spot_imgspot_img
13.3 C
Vaslui
26-apr.-2024

Instanta supremã despre examenele fraudate de la Parchet: “au adus grave prejudicii prestigiului justitiei”.

- Advertisement -

Magistratii instantei supreme si-au motivat decizia de condamnare a sase procurori implicati în fraudarea examenului de promovare în functii de conducere organizat de Parchetul General. În încercarea de a scãpa de condamnare, fostul procuror general adjunct al României, Gabriela Ghitã, a fãcut 70 de memorii si plângeri, unele transmise prin fax, chiar în noaptea precedentã datei la care era citatã la audieri. Mai mult, a dat vina pe douã colege.

Înalta Curte apreciazã cã prin faptele comise, “inculpatii au adus grave prejudicii prestigiului justitiei si demnitãtii functiei de magistrat în societate, care nu mai poate avea încredere în privinta luptei împotriva coruptiei dacã însãsi procedura de ocupare a functiilor de conducere în parchet nu este ocolitã de fenomenul coruptiei”. Mai mult, “retinerea unor acte de coruptie în esantionul de conducere din parchet genereazã un prejudiciu de imagine suplimentar”.

Procurori pedepsiti

În urmã cu un an, judecãtorii de la Înalta Curte au condamnat cinci procurori pentru fapte de coruptie. Eugen Cojocaru si Gheorghe Dumitru au fost condamnati la trei ani de închisoare cu executare, iar Gheorghe Cerbeanu, Gabriela Ghitã si Sterian Guli au primit pedepse cuprinse între doi si doi ani si sase luni de închisoare cu suspendare.

Tehnici de manipulare

Un capitol aparte din motivarea judecãtorilor este destinat fostului procuror general adjunct al României, Gabriela Ghitã, condamnatã la doi ani cu suspendare si cinci ani perioadã de încercare pentru permiterea accesului unor persoane la informatii nedestinate publicitãtii. “Inculpata Ghitã Georgeta Gabriela nu a dat declaratii în cauzã, nici în cursul urmãririi penale si nici în cursul cercetãrii judecãtoresti, prevalându-se de dreptul la tãcere. În cursul urmãririi penale, procurorii de caz noteazã cã, în data de 30.11.2007, dupã ce i s-au adus la cunostintã învinuirile si drepturile procesuale, Ghitã Georgeta Gabriela a solicitat sã-i fie acordat un termen, rezonabil, pentru pregãtirea si exercitarea apãrãrii, cu posibilitatea consultãrii dosarului cauzei. Ulterior, inculpata a uzat de dreptul la tãcere si a formulat un numãr de peste 70 de cereri, memorii, plângeri contra actelor procurorului, invocând nulitatea urmãririi penale, practic, în integritatea ei”, se aratã îm motivaera judecãtorilor.

Intimidãri de procuror general

Ghitã a invocat nulitãti de tot râsul. Astfel, de exemplu, a sustinut nulitatea citatiei ca urmare a semnãrii acesteia de cãtre un singur procuror, în conditiile în care urmãrirea penalã este efectuatã de doi procurori. În plus, unele dintre acestea au fost transmise prin fax în cursul noptii precedente datei la care era citatã. Nu s-a prezenat când a fost citatã, lucrui care a “condus la tergiversarea solutionãrii cauzei si la aprecierea procurorilor de caz cã aceasta si-a exercitat excesiv si cu rea-credintã drepturile procesuale”, se mai aratã în motivarea Înaltei Curti. În continuare, în timpul procesului, Ghitã a promovat cãi de atac inadmisibile împotriva unor încheieri de sedintã “ceea ce a si condus, în final, la prelungirea momentului la care a fost posibilã citirea actului de sesizare a instantei”.

A refuzat sã se prezinte la audieri

Procurorii DNA au chemat-o de patru ori sã-i prezinte materialul de urmãrire penalã. Nu s-a prezentat niciodatã. În aceste conditii, dupã ce a fost trimisã în judecatã, a sustinut în fata judecãtorilor cã nu i s-au prezentat probele! În cursul urmãririi penale, aceeasi Ghitã a dat vina pe douã colege si a fãcut denunturi împotriva lor, sustinând cã ele au furnizat subiectele de examen procurorilor care erau dispusi sã plãteascã pentru a obtine functii de conducere în Parchete. Aceste denunturi au fost demontate de judecãtori dupã ce a fost audiatã o convorbire telefonicã dintre inculpatii Guli Sterian si Cojocaru Eugen, în care Guli Sterian afirmã: „Diversiune! Ce desteaptã a fost asta, Gabi, cum a aruncat pe piatã zvonul”.

Pedepsele

În dosarul privind fraudarea concursului pentru procurori sefi, Înalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat pe Eugen Cojocaru la trei ani de închisoare cu executare pentru trafic de influentã. Procurorul Gheorghe Dumitru a fost condamnat la trei ani de închisoare pentru infractiunea de cumpãrare de influentã. În cazul lui Gheorghe Bucur, instanta a stabilit o pedeapsã de doi ani si sase luni de închisoare cu suspendare, pentru complicitate la cumpãrare de influentã. Gheorghe Cerbeanu a primit o pedeapsã de doi ani si sase luni de închisoare cu suspendare pentru douã fapte de complicitate de cumpãrare de influentã. Gabriela Ghitã a fost condamnatã la doi ani de închisoare cu suspendare pentru permiterea accesului unor persoane la informatii nedestinate publicitãtii, în cazul acesteia judecãtorii stabilind un termen de încercare de cinci ani. Procurorul Sterian Guli a fost condamnat la doi ani de închisoare cu suspendare pentru instigare la fapta de permitere a accesului unor persoane la informatii nedestinate publicitãtii.

15.000 de euro pentru o functie de conducere

Potrivit procurorilor, în noiembrie 2007, Eugen Cojocaru a pretins de la Gheorghe Dumitru 50.000 de euro pentru ca, prin influenta de care se bucura asupra membrilor Comisiei de examinare a concursului pentru functii de procurori sefi, sã-i determine pe acestia sã-i înlesneascã lui Gheorghe Dumitru promovarea ca procuror general la Parchetul de pe lângã Curtea de Apel Pitesti. Din suma pretinsã, Eugen Cojocaru a primit efectiv suma de 15.000 de euro, Gheorghe Dumitru fiind ajutat, în acest sens, de Gheorghe Cerbeanu si Gheorghe Bucur. În cursul lunilor octombrie – noiembrie 2007, Gheorghe Dumitru i-ar fi dat lui Bucur mai multe bunuri (bãuturi alcoolice, vin si whisky), pentru ca acesta, prin influenta pretinsã asupra unor magistrati, membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, sã-i determine sã intervinã asupra membrilor Comisiei de examinare în scopul promovãrii examenului în functia de conducere vizatã.

Preferatul sefilor

De asemenea, în noiembrie 2007, Sterian Guli, candidat pentru promovarea în functia de prim-procuror al Parchetului de pe lângã Tribunalul Bucuresti, prin intermediul lui Eugen Cojocaru a obtinut de la Gabriela Ghitã o parte din subiectele concepute pentru examenul scris al candidatilor ce urma sã se desfãsoare în 25 noiembrie 2007. Potrivit DNA, Gabriela Ghitã ar fi pus la dispozitia lui Eugen Cojocaru informatii strict confidentiale, continând o parte din subiectele pentru examenul în cauzã, pentru ca acesta sã le furnizeze lui Sterian Guli. În aceastã modalitate a fost dezavantajat celãlalt candidat pentru functia respectivã, care nu a avut “sansa” sã beneficieze de un astfel de ajutor, potrivit procurorilor. La finalizarea concursului, Sterian Guli s-a plasat pe prima pozitie la examenul pentru promovarea în postul de prim-procuror al Parchetului de pe lângã Tribunalul Bucuresti.

evz.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.