spot_imgspot_img
11.1 C
Vaslui
26-apr.-2024

Infernul cu 16 etaje

- Advertisement -

Un bloc locativ de la Buiucani a devenit adăpostul şobolanilor, ascunzişul beţivilor şi culmea gunoiului

Intrând în bloc, picioarele pot să-ţi lunece oricând pe ceva… Nu ai cum să vezi ce e, căci becurile sunt sparte şi eşti înconjurat de beznă. Dacă eşti de-al casei, nici măcar nu te ia frica – ştii prea bine că ai călcat pe un şobolan. Da, în casa infernală şobolanii se plimbă pe coridoarele întunecoase ca nişte lei prin junglă. Sunt graşi şi niciodată flămânzi. Îi hrănesc locatarii cu mâncare alterată. Să nu credeţi că e vorba despre o catacombă – e Casa de la „Flacăra”. Aşa îi zice toată lumea din zonă, care întotdeauna o ocoleşte cu multă precauţie… Am să povestesc de ce.

E vorba de blocul cu 16 etaje din str. Piaţa Unirii Principatelor, nr. 3, sectorul Buiucani. Trecând pe alături, ar putea să-ţi cadă în cap, în cel mai bun caz, o pungă, în cel mai rău caz – un pat, fiindcă asta mi s-a întâmplat. Slavă Domnului că nu mi-a aterizat chiar pe ţeastă… Aici liftul lucrează pe silabe şi eşti nevoit să urci orbecăind pe întuneric, deoarece ai înţeles deja că şi lumina e lipsă. Însă nu ai altă ieşire decât să ridici scările, dar… cu nasul astupat. Altminteri poţi să leşini ameţit de damful de urină care cuprinde casa şi îţi taie ochii. Despre mucuri de ţigară, pachete, ambalaje de chipsuri, sticle şi alte fleacuri care formează decorul nici nu mai vorbim, din lipsă de spaţiu…

Este imposibil de trăit aici

Toţi localnicii blocului ar vrea să evadeze undeva. Majoritatea stau aici cu chirie, pentru că stăpânii apartamentelor au reuşit deja să fugă. „Şobolanii ne „inundă”, mai ales vara. Chiar şi la uşa mea vin”, îmi spune o locatară, Valentina, care se plânge că cei de la deratizare vin foarte rar pe aici, iar dezinfecţia nu are niciun efect asupra invaziei de şobolani. „Din subsol şobolanii se ridică pe conductele de gunoi şi se răspândesc prin clădire. Iar în subsol este mereu potop”, precizează Valentina. Şi vecinul ei, Dumitru, deplânge situaţia în care trăieşte: „La etajul 15 fojgăiesc şobolanii, se cuibăresc prin cutiile cu fir telefonic de la toate etajele şi rod firele”. El recunoaşte că îi este frică să locuiască în casa asta, unde are toate şansele să fie atacat noaptea, în pat, de guzgani. Alt locatar îmi spune că şobolanii au intrat de-acum în baia sa. Iar Elena, mamă a doi copii, se arată alarmată de „murdăria nemaipomenită” de pe scări. „Am văzut cu ochii mei proprietari de apartamente care aruncă sacoşe cu gunoi de la balcon şi apoi dau vina pe chiriaşi. Este imposibil de trăit aici. Gunoiul stă grămezi pe paliere. Duhoarea ne pătrunde şi în apartamente. În plus, ca să-mi scot copiii afară, urc şi cobor zilnic 14 etaje cu un copil în cărucior, iar cu celălalt – în braţe”, îmi spune femeia.

Sacoşele cu resturi menajere zboară de la balcoane

Cu toate acestea, Teodora Bedros, şefa Întreprinderii municipale de gestionare a fondului locativ (ÎMGFL) nr. 15, care gestionează blocul cu pricina, susţine că în prezent şobolanii din Casa de la „Flacăra” au dispărut, deoarece „a fost făcută dezinfecţie în tot blocul”, iar motivul mizeriei din bloc este rezultatul comportamentului chiriaşilor. Ea spune că, o dată pe săptămână, muncitorii de la ÎMGFL adună gunoiul de pe etaje. „Într-o zi, era şi primarul general de faţă şi ne uitam împreună cum de la etaje zboară sacoşe cu resturi”, ne povesteşte Teodora Bedros. Şi Vasile Mistreanu, pretorul interimar de Buiucani, ne-a asigurat că ÎMGFL-ul a „rânit în reperate rânduri cu lopeţile jegul de sub uşile locatarilor”. „Un singur lucru nu am făcut: nu le-am măturat sub pat. Când m-am dus să mă bucur de munca mea, mai nu mi-au căzut în cap nişte resturi de gunoi. Altă dată, după ce vom face ordine, o să filmez totul, iar peste două săptămâni vom lua imagini cu dezastrul în care se transformă totul”, susţine pretorul.

Ai toate şansele să zbori afară de la înălţime

Se pare că e vorba şi de indiferenţa unor locatari. Cel puţin Vasile Brudari, gunoierul blocului, acuză locatarii de dezinteres. El afirmă că aceştia nu aruncă resturile în ghenele de gunoi, ci alături. „Îşi lasă cadourile pe jos pentru şobolani: tot felul de găini împuţite, ouă stricate, apoi se plâng. Foarte des se întâmplă când ghenele sunt blocate cu tot felul de bucăţi de uşi sparte, rame de ferestre, sticlă de la geamuri, haine groase ş.a.”, detaliază gunoierul. Astfel, toţi se acuză reciproc, dar nimeni nu recunoaşte de ce anume aceşti oameni trăiesc în atâta mizerie.

Acest bloc locativ comportă pericol de moarte pentru cei care nu-i cunosc „secretele”. Iniţial, clădirea a fost prevăzută cu ferestre la scări. Astăzi, însă, în locul lor se cască, la înălţimea genunchilor, nişte goluri ameninţătoare şi ai toate şansele să zbori afară de la o înălţime ameţitoare. Tot de la Teodora Bedros am aflat că blocul nr. 3 a fost preluat în gestiune de la Ministerul Construcţiilor, în anul 2002, într-o stare avariată. Iar în privinţa ferestrelor, adaugă şefa ÎMGFL-ului, acestea sunt sparte tot de către locatari şi ar putea fi restabilite numai dacă ar contribui financiar şi aceştia.

Renovările sunt imposibile

Şi Petru Gontea, şeful Direcţiei generale locativ-comunale a Primăriei Chişinău, spune că în anul curent blocul a fost deratizat de două ori. „Nu am văzut şobolani, dar posibil să fie… Tariful de un leu pentru evacuarea gunoiului nu ajunge şi pentru reparaţii în scări, şi pentru curăţenie. Renovările sunt imposibile din moment ce nu sunt alocări. Pentru a fi restabilite toate uşile şi ferestrele de pe scări este nevoie de nu mai puţin de trei-patru milioane de lei. Cu părere de rău, în casă locuiesc chiriaşi, care consideră că nu au nevoie de curăţenie. Sunt de acord că majoritatea celor care cumpără apartamente ieftine în asemenea cămine sunt nevoiţi să plece din aceste condiţii peste un an, deoarece este imposibil de locuit aşa”, consideră Gontea. El mai crede că blocul respectiv are o singură şansă de supravieţuire: ca locatarii să înţeleagă că sunt responsabili, că au un spaţiu locativ în oraş şi că trebuie să participe la cheltuielile pentru întreţinere.

Se rup lacătele şi se fură bobinele de la lift

Ion Stanciu, directorul Întreprinderii municipale „Liftservice”, fiind solicitat să ne explice de ce „mor” lifturile din Casa de la „Flacăra”, i-a învinuit tot pe locatari de dezastrul blocului în care-şi duc zilele. Aceştia, potrivit lui Stanciu, rup lacătele şi sparg geamurile ca să pătrundă în camera cu motoare a liftului cu scopul de a se căpătui. „Am fost la Piaţa Unirii Principatelor de sute de ori. În fiecare zi primim informaţie operativă, ca de pe front, precum că iarăşi s-au furat bobinele de la lift, vândute de către hoţi la punctele de colectare a metalelor. E greu să fii stăpân într-un asemenea bloc, m-am săturat să îmi bat capul ca să cumpăr bobine. Le-am spus celor de la poliţie că aş putea lesne să soluţionez problema în locul lor pentru un salariu decent!”, susţine Stanciu. La rândul său, Lilian Botnariuc, comisarul de poliţie de la Buiucani, ne-a comunicat că infracţiuni de acest gen au loc destul de des în Piaţa Unirii Principatelor, dar a ţinut să ne asigure că toate se vor rezolva până la urmă şi „hoţul de bobine va fi prins în curând”.

De regulă, când se întorc seara de la serviciu, obosiţi şi înfometaţi, în dreptul uşii liftului de la parter se adună un potop de oameni cu feţele mâhnite. Toţi aşteaptă nerăbdători clipa magnifică, când se va deschide uşa cabinei… Uneori, aşteptarea durează o oră. Alteori o veşnicie. Dacă nu e iarnă, ca să nu degeri de frig, este mai bine să fugi pe scări, cu ochii închişi şi nările astupate, atent să nu calci peste şobolani. Şi speri că nu te vei tampona în beznă cu cineva mai mare. Cu „hoţul de bobine”, vreau să zic…

Amintim că, după ce au fost sesizate autorităţile municipale de resort în vederea soluţionării acestei probleme, casa a devenit peste noapte incredibil de curată. Dar cât va dura?

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.