19.8 C
Vaslui
06-oct.-2022

Incidente electorale zilnice în judetul nostru!

- Advertisement -

ZIUA SI INCIDENTUL ELECTORAL! În primele douã sãptãmâni de campanie electoralã, la nivelul judetului Vaslui au fost înregistrate 14 incidente, dintre care 12 reprezintã fapte de naturã penalã. În mediul rural au fost semnalate 10 evenimente, iar în mediul urban 4. Cele mai multe incidente sesizate reprezintã distrugerea, degradarea sau furtul materialelor electorale.

În 14 zile de campanie electoralã, în judetul Vaslui au fost înregistrate 14 incidente electorale. Deci, ziua si incidentul! Astfel, existã opt cazuri în care au fost reclamate furturi ale unor materiale de campanie electoralã (bannere), toate în mediul rural. De asemenea, au fost depuse douã sesizãri cu privire la distrugerea de bannere cu un continut electoral, iar o altã sesizare se referã la sãvârsirea infractiunii prevãzute de art. 55 din Legea 38/2008 pentru alegerea Camerei Deputatilor si a Senatului (promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori alte foloase în scopul determinãrii alegãtorului sã voteze sau sã nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat). Politistii de investigatii criminale efectueazã cercetãri urmare a unei plângeri depuse de un bãrbat în vârstã de 47 ani, domiciliat în suburbia Sãrãteni a orasului Murgeni, cu privire la faptul cã a fost victima unei infractiuni de lovire, persoana reclamatã fiind reprezentantul unei aliante politice. Politistii au identificat un bãrbat, în vârstã de 42 ani, din municipiul Vaslui care a afisat materiale electorale în alte locuri decât cele prevãzute de lege, fãrã a avea acordul proprietarilor. Împotriva acestuia a fost luatã mãsura sanctionãrii contraventionale, cu amendã în cuantum de 1.000 lei. Informatii privind consecintele nerespectãrii legislatiei electorale sunt transmise cetãtenilor din mediul urban si din mediul rural, în urma actiunilor desfãsurate de politisti, jandarmi, lucrãtori ai Inspectoratului pentru Situatii de Urgentã Vaslui, politisti de frontierã si specialisti în prevenire. „Activitãtile de informare sunt realizate în cadrul campaniei <<Tu decizi! Voteazã legal!>>, campanie adresatã tuturor cetãteni români cu drept de vot si, în special, la tinerii care împlinesc 18 ani si voteazã pentru prima datã. Cetãtenilor le sunt aduse la cunostintã si modificãrile la legislatia electoralã privind produsele care reprezintã mitã electoralã. Astfel, <<promisiunea, oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinãrii alegãtorului sã voteze sau sã nu voteze un anumit competitor electoral ori un anumit candidat, precum si primirea acestora de cãtre alegãtor, în acelasi scop, constituie infractiuni si se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 5 ani>>.Bunurile interzise de lege sunt obiectele care au valoare economicã semnificativã precum si mãrfuri de utilitate alimentarã precum alimente, bãuturi alcoolice sau nealcoolice produse din tutun sau nealimentare”, a precizat inspectorul de politie Mihaela Straub, purtãtorul de cuvânt al IPJ Vaslui.

Nu intrã în categoria bunurilor prevãzute la aliniatul precedent materialele si obiectele de propagandã electoralã, precum: afise, pliante, cãrti postale, calendare, caiete, ilustrate, pixuri, brichete, chibrituri, insigne, ecusoane, dvd-uri, fanioane, steaguri, cãni, pungi, tricouri, sepci, esarfe, fulare, veste, fesuri, mânusi, pelerine, jachete, inscriptionate cu însemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor care participã la alegeri.

Sunt exceptate si alte obiecte, inscriptionate cu însemnele electorale ale formatiunilor politice sau ale candidatilor care participã la alegeri, a cãror valoare nu depãseste 10 lei fãrã TVA pentru fiecare articol.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.