui sã se comporte exemplar. Acestuia i se mai interzice dreptul de a fi ales pe o perioadã de un an si sase luni, dar si de a ocupa o functie care implicã exercitiul autoritãtii statului. Totusi, acesta poate lucra în continuare în Politie. Vizitiu mai trebuie sã execute 80 de zile de muncã în folosul comunitãtii, fie la DGASPC sau Primãria Vaslui. Reporterii Vremea Nouã au urmãrit cu atentie derularea procesului si cred cã în luarea deciziei a contat foarte mult verdictul expertului care a considerat descãrcarea armei politistului în timpul misiunii drept un accident, dar si mãrturiile martorilor politisti care au spus cã instructajul fãcut pentru folosirea armelor de foc a fost insuficientã. Seful Biroului Rutier Vaslui, Alexandru Vulpescu, considerã cã nici dupã tragedie, pregãtirea pentru folosirea armelor din dotare nu este suficientã.

Despãgubiri record si pensie pânã la 18 ani pentru fiica victimei

Despãgubirile de 830.000 de lei au fost acordate fiecãrui membru din familie, iar inculpatul si IPJ Vaslui vor trebui sã le plãteascã în solidar. Fostei sotii, Simion (fostã Munteanu) Andreea – Mãdãlina, instanta i-a acordat suma de 120.000 de lei. O sumã mai mare primeste mama si tãtal victimei, câte 205.000 de lei fiecare în parte, iar cea mai mare sumã este atribuitã fiicei minore a acestuia, Maia Alexandra, în cuantum de 300.000, dar si o pensie de 290,5 de lei lunar, care reprezintã o despãgubire materialã cu titlu de prestatie periodicã, ce reprezintã o pãtrime din salariul minim net din anul 2018, începând cu data de 15.03.2018, data când s-a produs tragedia, pânã la 18 ani. De asemenea, au mai fost stabilite si cheltuieli de judecatã, 20.000 de lei cãtre stat si 20.000 cãtre avocatii familiei Munteanu. S-a luat si decizia mãsurilor asiguratorii asupra bunurilor imobile si mobile ale politistului Vizitiu, prin instituirea unui sechestru în vederea recuperãrii despãgubirilor civile. Cel mai probabil, grosul sumelor de bani din despãgubire date de instantã vor fi suportate de IPJ Vaslui. Cu sigurantã cã aceastã sentintã va deveni practicã judiciarã si pentru alte cazuri de acest gen din tarã.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

11 COMENTARII

  1. Puscarie pe viata ii trebuia. Dar se pare ca daca lucrezi in politie nu ai parte de aceleasi pedepse. Poate se trezeste vreunu sa isi descarce accidental pistolul in domnu` politist ca ar face un bine omenirii.

  2. Dece sunteti socati,iresponsabilitatea statului o platim noi civilii. Ar trebui sa ne trezim dracului odata si sa numai lasam sa moara oameni nevinovati

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here