2.2 C
Vaslui
03-dec.-2022

Initiativã ineditã la Husi: înfiintarea unui teatru profesionist, care ar avea nevoie cam de 120.000 euro pe an!

- Advertisement -

IDEE… Cum cinematograful „Dacia” de la Husi este cu modernizarea aproape gata, iar investitia, cel putin asa cum e vãzutã în câteva fotografii ajunse pe internet, pare sã fie chiar una reusitã, la nivelul Consiliului Local o propunere ineditã si-a si fãcut loc! Mai exact, consilierul PSD Claudiu Romila, actor si regizor recunoscut la nivel national, a venit în sedinta din 15 septembrie, cu propunerea ca în sala mare a cinematografului sã fie înfiintatã o trupã profesionistã de teatru. În sensul acesta, consilierul social-democrat si-a pregãtit si un material argumentativ, pe care l-a lecturat în plenul CL. În principiu, ideea nu poate fi decât lãudabilã, însã unii consilieri au vrut sã stie dacã financiar, initiativa va putea fi sustinutã de la buget, întrucât consilierul Claudiu Romila a spus cã, pentru a pune pe picioare acest proiect, care ar îmbogãti cultural urbea, ar fi nevoie de angajarea unui numãr de 9 persoane. „Simularea financiarã aratã cã e vorba un efort financiar cam de 10.000 de euro pe lunã”, a argumentat initiatorul. În fata acestei sume, care, anual, ar însemna 120.000 euro, unii alesi si-au mai pierdut din… entuziasm. „Trebuie sã intrãm într-un calcul economic exact, sa vedem dacã ne putem încadra în buget. Trebuie si un sondaj de piatã, sã vedem ce impact va avea. Cã poti sã pregãtesti un spectacol si se umple doar jumãtate de salã sau mai putin”, a spus profesorul Cristinel Popa.

Modernizarea cinematografului „Dacia” din municipiul Husi este aproape gata, iar faptul cã acesta va fi deschis publicului nu peste mult timp a dat destul entuziasm unuia dintre alesii locali, actor al teatrului Nottara din Bucuresti, sã vinã cu o idee interesantã în fata colegilor de mandat. Claudiu Romila a considerat cã înfiintarea unei trupe de teatru în municipiul Husi, cu baza în sala cu 308 locuri a cinematografului proaaspãt renovat, ar fi o datorie moralã fatã de înaintasii celebri ai orasului, care au dovedit ce resursã de talent au aceste locuri. „Trebuie stiut faptul cã cinematograful „Dacia”, a cãrei reabilitare se apropie de sfârsit, va avea doar sala micã, cu 180 de locuri, destinatã proiectiei de film, fiind dotatã cu ecran si echipament de proiectie… Sala mare, cu 308 locuri, este destinatã exclusiv reprezentãrii artelor vizuale ale spectacolului, dar nu proiectiei de film. (…) De aceea, subliniez faptul cã încã de la început, Primãria orasului Husi, domnul Primar loan Ciupilan a înteles necesitatea înfiintãrii unui teatru în orasul nostru, prevãzând în studiul de fezabilitate înaintat CNI, adaptarea sãlii mari a fostului cinematograf, la cerintele unei sãli de teatru moderne în care, dupã receptionarea clãdirii renovate, sã ia fiintã un teatru profesionist, care sã asigure necesarul de artã si culturã a cetãtenilor orasului nostru”, a sustinut în plenul CL, Claudiu Romila, asa cum se aratã în procesul verbal al sedintei din 15 septembrie 2022.

Pentru, dar deocamdatã cu rezerve de ordin financiar! Ideea rãmâne în analizã, totusi.

În fata acestei initiative, reactiile colegilor de mandat au fost marcate de o rezervã, care nu ideea în sine o amenda, cât posibilitãtile financiare ale autoritãtilor de a sustine un teatru profesionist la Husi. „Frumoasã expunere, convingãtoare, sunt cu tot sufletul pentru asemenea initiativã, numai cã noi trebuie sã vedem cum gestionãm fondurile, bugetul acestui oras. Spun asta pentru cã la Bârlad, Teatrul „Victor Ion Popa” este sustinut în proportie de 90% de Consiliul Judetean”, a spus consilierul liberal Radu Bobârnat. Profesorul Cristinel Popa a fost de o opinie asemãnãtoare, sustinând cã trebuie analizat temeinic din punct de vedere economic aceastã idee, dar ar fi oportun si un sondaj de piatã, pentru a vedea dacã publicul este doritor de un teatru local la Husi. Consilieri precum Alexandru Corjinschi au spus cã husenii iubesc teatrul, întrucât merg în alte orase pentru a viziona piese de teatru. De asemenea, profesoara Gabriela Matei a sustinut cã un teatru la nivelul orasului ar fi benefic tuturor copiilor, elevilor din oras, interesati de teatru, atât ca formã de culturã, cât inclusiv ca posibilitate de a-si dezvolta într-un mediu avizat exprimarea artisticã, talentul si creativitatea. În finalul discutiilor, initiativa a rãmas în analizã. De remarcat este faptul cã autorul acestei initiative, actorul Claudiu Romila, a venit si cu ideea numelui pe care l-ar putea purta teatrul profesionist de la Husi si anume „Constantin Codrescu”, dupã numele marelui actor originar din „orasul dintre vii”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

6 COMENTARII

 1. Nici nu s-a facut cinematograful, ca deja planuiesc sa-l distruga…
  Husiului ii trebuie teatru cum ii trebuie unei babe tichie de margaritar. N-ar fi, oare, mai bine sa se stimuleze oleaca economia cu banii aia, astfel incat oamenii sa aiba locuri de munca, salarii decente, si bani sa mearga la teatru, si dupa aia sa facem teatru? Ca din traficul de tigari nu prea se mai castiga cine stie ce, de cand au preluat ucrainenii piata 🙂
  Atatia bani se arunca pe tot felul de proiecte din astea, „culturale”, care nu aduc plus-valoare, de zici ca traim in Roma antica, dupa filozofia „da-i poporului paine si circ”.
  Plus ca… cine are nevoie de teatru in Romania? Exista o scena imensa care se numeste Parlament, unde alesii nostri ne ofera piese de teatru televizate zilnic. Ar muri Eschil de ciuda… 🙂

  • Exact , prima data poate aduc niște investitori sa creeze locuri de muncă bine plătite sa avem un nivel de trai decent și după vom merge la cinema la teatru la spectacole cu bani dar pana atunci noi ne zbatem in sărăcie lucie nu știm cum sa plătim facturile ratele și dacă mai rămâne ceva de mâncare sa nu mai v dacă ești bolnav sa îți cumperi pastilele.

  • Ca voi aveti un teatru. In care praful mai e imprastiat, din cand in cand, doar de papucii dansatorilor pe muzica populara. 🙂 Ca la teatru! 🙂
   La Husi e altceva: au folosit fonduri europene ca sa faca cinematograf, fiindca asa era prins in proiect :D, dar or sa-l transforme si in teatru, sala de spectacole, sala de sport, crasma, discoteca, sala de jocuri, sala de conferinte de partid, standuri comerciale etc… Bani sa iasa!
   Eu as vrea si un bordel. Se poate, va rog? 🙂 🙂

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.