spot_img
19.1 C
Vaslui
03-iun.-2023

Interlop celebru, condamnat pentru atentat cu bombă, se plânge de condițiile din Penitenciarul Vaslui. Îl deranjează de fumul de țigară

spot_imgspot_img
- Advertisement -
PROCES… Cunoscutul interlop Dumitru Mironescu este deranjat de faptul că unii colegi de celulă fumează în baie. Judecătoria Vaslui a atras atenția Penitenciarului Vaslui că trebuie să reducă și să înlăture riscul la care poate fi expusă o persoană privată de libertate nefumătoare pe durata detenției.

TRANSFERAT… Un temut interlop din România își ispășește pedeapsa la Penitenciarul Vaslui. Este vorba despre Dumitru Mironescu, condamnat la 15 ani de închisoare pentru acte de terorism, constituirea unui grup infracțional organizat, instigare la tentativă de omor și instigare la distrugere. În 2013, acesta a plănuit uciderea unui rival de-al său din Piatra Neamț prin amplasarea unei bombe artizanale sub mașina interlopului Bogdan Mararu, însă planul i-a fost dejucat de Serviciului Român de Informații. Mironescu a fost transferat, în urmă cu câteva luni, de la Penitenciarul de Maximă Siguranță Iași, însă nu pare să fie încântat de condițiile Penitenciarului de la Vaslui. Mai exact, acesta este deranjat de faptul că unii colegi de celulă fumează în baie, astfel că a făcut o plângere întâi la Judecătorul de supraveghere a privării de libertate din cadrul Penitenciarului Vaslui, iar apoi o contestație la Judecătoria Vaslui. Acțiunea sa nu a avut, însă, efectul scontat. Instanța i-a respins contestația și a atras atenția administrației Penitenciarului Vaslui că trebuie să respecte condițiile minime de cazare, precum și “condițiile de fumat în camerele de deținere cu respectarea prevederilor legale referitoare la prevenirea și combaterea efectului consumului produselor din tutun, în scopul reducerii și înlăturării riscului la care poate fi expusă o persoană privată de libertate nefumătoare pe durată detenției”. În trecut, Dumitru Mironescu a câștigat la CEDO un litigiu cu Statul Român pentru că nu a fost lăsat să voteze la alegerile din 2016.

Dumitru Mironescu

Povestea lui Dumitru Mironescu pare desprinsă din filme. În 2013, acesta a comandat uciderea interlopului Bogdan Mararu din Piatra Neamț. Mironescu a procurat un dispozitiv exploziv de un kilogram și l-a amplasat, cu ajutorul unor apropiați, sub mașina lui Mararu. Asasinatul era plănuit pe fondul unor conflicte mai vechi între cele doua clanuri. În noiembrie 2010, Gheorghiță Mararu, fratele lui Bogdan Mararu, a fost asasinat într-o cafenea din Piatra Neamț, iar în noiembrie 2012, Mararu a vrut să se razbune și i-a solicitat unui cetățean moldovean să-l asasineze pe Dumitru Mironescu la București. Acesta l-a confundat pe Mironescu și a împușcat un alt tânăr. Asasinatul plănuit de Mironescu nu a mai avut, însă, loc. Bogdan Mararu a scapat cu viață grație Serviciului Român de Informații. Agentii i-au monitorizat pe oamenii lui Mironescu și i-au prins în flagrant, astfel că interlopul Bogdan Mararu nu a mai apucat să pornească mașina ce urma să sară în aer.

CEDO i-a dat dreptate în litigiul cu Statul Român, dar nu i-a acordat despăgubirile de 3.500 euro cerute

Dumitru Mironescu este, în același timp, și unul dintre românii care au reușit să câștige la CEDO un litigiu cu Statul Român. Pentru că nu a fost lăsat să voteze la alegerile din 2016, acesta a dat Statul Român în judecată. „Pe 11 decembrie 2016, în timp ce mă aflam în Penitenciarul Iași, nu mi s-a permis să votez la alegerile organizate atunci, pe motiv că nu mă aflam pe teritoriul biroului electoral de care aș fi aparținut. Pe 12 decembrie 2016, am făcut o plângere la judecătorul delegat deoarece mi-a fost încălcat dreptul de a vota. Pe 21 decembrie 2016, plângerea mea a fost înaintată procurorilor de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Iași. Pe 8 mai 2017, Parchetul a închis dosarul, pe motiv că în cauză nu a fost comisă vreo infracțiune”, arăta Mironescu în cererea depusă la CEDO. Instanța i-a dat câștig de cauză, dar nu i-a acordat despăgubirile de 3.500 euro cerute: “Instanța declară admisibilă acțiunea și constată că a existat o încălcare a articolului nr. 3 din cadrul Protocolului nr. 1 a Convenției. De asemenea, instanța decide că o simplă constatare a încălcării drepturilor este suficientă”, se arată în recenta sentință magistraților CEDO.

Mironescu a cerut clemență judecătorilor vasluieni

Dumitru Mironescu a executat zece ani din condamnare, iar recent a depus la Judecătoria Vaslui o cerere de eliberare condiționată, însă magistrații i-au respins-o, considerând-o neîntemeiată. “Respinge cererea persoanei private de libertate și propunerea de liberare condiționată privind pe condamnatul Mironescu Ioan Dumitru, deținut în prezent în Penitenciarul Vaslui, anterior executării integrale a pedepsei de 15 ani închisoare, aplicată prin sentința Curții de Apel Bacău”, se arată în decizia Judecătoriei Vaslui. Acesta va mai putea depune o cerere de eliberare condiționată abia peste șase luni.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.