spot_imgspot_img
9.4 C
Vaslui
27-apr.-2024

Întâlnirea fiilor satului Gugesti (foto)

- Advertisement -

SÃRBÃTOARE În chiar ziua de Sânziene a anului 2008, la initiativa lui Gelu Voicu Bichinet, actualul director al Bibliotecii Judetene “Nicolae Milescu Spãtaru” din Vaslui si a lui Petru Matei, s-a nãscut ideea sãrbãtorii “Întâlnirea fiilor satului Gugesti, comuna Botesti”, idee care a si fost pusã în practicã din anul urmãtor, sãrbãtoare care, din acest an, cu sprijinul edilului comunei, Adrian Pantea, s-a transformat în “Ziua satului Gugesti, comuna Botesti”. Manifestarea, organizatã în localul scolii din sat, s-a bucurat de audientã masivã din partea localnicilor, veniti în numãr mare sã sãrbãtoreascã acest eveniment. Ziua satului a început prin citirea HCL 13/05.2011 prin care, pentru prima datã în comuna Botesti, s-au dat denumiri unor strãzi, respectiv “str. Preot Popov”, “str. Nicolae Dimache”, si strada “Sf. Ierarh Nicolae” toate în satul Gugesti, primele douã strãzi denumite dupã douã personalitãti locale, iar a treia dupã hramul bisericii din localitate.

În continuarea manifestãrii, s-a fãcut lansarea cãrtii “Gugesti – Slujitori si locasuri de credintã (1609 – 2011)”, scrisã de un fiu al satului, Petru V Matei, o adevãratã monografii a bisericii monument istoric si de patrimoniu, ridicatã în anul 1819, de cãtre Nicolae Dimachi, mare vornic si sotia sa, Pulcheria Miclescu, ca paraclis al resedintei fondate în secolul al XVIII-lea, la cîtiva metri nord de biserica veche cu hramul ,,Sf. Voievozi” din secolul al XVII-lea (c.1690), reclãditã în secolul al XVIII-lea, dar si a celorlalte locasuri bisericesti din zonã. Tot în cadrul „Zilei satului Gugesti, com. Botesti”, s-au acordat si patru titluri de cetãtean de onoare, douã dintre ele post mortem, preotului Nicolae Popov si învãtãtorului Ioan Buzdugan, pentru activitatea desfãsuratã în slujba comunitãtii, a învãtãmântului, vietii sociale sau activitãtii religioase (în cazul lui Popov) din comuna Botesti. Celelate douã diplome de cetãteni de onoare au fost acordate prof dr. Toma Constantin, membru corespondent al Academiei Române, si lui Petru V. Matei, pentru contributiile avute în promovarea imaginii comunei Botesti prin publicarea de cãrti si monografii despre satul Gugesti. Asa cum se exprima Petru V. Matei, „faptul cã am fost desemnat ca om de onoare al satului în care m-am nãscut, crescut, învãtat si format ca om este pentru mine o onoare nemaivãzutã si în acelasi timp o mare responsabilitate, pentru cã mã obligã pe mine sã nu-mi uit satul si sã fac în continuare tot ce-mi stã în puteri pentru a-l face cunoscut. Aceastã a treia carte scrisã de mine, în colaborare si cu alti fii ai satului, cum ar fi profesorul dr. Toma, vine ca o continuare si completare a primei monografii „Preliminarii unei istorii”, care a fost dedicatã memoriei fiului meu, mare sperantã a istoriografiei românesti, si pentru care am folosit materiale gãsite nepublicate de regretatul Alexandru Obreja. Simt cã trebuie sã returnez ceva plaiurilor natale, si tocmai de aceea, cu toate greutãtile, voi încerca ca anul viitor sã public încã un volum, „Niste oameni din satul meu”. În acest viitor volum voi face portretul a 15 oameni din Gugesti care si-au pus amprenta asupra satului, un numãr mic, pentru cã în acest sat s-au nãscut si învãtat peste 200 de personalitãti: profesori universitari, cadre didactice, avocati, ingineri, doctori, etc”.

„Mijesc zorii unei noi generatii de oameni valorosi”

La rândul sãu, primarul Adrian Pantea, organizator al manifestãrii, a vrut sã reitereze importanta manifestãrilor de acest gen: „Cu aceste ocazii, pe lângã faptul cã cetãtenii comunei sau, în acest caz, ai satului, se pot întâlni si discuta într-un cadru mai relaxat, putem lua si pulsul vietii si discuta despre problemele fiecãruia. Astãzi, cu totii am avut ocazia sã aflãm niste lucruri interesante despre înaintasii nostri, dar si de a-i omagia pe cei care au avut o contributie importantã la promovarea acestor plaiuri, preotul Popov, învãtãtorul Buzdugan, care nu mai sunt printre noi, dar si profesorul Toma sau „istoricul” Matei, care, în ultimii ani, au reusit realizarea unor adevãrate monografii dedicate locurilor natale. Am si un prilej de bucurie, acela cã, dupã ce comuna Botesti a dat atâtia si atâtia oameni de valoare, se pare cã mijesc zorii unei noi generatii de oameni valorosi, trei dintre copiii comunei obtinând rezultate exceptionale la sfârsitul scolii, absolvite aici în comunã, fiind printre primii din judet în ceea ce priveste notele obtinute. Aceasta înseamnã cã viitorul comunei se aflã pe mâini bune, ceea ce nu poate decât sã ne bucure. Multumim si inspectorului sef Vasile Ursanu si directoarei Casei Corpului Didactic Vaslui, Gica Ursanu, pentru cã au asistat la aceastã primã editie a Zilei satului Gugesti, comuna Botesti”.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.