21.5 C
Vaslui
26-sept.-2022

INCOMPETENTUL ANTON!

- Advertisement -

Cine-i vinovat pentru dezatrsul de la Vulturesti?

INCOMPETENTÃ Pagubele de la Vulturesti puteau fi evitate dacã „amicul lui Bachus” din fruntea sucursalei ANIF Vaslui, inginerul Cezar Anton, ar fi verificat care sunt punctele slabe ale lucrãrilor de amenajare din judet. Însã, acesta este mai ocupat cu petrecerile cu angajatii, care se lasã cu pumni si rãniti la Urgente, decât cu problemele unitãtii pe care a primit-o în administrare. „Eu am tot spus de anul trecut cã aici sunt probleme, atunci s-a fisurat barajul si au venit cei de la ANIF. Eu am spus cã mã apuc sã repar ceva, dar ei au spus cã nu, fac ei totul. Au scris la Bucuresti si pe urmã, nimic”, recunoaste primarul comunei Vulturesti, Costicã Anton. Acesta mai spune cã niciun functionar de la ANIF nu l-a vizitat în acest an, sã-l întrebe dacã barajul rezistã sau sunt alte probleme si acum s-a ajuns în situatia disperatã ca unele case sã fie la un pas de inundatii. „Deocamdatã, l-am rugat pe domnul director de la ANIF sã rezolve problema de la Vulturesti. Sã caute solutii, ar costa cam 150.000 de lei sã refacã lucrarea”, a spus, seara trecutã, prefectul judetului, Radu Renga.

A plouat cu gãleata peste comuna Vulturesti, în urmã cu câteva zile, iar un baraj de colmatare din beton a fost distrus de viituri. O puternicã viiturã a afectat, în seara zilei de duminicã, 3 iunie, centrul comunei Vulturesti, distrugând un baraj de colmatare de la marginea satului, formând o ravenã de 20 m lungime si 8 – 10 m adâncime, viiturã care a spãlat piatra de pe drumuri si a colmatat cu noroi ulitele, dar si drumul national DN15D. Barajul a fost construit de ANIF în perioada 1984-1985, iar acum este distrus în totalitate, monolitul de beton fiind mutat de forta suvoaielor. Totodatã, în spatele acestui baraj s-a format o ravenã pe o lungime de 20 de m si o adâncime de 8-10 m, care poate pune în pericol locuintele din imediata vecinãtate, iar drumul de acces din zonã sã fie distrus în totalitate. Drept urmare, prefectul judetului Vaslui a fãcut o vizitã în aceastã zonã. În urma inspectiei, Radu Renga, care era însotit de directorul ANIF, Cezar Anton, a cerut în regim de urgentã refacerea barajului de colmatare si întocmirea unui studiu hidrologic si hidrografic cu toate zonele vulnerabile din judet, de cãtre SGA si Agentia Nationalã de Îmbunãtãtiri Funciare Vaslui, în vederea identificãrii solutiilor necesare pentru ameliorarea acestor probleme. Dar, ce nu stia prefectul, la momentul în care a vizitat comuna Vulturesti, este cã problema digului distrus era cunoscutã de directorul ANIF, însã acesta s-a spãlat pe mâini si a dat vina pe Bucuresti, demonstrând cã nu este capabil sã conducã o institutie cu atât de multe probleme.

Primarul de la Vulturesti: „La ANIF s-a stiut de problema noastrã, dar nu au fãcut nimic”

Costicã Anton, primarul de la Vulturesti, este speriat de posibilitatea ca suvoaiele de apã sã vinã peste casele din sat, acum, când digul este distrus. „De anul trecut a fost afectat acest dig. Am anuntat atunci, au venit de la ANIF si au spus cã vor rezolva, vor face scris la Bucuresti si vor cere fonduri. Pe urmã, am zis cã ne apucãm noi de reparatii, însã de la ANIF ni s-a spus sã nu ne bãgãm, cã vor rezolva ei treaba, asteaptã rãspuns de la centru. Nu ne-a mai întrebat nimeni de situatia digului în acest an, nu a venit nimeni de la ANIF Vaslui sã se intereseze de soarta acestui dig si am ajuns în situatia pe care o stie tot judetul”, acuzã Anton. Dacã mai vin ploi torentiale, în zilele urmãtoare, câteva case sunt în pericol de a fi luate de suvoaie, avertizeazã primarul. Cezar Anton, directorul de la ANIF, nu realizeazã nici acum, desi a trecut atâta timp de când este pe functie, cã are o mare responsabilitate. Este mai ocupat sã aparã pe site-uri de socializare sau sã facã chermeze cu angajatii, care se lasã cu bãtãi între angajati, decât sã vadã care sunt zonele sensibile din judet, unde ar fi nevoie de lucrãri urgente. Revoltãtor este cã, în cazul de la Vulturesti, pagubele ajung la câteva sute de mii de lei si nu s-ar fi ajuns aici, dacã Anton îsi fãcea datoria la timp. La o primã estimare, primarul spune cã pagubele depãsesc 200.000 de lei, fiind distruse drumuri si punând în pericol câteva case.

Prefectul Renga spune cã directorul ANIF nu are bani

Asearã, prefectul judetului, Radu Renga a recunoscut cã, la Vulturesti se poate produce oricând o nenorocire, dacã specialistii lui Anton nu intervin la timp. „Am dat sarcinã la ANIF sã facã un proiect si sã refacem cât mai rapid lucrarea de la Vulturesti. Nu e vorba de sume mari, în jur de 150.000 de lei, sã vedem cum îi gãsim, altfel câteva case vor fi inundate. La o altã viiturã, o gospodãrie va fi inundatã complet, e posibil sã avem si alte case inundate. Deocamdatã, l-am rugat pe directorul de la ANIF sã gãseascã o solutie si sã repare digul”, a spus, misterios, prefectul, nemultumit si el de prestatia celor de la Îmbunãtãtiri Funciare. Renga mai spune cã directorul Anton nu are bani si nu are de unde sã stie toate problemele grave din judet, lucru anormal pentru un reprezentant al Guvernului, care ar trebui sã facã totul pentru a preveni dezastrele.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.