Incredibila poveste a individului cu violuri în trei state – ultima faptă, de la Suceava, i-a adus o condamnare la 20 de ani de detenție

Un individ din Botoșani a încasat recent, la final de an 2020, una din cele mai grele pedepse aplicate de instanțele sucevene – 20 de ani de închisoare. Pedeapsa nu este însă mare după o analiză mai detaliată a trecutului infracțional al lui Zeno Irinel Havîrneanu. El avea condamnări pentru violuri comise în Marea Britanie și Italia, înainte de fapta de la Suceava. Cel mai grav, una din agresiunile sexuale s-a soldat cu decesul victimei.

 

A recunoscut totul și cere aplicarea limitelor reduse de pedeapsă

Temutul violator botoșănean Zeno Irinel Havîrneanu, condamnat în decembrie 2020 la 20 de ani de detenție după ce a abuzat sexual o copilă în vârstă de 12 ani din municipiul Suceava, încearcă să obțină o pedeapsă mai blândă din partea magistraților, au scris colegii de la Monitorul de Botoșani. Considerând condamnarea prea aspră, el a contestat sentința Judecătoriei Suceava prin care a fost trimis din nou în pușcărie, cazul urmând să fie analizat și de Curtea de Apel Suceava. Motivul invocat de el – a recunoscut în totalitate faptele comise, iar limitele de pedeapsă ar fi trebuit reduse. Care va fi verdictul instanței este greu de spus. Cert este că botoșăneanul a fost trimis în judecată în urmă cu două săptămâni și pentru furt calificat, victimele sale fiind patru femei.

 

De pe holul instanței din Suceava a plecat pe Mărășești, în căutarea unei victime

Agresiunea sexuală de la Suceava a fost comisă în vara anului 2020. Pe 10 iulie 2020, după ce a părăsit sala de judecată a Curții de Apel Suceava, unde se analiza recunoașterea pedepsei de 10 ani primită din partea Tribunalului din Cagliari Italia, pentru un viol comis în peninsulă în noiembrie 2007, Zeno Irinel Havîrneanu a început să cutreiere străzile municipiului. A pus ochii pe două fetițe care intraseră într-un bloc de pe strada Mărășești și care intenționau să urce cu liftul. Fetele s-au speriat de el și au ieșit imediat preferând să urce pe scări. S-a dus apoi spre o fată care coborâse într-un părculeț din fața blocului, pe care a convins-o să-l conducă în casă, pentru a verifica instalația de apă. În prealabil, Zeno aflase se pare de prin vecini numele părinților fetei, astfel că a păcălit fata că aceștia ar ști despre verificarea instalației de apă.

Fata a vrut să-și sune părinții, dar individul a determinat-o să meargă în apartament, unde a abuzat-o sexual – a mângâiat-o, a sărutat-o, a pus-o să se dezbrace și apoi s-a masturbat în fața ei. Totul a durat aproape o jumătate de oră, însă la plecare fata a reușit să-i facă două fotografii cu telefonul mobil. Gestul a fost observat de violator, care s-a întors spre aceasta și a amenințat-o că, dacă va povesti cuiva incidentul, o va omorî. Imediat ce botoșăneanul s-a făcut nevăzut fata și-a sunat părinții, iar cazul a ajuns în atenția polițiștilor suceveni.

 

A declarat că a intrat în casa fetei pentru a fura, însă pornirile instinctuale l-au dus spre agresiune sexuală 

Investigațiile au durat mai multe zile, iar anchetatorii au reușit să refacă întregul traseu parcurs de Irinel Havîrneanu în acea zi, din sala de judecată până în zona în care a avut loc agresiunea, dar și după comiterea faptei, totul pe baza înregistrărilor video făcute cu ajutorul camerelor de supraveghere de la instituțiile publice și obiectivele economice din Suceava. Doar că botoșăneanul a fost capturat abia pe 30 iulie, el fiind cazat la o pensiune turistică din municipiul Iași. Reținut, el a refuzat inițial să facă declarații, după care a cerut să fie audiat recunoscând că a intrat în apartament cu intenția de a sustrage bunuri din interior, însă odată ce a ajuns în dormitor, a comis agresiunea sexuală din cauza pornirilor sale instinctuale, după care, conștientizând cele petrecute, a plecat din locuință.

Sunt date că Zeno se apucase într-adevăr de furturi în perioada în care a comis agresiunea sexuală de la Suceava. …https://www.monitorulsv.ro/Local/2021-02-01/Incredibila-poveste-a-individului-cu-violuri-in-trei-state-ultima-fapta-de-la-Suceava-i-a-adus-o-condamnare-la-20-de-ani-de-detentie
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ