14.9 C
Vaslui
28-sept.-2022

Interventie chirurgicalã în premierã regionalã, la Spitalul Judetean Vaslui

- Advertisement -

COLABORARE TRANSOCEANICÃ… În plinã pandemie de COVID-19, pacientii cu afectiuni cronice, atât ortopedice cât si de altã naturã au trecut pe plan secund. Având în vedere contextul epidemiologic actual, Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui a gãsit o solutie de revenire la normalitate, asigurând tratamentul optim al pacientilor cu suferinte cronice osteo-articulare. În sectia de Ortopedie a Spitalului Judetean Vaslui, s-au realizat primele douã inteventii chirurgicale de endoprotezare totalã a genunchiului cu proteze cu transe personalizate, adaptate anatomiei unice a pacientului. Având în vedere cã anatomia fiecãrui pacient diferã, s-a impus relizarea unei interventii chirurgicale personalizate, adaptatã fiecãrui caz în parte. Tehnicile moderne de endoprotezare au permis realizarea unor sabloane conformate particularitãtilor anatomice ale fiecãrui pacient. Pentru a putea implementa aceastã tehnicã avangardistã, a fost necesarã efectuarea unor investigatii imagistice de înaltã perfomantã, realizate în conditii speciale. Datele au fost trimise apoi în Statele Unite ale Americii, la firma producãtoare de implanturi.

Prof. dr. Sîrbu Dan Paul, dr. Acatrinei Vad și dr. Tudor Răzvan

Spitalul Judetean de Urgentã Vaslui este singura unitate medicalã din regiunea Moldovei care dispune de tehnologia necesarã efectuãrii mãsurãtorilor specifice realizarii sablonului individualizat – examenul RMN al genunchiului cu secvente speciale de scanare si radiografia membrului inferior tip ortopangonograma în sprijin. Datele au fost încãrcate într-un program special si furnizate firmei producãtoare de implanturi din Statele Unite ale Americii. Datele furnizate au fost analizate de cãtre un departament specializat care produce blocuri de tãiere unice, personalizate fiecãrui pacient cu ajutorul unei imprimante tridimensionale de ultimã generatie. Aceastã tehnicã modernã de protezare permite realizarea unei planificãri de înaltã precizie a interventiei chirurgicale, reduce timpul operator, scade pierderea sangvinã si în general reduce riscurile asociate. Aceste interventii chirurgicale s-au putut realiza printr-o strânsã colaborare multidisciplinarã – sectia ortopedie – dr. Tudor Rãzvan, Dr. Acatrinei Vlad, asistent Bocanet Stefania, asist. Mihalache Mona, asist. Perju Geanina, infirmier Merla Sorin, Anestezie si Terapie Intensivã – Dr. Bologa Angel, Dr. Luchian Luiza, asist.Iosif Izabela, Radiologie – medic sef sectie Mohammad Ghodsi, Dr. Hanachiuc Mihai si Dr. Nistor Liviu si reprezentant medical al companiei de endoprotezare Dinca Liliana. Imediat postoperator pacientii au fost integrati într-un program intensiv de recuperare motorie coordonat de kinetoterapeutul principal Ilies Andrei, utilizându-se artromotoare de ultimã generatie, sub analgezie de tip multimodal.

„Sectia de Ortopedie SJU Vaslui a devenit renumitã în România”

Având în vedere particularitatea acestei interventii chirurgicale în regiunea Moldovei, profesorul dr. Sîrbu Paul Dan, medic sef sectie Clinica Ortopedie-Traumatologie din cadrul Spitalului de Recuperare Iasi s-a alãturat echipei chirurgicale în calitate de „visiting doctor”. „Sunt deosebit de onorat de invitatia fostilor mei rezidenti la aceste interventii ortopedice în premiera în Moldova : douã endoproteze de genunchi personalizate. Am remarcat în ultimii 2-3 ani în Spitalul Vaslui si mai ales în sectia de ortopedie un progres medical extraordinar privind aplicarea protocoalelor medicale, tehnologia, implante inovatoare, dorinta de perfectiune si apropierea de sistemul medical din occident. Sectia de ortopedie a devenit renumitã, dar si invidiatã în ultima perioadã în Moldova, dar si în România, datorita unor medici tineri, entuziasti si revolutionari, care opereazã într-o salã de operatii cu flux laminar, cu masã de operatii radiotransparentã, usi cu celulafotoelectricã, folosesc implante, instrumentar si proteze de ultimã generatie. Aceasta demonstreazã cã sistemul sanitar de stat poate functiona foarte bine. Sunt foarte mândru de acesti medici tineri si de întreg personalul medical dedicat acestei profesiuni dificile, i-am vãzut astãzi cum cred cu adevãrat în ceea ce fac. Pacientii din Vaslui trebuie sã fie mândri de spitalul lor si sã aibã încredere în personalul medical de aici”, a declarat prof. dr. Sîrbu Paul Dan.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.