Instantele din Vaslui tergiverseaza tot mai mult in “dosarul Pungesti”

CINE BLOCHEAZA… Se petrec lucruri ciudate in instantele din Romania, atunci cand vine vorba de faptele grave de incalcare a legii din comuna Pungesti. Un astfel de caz este la Tribunalul Vaslui, acolo unde judecatorii trag de timp si nu dau o decizie intr-o situatie de urgenta, de care depinde viata a mii de sateni din Pungesti. Dupa ce Judecatoria Vaslui a respins cererea de ordonanta presedintiala inaintata de jurista Simona Niculescu, prin avocata Oana Iovu, in care se cerea ridicarea interdictiilor Jandarmeriei, care au decis Pungestiul drept zona de siguranta nationala, magistratii Tribunalului au gasit propria strategie de a incetini aplicarea legii. Desi pe 24 decembrie a fost depus apelul la Tribunal si se impunea acordarea unui termen cat mai urgent in acest caz, nici pana acum nu s-a stabilit o zi in care sa se judece acest apel. Asta, in conditiile in care sute de localnici din Pungesti ies in strada aproape in fiecare zi si cer ca Jandarmeria sa plece si abuzurile sa inceteze.

Nu se stie cand se va judeca apelul inaintat de Simona Niculescu si avocatul Oana Iovu, desi pe 30 decembrie 2013 s-a lucrat la Tribunal si, in mod normal, fiind vorba de o ordonanta presedintiala, trebuia comunicat un raspuns cat mai rapid. Probabil, in penultima zi a anului un magistrat care avea acest dosar a gandit ca nu poate lua o decizie inainte de Anul Nou, asa ca a amanat luarea unei decizii, mai ales ca intr-un astfel de caz nu este nevoie de citarea partilor. Ciudat este ca, pe portalul Tribunalului Vaslui, nu apare nicio consemnare privind un eventual termen, ceea ce ar insemna ca judecatorii ar putea lua o decizie, fara ca avocatii partilor sa fie informati macar. Probabil, spun partile implicate, se va lua o decizie in cursul zilei de luni, insa este greu de inteles de ce judecatorii refuza sa dea un raspuns oamenilor din Pungesti, care nu pot nici macar sa iasa din curti fara sa fie legitimati de jandarmi.

Simona Niculescu vrea dreptate pentru oamenii din Pungesti!

Juristul de drept european Simona Niculescu a depus, pe 9 decembrie 2013, la magistratul de serviciu din Judecatoria Vaslui o cerere de ordonanta presedintiala, prin care statul român, membru al Uniunii Europene, sa respecte dreptul oamenilor din Pungesti de a circula fara aparatul de opresiune al Jandarmeriei, instaurat de trei zile in localitate. S-a dorit ca magistratii Judecatoriei sa ia o decizie rapida, in conformitate cu normele de drept europene, ceea ce insemna ca sutele de jandarmi sa se retraga din Pungesti in cel mai scurt timp. Simona Niculescu vrea ca in comuna Pungesti sa se restabileasca dreptul la libera circulatie a cetatenilor. “Sa se respectul dreptul la proprietate. Judecatorul trebuie sa ia o masura pentru ca aceasta situatie abuziva sa inceteze. Sunt acte semnate de executorul judecatoresc, prin care demonstram ca legea este incalcata in Pungesti. Normele de drept europene si cele constitutionale românesti au o valoare juridica evident superioara oricaror norme ticluite pe genunchi, care au instaurat stari care nu exista de fapt. Nu am mai auzit in ultimii 50 de ani de o situatie cum exista la Pungesti, cred ca de prin timpul Anei Pauker nu au mai fost astfel de manifestari. in Franta, unde am stat 30 de ani, nu a existat niciodata o situatie de genul celei la care am fost martora in aceste zile. Franta s-a documentat foarte atent asupra pericolelor pe care le presupune exploatarea gazelor de sist si impactul asupra populatiei, de aceea nu au aprobat astfel de exploatari. Nu se poate pune in pericol populatia, asa au gândit guvernantii francezi. Acolo exista reguli si norme de mediu foarte stricte, pe care nu le poate incalca nimeni. De ce nu s-a intâmplat la fel si in România?”, a mai spus Simona Niculescu. Magistratii Judecatoriei Vaslui au decis sa respinga solicitarea doamnei Niculescu si a avocatei Oana Iovu, asa ca s-a declarat apel la Tribunal.

“Cine ii plateste pe cei 500 de jandarmi?”

“Inaintam o ordonanta presedintiala prin care cerem inlaturarea tuturor barajelor instituite pe raza a ceea ce este cunoscuta drept tabara de rezistenta de la Pungesti. Se incalca dreptul la libera circulatie si exercitarea dreptului de proprietate. De exemplu, am vazut ca oamenii care sunt proprietari nu pot ajunge la proprietatile lor, fapt constatat si de executorul judecatoresc cu care am fost la Pungesti. A fost un cetatean care a vrut sa mearga la câmp, sa-si ia vaca, si jandarmul i-a spus “Nu treci”. Asa, nu se mai poate. Fac si o actiune pe fond, pentru despagubiri, pentru ca am fost impiedicata sa ajung la terenul pe care trebuia sa inspectez tabara, este teren proprietatea asociatiei “România fara ei”, printr-un contract de comodat, acel teren pe care este tabara de rezistenta”, spune Simona Niculescu. “Nu exista starea de siguranta nationala. Nu poti sa ingradesti libertatile constitutionale ale oamenilor, inclusiv la Pungesti, decât printr-o stare de urgenta sau de necesitate, intr-o zona de razboi sau intr-o zona cu calamitati naturale. Ori, la Pungesti nu este asa ceva, este doar un termen dintr-un document intern al celor pusi sa apere legea, nu poti sa invoci asa ceva. Ceea ce fac este ca sa-si justifice aducerea unor mari efective la Pungesti. Pe banii cui se deplaseaza acesti jandarmi, adusi din toata tara? Oare cine ii plateste? Nu tot românul de rând? Nu sunt deloc de acord cu aceste desfasurari de forte. Au nevoie de mâncare, cazare, transport. Sunt aproape 500 de jandarmi. Cine ii plateste? Sunt banii nostri”, mai spune, indignata, doamna Niculescu.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ