spot_imgspot_img
6.4 C
Vaslui
19-apr.-2024

ÎNTÂLNIRE ÎNTRE FRATI! (foto)

- Advertisement -

FORUM Ieri, municipiul Vaslui a fost centrul de greutate al discutiilor pe tema investitiilor cu bani europeni care se pot realiza între România si Republica Moldova. O întâlnire organizatã de Camera de Comert, Industrie si Agriculturã (CCIA) Vaslui, institutie care s-a implicat în ultimii ani în proiecte de anvergurã pe linia cooperãrii între autoritãtile locale de pe cele douã maluri ale Prutului, dar si între agentii economici din România si R. Moldova. „Propunem aceastã întâlnire la Vaslui, într-o zonã istoricã, o regiune plinã de semnificatii. Vasluiul a dat României academicieni, oameni de culturã, personalitãti ale vietii culturale si economice”, a spus Ionel Constantin, presedintele CCIA Vaslui. Tot ieri, în prezenta membrilor Corpului diplomatic din Republica Moldova s-a semnat protocolul de înfrãtire dintre municipiul Husi si orasul Cimislia, un punct de reper pentru administratiile din cele douã orase.

„Vã rog treceti Prutul, dacã este sã parafrazez o vorbã celebrã, de cât mai multe ori”. Este declaratia viceprimarului de Vaslui, Sorin Radu, într-un moment în care relatiile economice dintre cele douã tãri sunt în crestere. Anul trecut, conform cifrelor oferite de Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova, schimburile economice între cele douã tãri au atins nivelul de 226 milioane de euro. La sedinta de ieri, directorul general din Ministerul de Finante, Laura Anca Ionescu, a anuntat agentii economici cã România intrã într-un program de reducere a barierelor administrative cu 25%, ceea ce va însemna un acces mai facil la programele cu finantare europeanã. Consulul general al României la Cahul, d-na Gentiana Serbu, a multumit Camerei de Comert de la Vaslui pentru implicarea în proiectul pilot de deschidere a zonelor transfrontaliere române cãtre raioanele din sudul R. Moldova. „Avem un parteneriat unic în diplomatia românã, alãturi de Camera de Comert, Industrie si Agriculturã Vaslui, prin care asigurãm legãturi cu toate autoritãtile locale din judetul Vaslui si localitãtile din sudul Republicii Moldova. Sunt multe propuneri de colaborare între administratiile din cele douã tãri, pornind de la lucrãri de infrastructurã rutierã, alimentãri cu apã, dar si modernizarea unor poduri peste Prut si constructia altora noi”, a spus d-na Serbu. A fost prezentat si un proiect de succes, cel al Casei de Vinuri Husi. O firmã importantã în economia judetului, înfiintatã în urmã cu aproape 20 de ani la Husi si care, în acest moment, exportã vinuri în 26 de tãri de pe toate continentele. Managerul Serghei Bunescu a reusit, în acesti ani, sã dezvolte investitii finantate din banii UE, trei fabrici de vinificatie, o fabricã de otet din vin, la care lucreazã 150 de angajati.

Ionel Constantin a criticat imobilitatea autoritãtilor române

„Am mers cu mai multe delegatii la actiunile organizate de Camera de Comert si Industrie a Republicii Moldova sau la alte forumuri economice din tara vecinã, însã totul s-a fãcut pe osatura CCIA Vaslui. Nu e bine asa. Nu se poate sã spui cã reprezinti România cu o delegatie de 40 de oameni de afaceri de la Vaslui si sapte de la Bucuresti. Nu este corect, trebuie sã fim mai multi implicati, mai multi oameni de afaceri din tarã, asa cum a cerut si premierul Victor Ponta, care a cerut sã iesim în spatiul extracomunitar. Ajutati mediul de afaceri, gãsiti cele mai bune solutii pentru accesarea proiectelor cu fonduri europene, întãriti fiscalitatea, sã nu existe firmã sau cetãtean român care sã nu plãteascã taxe si impozite. Sã nu plece capitalul românesc în off-shoreuri din Cipru sau alte paradisuri fiscale”, a spus presedintele CCIA Vaslui, Ionel Constantin, la final. O cifrã ne-a atras atentia, în cadrul evenimentului de vineri. Înainte de cel de-al doilea rãzboi mondial, peste Prut erau 22 de poduri, în timp ce astãzi sunt doar sapte. În acelasi timp, peste Nistru sunt 19 poduri, ceea ce spune totul despre ceea ce au de fãcut autoritãtile de pe cele douã maluri ale Prutului, în urmãtorii ani. Numai cu „Podul de Flori” nu se face primãvarã…

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.