3.9 C
Vaslui
09-dec.-2022

Inspectorii de muncă au încheiat anul cu zeci de controale și amenzi

- Advertisement -

CONTROALE… În ultima lună a anului trecut, inspectorii de muncă vasluieni au continuat controalele la angajatorii vasluieni. Astfel, au fost depistate noi cazuri de muncă la negru, cazuri care au fost sancționate conform legilor în vigoare. De asemenea, tot în luna decembrie au fost înregistrate trei accidente de muncă. Dintre acestea, unul a fost mortal și celelalte, cu incapacitate temporară de muncă. Principala cauză care a dus la aceste accidente este legată de faptul că angajatorii nu au asigurat cunoașterea și respectarea prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă.

În luna decembrie, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Vaslui, împreună cu reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui, ai Direcției de Sănătate Publică, ai Direcției Sanitar Veterinare și Siguranței Alimentelor Vaslui și ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, având ca obiectiv principal verificarea modului de respectare de către angajatori și salariații acestora a prevederilor privind unele măsuri pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19. Acțiunile comune s-au desfășurat în zilele de vineri, sâmbătă și duminică sub coordonarea Inspectoratului de Poliție al Județului Vaslui și au vizat în principal locațiile aglomerate: restaurantele, barurile, cluburile, cafenelele, hotelurile, motelurile și pensiunile cu terase, piețele agroalimentare, centrele comerciale și sălile de jocuri din județul Vaslui. De asemenea, inspectorii de muncă au continuat activitatea de control având ca obiective principale identificarea și combaterea cazurilor de muncă nedeclarată, verificarea modului de respectare a prevederilor legale din domeniul relațiilor de muncă. Astfel, în luna decembrie, în domeniul relațiilor de muncă la nivelul județului Vaslui au fost efectuate un număr de 98 de controale la 98 de angajatori. Din cele 98 de controale efectuate, 97 de controale au avut ca obiectiv principal identificarea muncii nedeclarate în toate formele ei. În acest context, în luna decembrie au fost identificați 2 angajatori care foloseau muncă nedeclarată. Cei doi angajatori foloseau muncă nedeclarată fără încheierea unui contract individual de muncă. Au fost identificate 3 persoane care prestau muncă nedeclarată fără a avea încheiate contracte individuale de muncă. Pentru persoanele identificate că prestau muncă nedeclarată, angajatorilor le-au fost aplicate amenzi în valoare de 20.000 lei pentru fiecare persoană, valoarea totală a amenzilor pentru munca nedeclarată în luna decembrie fiind de 60.000 lei. De asemenea, tot în luna decembrie, în domeniul relațiilor de muncă au mai fost aplicate 9 sancțiuni contravenționale, din care 5 amenzi în valoare de 69.500 lei și 4 avertismente. Au fost trasate un număr de 121 măsuri pentru remedierea deficiențelor constatate. În domeniul securității și sănătății în muncă. Pentru neregulile constatate în urma controalelor și a cercetării evenimentelor au fost sancționați un număr de 33 de angajatori, fiind aplicate 53 de sancțiuni contravenționale cu avertisment și 3 sancțiuni contravenționale cu amendă, în valoare de 21.000 lei.

Accidente de muncă, la sfârșit de an

În luna decembrie au fost comunicate de angajatori trei evenimente, în care au fost implicați lucrători și au fost avizate de catre I.T.M. Vaslui și I.M. Bucuresti, 5 dosare de cercetare în urma cărora a fost înregistrat 1 accident de muncă mortal și 4 accidente de muncă care au produs incapacitate temporară de muncă. Cauze care au dus la producerea accidentelor de muncă : angajatorii nu au asigurat cunoașterea și respectarea prevederilor legale în domeniul securitatii și sănătății în muncă.  Altă cauză este legată de faptul că lucrătorii nu au respectat măsurile în domeniul securității și sănătății în muncă dispuse de angajatori sau lucrătorii nu au fost informați cu privire la riscurile la care sunt expusi și la măsurile de prevenire. O ultimă cauză a fost legată de utilizarea echipamentelor de muncă la activități contraindicate care au generat pericol de accidentare.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.