spot_img
spot_img
0.6 C
Vaslui
04-dec.-2024
spot_img

Inspectorii ITM, fatã în fatã cu lucrãtorii din domeniul forestier

- Advertisement -

LA TEORIE STÃM BINE…ITM Vaslui vine, încã o datã, în fata angajatorilor vasluieni si vorbeste despre actiunle desfãsurate de institutie privind combaterea muncii nedeclarate sau subdeclarate, dar si despre normele si cerintele minime privind securitatea si sãnãtatea în muncã ce trebuiesc respectate. Unul din domeniile alese, de aceastã datã, au fost cel al exploatãrilor forestiere si prelucrarea materialului lemnos. În acest sens au fost organizate sesiuni de instruire la Ocoalele Silvice de la Brodoc, Bãcesti, Vaslui, Husi, Bârlad si Epureni. Scopul instructajelor a fost acela de a perfecta si dezvolta competente profesionale pe linie de securitate si sãnãtate în muncã, drepturi si obligatii angajator-angajat, cu prelucrarea cadrului legislativ care reglementeaza activitatea în domeniul silviculturii si al exploatãrilor forestiere, respectiv legislatia privind statutul personalului silvic, precum si legislatia muncii-drepturi si obligatii, precum si normle legislative privind exercitarea unor activitãti cu caracter ocazional desfãsurate de zilieri.

În timpul acestor întâlniri, inspectorii de muncã au prezentat materiale privind cerintele obligatorii cu privire la securitatea si sãnãtatea în muncã, cerinte cu privire la securitatea si sãnãtatea în muncã, organizare activitate forestierã. De asemenea, a fost pusã în discutie activitatea de pazã efectuatã de pãdurari, exploatare forestierã, planul de prevenire si protectie, evaluarea riscurilor, instructiuni de securitate si sãnãtate în muncã privind activitãtile desfãsurate în cadrul unitãtii (exploatare forestierã si depozitare material lemnos, inclusiv activitatea de pazã efectuatã de pãdurari si cea de vânzare material lemnos cãtre populatie). De asemenea, au fost puse în discutie relatiile de muncã si obligatiile angajatorilor, situatia accidentelor de muncã din perioada 2019-la zi la nivelul judetului la angajatori din domeniile de activitate exploatare forestierã/silviculturã. De asemenea, obiectivele instruirilor au urmãrit identificarea si combaterea muncii nedeclarate si subdeclarate, luarea mãsurilor care se impun pentru determinarea respectãrii de cãtre angajatorii care desfãsoarã activitate în domeniul forestier si al prelucrãrii materialului lemnos, a prevederilor legale în domeniul relatiilor de muncã. De asemenea, s-au purtat discutii legate de determinarea angajatorilor din domeniul forestier si al prelucrãrii materialului lemnos de a încheia contracte individuale de muncã pentru persoanele depistate fãrã forme legale de angajare, de a le înregistra în aplicatia REVISAL si de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncã în raza cãruia societatea are sediul social. În plus, din controalele efectuate în teren s-au discutat aspecte privind sesizãrile sau reclamatiile primite de cãtre si din datele statistice existente la nivelul ITM Vaslui. Din acestea a reiesit faptul cã unul din domeniile în care predominã un numãr mare de accidente mortale si accidente cu incapacitate temporarã de muncã este cel din exploatãri forestiere.

Iatã ce au scos în evidentã controalele efectuate anterior

Controalele anterioare efectuate în aceste domenii de activitate au evidentiat situatii legate de întelegerea tacitã între angajatori si lucrãtori, în urma cãreia angajatii presteazã muncã în lipsa unui contract individual de muncã, profitând de avantajul cã activitatea se desfãsoarã departe de asezãmintele umane, în conditii de izolare socialã, fiind mai greu de identificat si de controlat. De asemenea, agentii economici care au licitat masa lemnoasã, de cele mai multe ori nu o si exploateazã, subcontractând parchetele forestiere altor firme neatestate, neabilitate si fãrã dotãri tehnologice corespunzãtoare pentru aceastã activitate. În plus, datoritã desfãsurãrii activitãtii în conditii de izolare, identificarea si controlul angajatilor se face de cele mai multe ori cu ocazia producerii si cercetãrii accidentelor grave, activitatea de prevenire fiind redusã si foarte greu de realizat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.