spot_img
spot_img
-0.2 C
Vaslui
14-dec.-2024

Infractiuni pe bandã rulantã în cazul fondurilor pentru despãgubiri de la Lunca Banului! Politistii au întocmit dosar penal pentru sãvârsirea a trei infractiuni!

- Advertisement -

NEREGULI… Ancheta jurnalisticã realizatã de cotidianul Vremea Nouã în comuna Lunca Banului, acolo unde sute de mii de lei au fost date pe nedrept unor persoane care nu au fost afectate de inundatii, este confirmatã în mare mãsurã si de politistii vasluieni. Dupã efectuarea verificãrilor la fata locului, acestia au stabilit cã au fost sãvârsite nu mai putin de trei infractiuni de cãtre angajatii primãriei, cei care au fãcut evaluarea pagubelor de dupã inundatii. S-a întocmit dosar penal sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de fals intelectual, uz de fals si neglijentã în serviciu. Pe de altã, zeci de familii din judetul Vaslui care în luna septembrie au fost cu adevãrat afectate de inundatiile devastatoare primesc o veste bunã. Ministerul Dezvoltãrii a cerut primãriilor vasluiene sã întocmeascã listele cu cei care aveau dreptul sã primeascã ajutoare financiare si nu au primit, asta probabil dupã ce unele plângeri ale adevãratilor sinistrati au ajuns la Bucuresti. Conform surselor noastre, ar fi vorba de aproximativ 100 de locuinte din Lunca Banului, Zorleni sau Murgeni, care pur si simplu au fost ignorate de acele comisii locale de evaluare a pagubelor. Asta în timp ce vecinii lor au recunoscut redactorilor de la Vremea Nouã cã pur si simplu s-au trezit cu postasul la poartã, care le-a adus câte 25.000 de lei, desi ele nu au avut o lingurã de apã pãtrunsã în casã, sã nu mai vorbim de electrocasnice stricate, sau locuinte puse la pâmânt de suvoaiele de apã.

Inundatiile din luna septembrie au avut un impact devastator, afectând aproape 6.000 de locuinte si aproximativ 20.000 de persoane în judetele Vaslui si Galati. Aceste inundatii au fost cauzate de ploi torentiale si de viituri violente, care s-au abãtut asupra regiunii în noaptea dintre 13 si 14 septembrie. Conform autoritãtilor, un adevãrat zid de apã a lovit satele din cele douã judete, provocând pagube imense. Pe 16 septembrie, Guvernul României a adoptat un proiect de hotãrâre prin care fiecare familie afectatã de inundatii a primit 10.000 lei si un ajutor suplimentar tot de 10.000 lei, în cazul în care familia a pierdut pe cineva în urma acestora. O sãptãmânã mai târziu, Guvernul a acordat alti 15.000 de lei acelorasi familii. Beneficiarii acestor ajutoare de urgentã suplimentare erau oarecum obligati sã utilizeze fondurile primite pânã la sfârsitul acestui an. De asemenea, ei au obligatia ca pânã pe 31 decembrie sã prezinte facturi si chitante pentru a demonstra cã au cumpãrat mobilier, materiale sanitare si de constructie, electrocasnice sau combustibil cu banii dati de Guvern.

În judetul Vaslui, banii s-au acordat pe ochi frumosi

Guvernul a delegat responsabilitatea întocmirii tabelelor cu locuintele afectate de inundatii institutiilor din teritoriu, în spetã Agentiilor Judetene pentru Plãti si Inspectii Sociale si Prefecturilor. Numai cã aceste douã institutii nu au suficient personal încât sã ia la pas fiecare sat, asa cã aceastã misiune a revenit Comitetelor Locale pentru Situatii de Urgentã. În total, dupã evaluãrile fãcute pe teren, în judetul Vaslui au fost identificate 668 de locuinte afectate de inundatii, însã în mai multe comune, acesti bani s-au acordat pe ochi frumosi, consilierilor locali, rudelor celor din primãrie, amantelor, asa cum redactorii Vremea Nouã au arãtat într-o anchetã jurnalisticã publicatã în urmã cu douã sãptãmâni. Asta în timp ce adevãratii sinistrati au fost lãsati în afara acelor liste, desi casele le-au fost cu adevãrat afectate de ape. În urma acelui material de presã, politistii din cadrul Inspectoralului de Politie Judetean Vaslui s-au sesizat si au demarat verificãri, pentru a vedea dacã acei bani s-au acordat conform legii. Lucrãtorii IPJ Vaslui au întocmit dosar penal la Lunca Banului, pentru angajatii primãriei care nu au evaluat corect pagubele produse de inundatii. În prezent se fac cercetãri sub aspectul sãvârsirii infractiunilor de fals intelectual, uz de fals si neglijentã în serviciu, si nu este exclus ca aceastã anchetã sã se extindã si în alte comune.

Încã o transã de bani, pentru adevãratii sinistrati

VESTI BUNE…Si în urma anchetei jurnalistice realizatã de cotidianul Vremea Nouã, dar si probabil în urma plângerilor primite de la adevãratii sinistrati, care nu au primit un leu ajutor din partea statului, Ministerul Dezvoltãrii a trimis noi adrese în teritoriu, prefecturilor, pentru a le cere listele cu locuintele cu adevãrat afectate de ape, cum este cazul a zeci de familii din satul Otetoaia, de exemplu, care nu au încãput pe tabelul completat initial de viceprimarul si asistenta socialã. Foarte probabil, aceste familii vor primi si ele sprijin financiar, mai ales cã bugetul este asigurat din fondurile europene. Reamintim cã la Lunca Banului existã un tabel cu 32 de persoane care au depus cerere pentru astfel de ajutoare, dar care au fost fãcute mai târziu. Iatã cã acum aceste persoane au o sansã sã primeascã bani. La fel si la Murgeni, unde unul dintre liderii romilor, Constantin Nicolae (zis Sabay) a declarat cã si aici sunt astfel de cazuri. „Sunt cinci familii care au depus la Prefecturã cerere de ajutor si mai sunt vreo 20-30 de familii care ar fi trebuit sã primeascã dar au rãmas în aer. Sã vedem dacã acum vor prinde ceva”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

  1. Măsura despăgubirii în bani nu este suficientă în situații de calamități naturale, de genul recentelor evenimente meteorologice și hidrologice din județele Vaslui și Galați. Ele se vor repeta. Trebuie făcute verificări și în privința autorizațiilor de construcție emise…. Dacă sunt în regulă atunci trebuiesc actualizate. In ce procent/masuraplanurile de urbanism au fost actualizate la nivel national, dar și local, în sensul ADAPTABILITATII la „schimbarile climatice”?

    ADAPTABILITATEA ROMANIEI la fenomenele meteorologice deosebite din prezent nu tine DOAR de modernizarea/capacitarea unui sistem de avertizare meteorologic. NU ESTE SUFICIENT!!!

    Nu în ultimul rând, trebuie să privim către suprafețele de teren acoperite de perdele forestiere care, dupa cum știm, au efect de atenuare a extremitatilor meteorologice (modereaza temperatura, atenueaza viiturile, imblanzesc vanturile/viscolele etc, etc) și care au crescut nesemnificativ in Romania în ultimii 30 de ani. Există studii care indică faptul că în Podișul Central Moldovenesc rata medie de înaintare a ravenelor continue este de cca 12…13 m/an, suprafața medie de ravenare crescând cu 300…400 mp/an, iar volumul mediu de material solid erodat prin ravenare atinge 2000…3000 mc/an. În același areal geografic, eroziunea medie multianuală este de 4000…5000 tone/an. Așadar, se impune împădurirea terenurilor DEGRADATE care, de altfel, au și o valoare economică redusă…

    *************
    Mi-am înscris candidatura pentru #SENATUL_ROMÂNIEI în Circumscripția nr. 39 – județul VASLUI (județul în care m-am născut și am crescut🥰🥰) – POZIȚIA 8 pe buletinul de vot și am un #PLANpentruVASLUI:

    1. #voi_colabora strâns și voi forma front comun atât cu colegii din #PLAN_România, cât și cu ceilalți parlamentari care promovează proiecte de dezvoltare regională în Moldova, dar și locală în județul Vaslui.
    2. #voi_comunica constant cu autoritățile locale (indiferent de coloratura politică), companiile și cetățenii pentru a înțelege necesitățile comunității vasluiene.
    3. #voi_face presiuni în Parlamentul României și la nivelul Uniunii Europene pentru obținerea de fonduri europene, în contextul politicii de coeziune a UE;
    4. mă #voi_implica în soluționarea blocajelor administrative prin susținerea de legi care duc la îmbunătățirea domeniului achizițiilor publice și soluționarea rapidă a acestor blocaje;
    5. proiectele mari de infrastructură (ex. Autostrăzile A7 și A8) se confruntă cu întârzieri din cauza birocrației sau a licitațiilor contestate. În calitate de parlamentar #PLAN_România #voi_propune și #voi_vota legislație care să asigure finanțarea corespunzătoare, dar și simplificarea procedurilor administrative care pot întârzia proiectele de infrastructură (cum ar fi obținerea avizelor necesare).

    https://vs.prefectura.mai.gov.ro/wp-content/uploads/sites/18/2024/11/vs_senat_2024.10.31_ora17.00.pdf

    Îl susțin pe Silviu Predoiu în candidatura sa la Președinția României pentru că

    MERIȚI UN PREȘEDINTE ÎN #SERVICIUL TĂU!
    (poziția 14 pe buletinul de vot)

    #DoarROMÂNIA și #PentruROMÂNIA

    CMF: 11240061

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.