23.4 C
Vaslui
30-sept.-2022

Inima de roman!

- Advertisement -

CUGET LIBER! Optimisti si proeuropeni! Asa au rãmas tinerii basarabeni din România, în ciuda rezultatului alegerilor de peste Prut, care încã n-au reusit sã-i scoatã definitiv din prim-planul politicii din Republica Moldova pe comunisti! Dan Caranfil este unul dintre liderii Asociatiei Tinerilor Basarabeni, pe care vasluienii îl stiu de la alegerile de anul trecut, de când a încercat, împreunã cu un grup de studenti, membri si ei în ATB, sã treacã prin Vama Albita pentru a vota, dar comunistii le-au interzis accesul în propria tarã. El si-a exprimat încrederea cã, în cele din urmã, la Chisinãu comunistii nu vor avea acces la putere si o aliantã de dreapta va reda speranta poporului de peste Prut.

“M-am bucurat doar primele 30 de secunde, când am vãzut rezultatele exit-pollurilor, dar apoi m-am dus imediat cu gândul la ce s-a întâmplat cu Geoanã si Bãsescu si mi-a fost teamã ca ceva sã nu fie eronat”, a povestit Dan Caranfil, unul dintre reprezentantii Asociatiei Tinerilor Basarabeni, fost presedinte în perioada 2008 – 2009, momentul în care în Moldova s-au închis urnele de vot. La fel ca si colegii sãi – tineri educati în scolile din România si, multi dintre ei stabiliti aici, Dan Caranfil îsi doreste ca scena politicã de peste Prut sã nu cumva sã fie din nou ocupatã de comunistii lui Voronin, însã, privind spre tara sa, tânãrul sperã ca partidele de dreapta sã aibã întelepciunea de a forma o aliantã proeuropeanã! “Eu vãd cu optimism totul, deoarece au început negocierile între PDL, PL si PD. Aceasta este cea mai bunã solutie pentru Republica Moldova, o coalitie de dreapta”, crede Caranfil.

De ce voteazã încã moldovenii cu comunistii?!

EXPLICATII “Era oarecum de anticipat acest rezultat. Din cauza a doi factori: unul este obisnuinta! Gâditi-vã cã ei asa au votat dintotdeuna, de vreo 70 de ani încoace. Si e foarte greu sã schimbi ideile unora. Al doilea mare motiv ar fi cã reformele care s-au fãcut anul acesta de cãtre Alianta care a condus Moldova, din pãcate, nu au adus o crestere economicã si o dezvoltare care sã multumeascã poporul. Ei nu au simtit cã Alianta pentru Integrarea Europeanã ar fi fãcut lucruri bune pentru ei, nu au avut timp sã simtã cã viatã lor s-ar fi schimbat cumva. Si de asta au votat cu Partidul Comunistilor. Chiar si asa , comunistii au piedut cam 18 mandate în ultimii doi ani, ceea ce aratã cã încet-încet, oamenii încep sã vadã adevãrata cale. Eu asa vãd lucrurile”, a mai spus reprezentantul Asociatiei Tinerilor Basarabeni.

De ce o duc greu moldovenii?!

“În Republica Moldova fiecare trãieste asa cum îsi asterne. Cei care muncesc foarte mult o duc cât de cât bine, cei care nu muncesc, o duc greu. Nu stiu dacã neapãrat din cauza Guvernului o duc greu, dar trebuie sã muncesti. Trebuie sã recunosc faptul cã moldovenii sunt, unii dintre ei, lenesi. Sigur cã Guvernul trebuie sã asigure locuri de muncã si Alianta asta a si fãcut. Comunistii nuo  fãceau, dar noua Aliantã a avut si are acest obiectiv”, a mai spus tânãrul basarabean.

“Înabusirea manifestarilor din 5 aprilie, pe multi i-a înfricosat”

Între ei, cei tineri si educati în spiritul democratiei, gândul unirii cu România se pare cã este unul viu si bine conturat. Basarabenii cred cã acest vis se poate realiza si “aparenta diluãrii” dorintei de unire, a venit odatã cu înãbusirea revoltei din 5 aprilie 2010. “Suntem foarte multi cei care ne dorim sã ne unim cu România. Ati vãzut cât de multi sunt cei care au participat la Chisinãu, la manifestãrile de la 1 Decembrie!? Ei, asta aratã ceva! Asta aratã cã România este consideratã tara-mamã. La fel si noi, tinerii din Asociatie, am participat la Alba- Iulia si am trãit toate emotiile alãturi de toti românii. Da, pãrerea mea este cã moldovenii nu au mai accentuat atât de mult ideea unirii dupã evenimentele din 5 aprilie, care pe multi i-a speriat. Dar dupã aceea, preluarea puterii de cãtre Aliantã a fãcut ca oamenii sã se poate exprima liber din nou si sã fie din nou activi si sinceri”, a conchis Dan Caranfil, lider al ATB. .

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.