spot_img
25.1 C
Vaslui
20-iul.-2024
spot_img

Incredibil: un vasluian vinde pe internet un material interzis prin lege. Este considerat o adevărată “bombă cu ceas”

- Advertisement -
INTERZIS… Produsele din azbociment au fost interzise prin lege încă din 2007, întrucât s-a descoperit că azbestul crește riscul apariției cancerului pulmonar, dar și al căilor respiratorii superioare, al esofagului și al rinichiului.

VÂNZARE ILEGALĂ… Un vasluian vinde pe internet mai multe plăci de azbociment, material folosit în urmă cu mulți ani la acoperiș. “Vând plăci azbociment, lungime 1,80, lățime 110. Preț – 13 lei/bucata”, a scris un tânăr pe grupul de Facebook – Muntenii de Sus – Satul Nou. Anunțul a fost publicat, însă, pe mai multe grupuri de Facebook din județ. Potrivit unor surse, tânărul în cauză, pe nume Andrei Ciurușniuc, deține un depozit de materiale de construcții în comuna Solești. Produsele din azbociment au fost interzise prin lege încă din 2007, întrucât s-a descoperit că azbestul crește riscul apariției cancerului pulmonar, dar și al căilor respiratorii superioare, al esofagului și al rinichiului. Contactat telefonic, comisarul șef al Gărzii de Mediu Vaslui a confirmat că este interzisă comercializarea plăcilor de azbest, astfel că instituția se va autosesiza, va verifica și va aplica legea. “De la 1 ianuarie 2007 sunt interzise toate activitățile de comercializare și de utilizare a azbestului și a produselor care conțin azbest. Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 500 lei la 1500 lei pentru persoanele fizice și de la 2.500 lei la 7.500 lei nerespectarea de către cei care produc sau comercializează azbest ori produse care conțin azbest a obligației de a eticheta aceste produse”, a explicat comisarul șef Gabriel Laic.

Primele reglementări privind stricționarea utilizării azbestului au apărut în 1990, iar de la 1 ianuarie 2005, ca urmare a unei directive a Comisiei Europene, a fost interzisă total utilizarea și comercializarea produselor care conțin azbest. În România, acest material a fost interzis abia în 2007. “Hotărârea de Guvern nr. 124 din 30 ianuarie 2003 privind prevenirea, reducerea și controlul poluării mediului cu azbest interzice utilizarea si comercializarea produselor care conțin azbest. De la 1 ianuarie 2007 sunt interzise toate activitățile de comercializare și de utilizare a azbestului și a produselor care conțin azbest. Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de 500 lei la 1500 lei pentru persoanele fizice și de la 2.500 lei la 7.500 lei nerespectarea de către cei care produc sau comercializează azbest ori produse care conțin azbest a obligației de a eticheta aceste produse. Constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 4.000 lei la 12.000 lei pentru persoanele fizice și de la 20.000 lei la 60.000 lei pentru persoanele juridice încălcarea prevederilor referitoare la restricționarea comercializării și utilizării azbestului și a produselor care conțin azbest. Plăcile de azbociment conțin până la 13 % azbest și au fost interzise la producere și comercializare din 2007. De altfel, ținând cont că în România plăcile de azbociment au fost , până la un moment dat, “învelitoarea săracului”, legiuitorul a stipulat în HG 124/2003 că “ Produsele care conțin azbest și care au fost instalate sau se aflau în funcțiune înainte de data de 1 ianuarie 2005 pot fi utilizate până la încheierea ciclului de viață al acestora.” Totuși, riscul îmbolnăvirii de cancer pulmonar crește odata cu cantitatea de fibre de azbest inhalate, iar simptomele apar abia la 20-30 de ani de la prima expunere. Azbestul, trebuie spus, este un silicat fibros care nu poate fi identificat cu ochiul liber. De aceea, legea română privind interdicția azbestului stipuleaza etichetarea produsului cu inscripția <conține azbest>“, a explicat comisarul șef al Gărzii de Mediu Vaslui, Gabriel Laic.

Ce este azbestul?

Azbestul este un mineral natural ale cărui fibre pot fi separate în fire subțiri și durabile. Acesta este utilizat pe scară largă în multe industrii, deoarece fibrele sale sunt izolatoare foarte bune (sunt rezistente la căldură, la incendii și la produse chimice și nu conduc electricitatea). Este adesea folosit pentru a consolida cimentul și alte materiale. Cu toate acestea, este o substanță deosebit de periculoasă (clasificată ca fiind cancerigenă de categoria 1A în Regulamentul (CE) nr. 1272/2008 privind clasificarea, ambalarea și etichetarea produselor chimice). În cazul în care produsele care conțin azbest sunt deteriorate, fibrele de mici dimensiuni pot fi inhalate, conducând în timp la boli precum azbestoza, mezoteliomul și alte forme de cancer. Azbestul este periculos numai dacă este fragmentat și dacă fibrele se află în suspensie în aer, cum ar fi pulberea de azbest. În cazul în care fibrele respective sunt inhalate, acestea pot provoca daune grave. Sunt în principal afectate persoanele care lucrează sau care obișnuiau să lucreze în mod regulat cu azbest: azbestoza este o afecțiune pulmonară ireversibilă care provoacă dificultăți de respirație grave (se poate dezvolta în continuare chiar și după ce expunerea la azbest a încetat), cancerul pulmonar (persoanele care lucrează în mod regulat cu azbest sunt expuse la un risc mai ridicat de a dezvolta cancer pulmonar), mezotelioma – o formă incurabilă de cancer al peretelui interior al pieptului sau al peretelui abdominal. Bolile provocate de azbest se dezvoltă pe parcursul unei perioade de timp îndelungate. Simptomele azbestozei pot apărea în decursul a 10 până la 20 de ani, iar semnele de cancer se pot manifesta după o perioadă de până la 40 de ani.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.