20 C
Vaslui
17-aug.-2022

Interventie chirurgicalã ineditã si extrem de dificilã la Spitalul de Urgentã Bârlad!

- Advertisement -

FELICITÃRI… La spitalul bârlãdean a avut loc o interventie chirurgicalã extrem de grea, care, de obicei este fãcutã doar în spitalele mari, de medici profesori doctori! O femeie cu un caz complicat de tumorã renalã stânga voluminoasã, s-a prezentat la spitalul din Bârlad si, desi i s-a indicat sã meargã la Iasi sau chiar la Cluj pentru a fi operatã, tumoarea fiind giganticã, aceasta a refuzat categoric, cerând sã fie operatã la Bârlad, unde a auzit ea cã sunt medici chirurgi foarte buni! Operatia nu mai fusese fãcutã de nici un medic bârlãdean, de la dr. Constantin Teodorescu încoace, care a executat una aproximativ la fel (nu atât de complexã, dar pe aproape), acum circa 35 de ani. Dar o echipã formatã din doi doctori chirurgi specialisti, un anestezist si un urolog care lucreazã si opereazã la spitalul din Bârlad, si-au luat inima-n dinti, au analizat si au decis cã pot face si ei asa ceva! Femeia a fost operatã cu succes, împreunã cu o echipã de medici anestezisti, chirurgi si evident, urolog, iar în prezent se simte foarte bine, urmând ca în câteva zile sã fie externatã! La Spitalul Municipal de Urgentã „Elena Beldiman” din Bârlad, pe 2 august a avut loc … un miracol! S-a fãcut o operatie extrem de dificilã, care de obicei este fãcutã doar de medici profesori în institute medicale de renume. Cel putin la Bârlad, un singur medic chirurg a mai avut curajul sã facã o operatie atât de complexã si grea: dr. Constantin Teodorescu, acum circa 35 de ani! Este vorba despre o pacientã în vârstã de 61 ani, fãrã patologie asociatã importantã, consultatã în Ambulatoriul de Urologie si diagnosticatã ulterior prin tomografie computerizatã abdomino-pelvinã cu substantã de contras, cu o tumorã renalã stânga voluminoasã, ce necesita interventie chirurgicalã într-un timp relativ scurt, motiv pentru care a fost internatã în Sectia de Chirurgie Generalã a spitalului din Bârlad, în vederea tratamentului chirurgical. Femeia a cerut expres sã fie operatã de medicii bârlãdeni, refuzând sã plece pe la alte spitale de renume din tarã, pentru cã a auzit ea cã aici sunt medici tineri si foarte buni chirurgi. Echipa anestezico – chirurgicalã care a fãcut aceastã dificilã interventie pentru prima datã în ultimii 35 de ani la Bârlad a fost formatã din: Dr. Turtea Andreea – medic specialist ATI, Dr. Buzamat Bogdan – medic specialist urolog, Dr. Rotundu Alexandru – medic specialist chirurgie generalã si Dr. Oanea Georgel – medic primar chirurg, sef Sectie Chirurgie Generalã.

Medicii au stat în operatie aproape trei ore, femeia este salvatã!

„Abordul multidisciplinar – urologie si chirurgie  generalã –  în acest caz a venit în contextul în care dr. Buzamat Bogdan ne-a solicitat ajutorul în rezolvarea  chirurgicalã a acestui caz complicat de tumorã renalã stânga voluminoasã cu rezultat CT Abdomino – Pelvin  care descria invazia tumorii renale în parenchimul splinei si pediculul vascular splenic, fatã inferioarã a pancreasului, colon descendent, o ansa jejunalã si coasta 11 stângã ceea ce fãcea din start acest abord multidisciplinar mai mult decât necesar. Dupã ce am analizat imaginile CT împreunã  si am stabilit de comun acord varianta operatorie optimã pentru pacientã, iar aceasta a fost pregãtitã preoperator corespunzãtor, am intervenit chirurgical pe 2 august si interventia a fost un real succes. Aceasta a durat aproximativ 3 ore, fãrã incidente intraoperatorii, rinichiul împreunã cu tumora a fost excizat radical cu succes prin abord retroperitoneal – lombotomie stânga, cu pierdere minimã de sânge. Pacienta dupã o zi petrecutã în ATI a fost transferatã pe Sectia Chirurgie, Compartiment Urologie si prezintã stare generalã foarte  bunã,cu dureri minime, se recupereazã rapid. În functie de cum va evolua, preconizez cã în maxim 6 zile se va întoarce la domiciliu. Personal, consider de mare folos pentru populatia bârlãdeanã si din împrejurimi posibilitatea abordãrii cazurilor complexe medico – chirurgicale în echipa multidisciplinarã”, a precizat medicul chirurg specialist Alexandru Rotundu.

Medicul urolog Bogdan Buzamat, la prima operatie de aceastã amploare

„Este vorba despre o pacientã în vârstã de 61 ani, fãrã patologie asociatã importantã, consultatã în Ambulatoriul de Urologie si diagnosticatã ulterior prin tomografie computerizatã abdomino-pelvina cu substantã de contrast cu o tumorã renalã stânga voluminoasã, ce necesita interventie chirurgicalã într-un timp relativ scurt, motiv pentru care a fost internatã în Sectia de Chirurgie a spitalului din Bârlad, în vederea tratamentului chirurgical.  Astfel, dupã o pregãtire preoperatorie adecvatã, având consimtãmântul informat al pacientei, s-a practicat nefrectomie radicalã stânga, reusind astfel îndepãrtarea rinichiului afectat, în conditii de sigurantã, din punct de vedere chirurgical si oncologic. Interventia a decurs fãrã complicãtii intraoperatorii sau postoperatorii precoce. Aceastã interventie, una care din cauza gradului crescut de dificultate, se practicã de obicei în clinici universitare sau spitale judetene, a fost posibilã si în spitalul nostru, cu ajutorul d-lui Dr.Rotundu Alexandru, medic specialist Chirurgie Generalã, d-lui Dr. Oanea Georgel, seful Sectiei Chirurgie Generalã, alãturi de care am format echipa operatorie si, bineînteles, cu ajutorul echipei ATI, a personalului blocului operator si a sectiei de Chirurgie Generalã, care au dat dovadã de o deosebitã implicare si interes în rezolvarea cazului”, a precizat si medicul urolog Bogdan Buzamat.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

3 COMENTARII

  1. Felicitari profesionistilor ! Daca operatia a fost efectuata in cadrul sarcinilor de servici si a salariumui primit, fara bonusuri auxiliare, e si mai bine !!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.