spot_imgspot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
03-dec.-2023

Întrevederea bilaterală la Albița, a conducătorilor autorităților vamale din România și Republica Moldova! (FOTO)

- Advertisement -
ÎNTREVEDERE… Ion Cupă, președintele Autorității Vamale Române, și Igor Talmazan, directorul general al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, au avut o întrevedere la Albița.

DEZBATERI… Ion Cupă, președintele Autorității Vamale Române, și Igor Talmazan, directorul general al Serviciului Vamal al Republicii Moldova, împreună cu echipele de experți din cele două țări au participat, în data de 11 octombrie 2023, la Biroul Vamal de Frontieră Albița, la o întrevedere de lucru. Au avut loc dezbateri pe teme importante precum fluidizarea traficului transfrontalier, concomitent cu securizarea frontierei comune, îmbunătățirea capacității infrastructurii în birourile vamale, a interoperabilității și eficienței serviciilor în punctele de trecere a frontierei.

Președintele Autorității Vamale Române, Ion Cupă a salutat prezența delegației autorității vamale moldovenești și a exprimat deschiderea pentru organizarea de întrevederi în asemenea format, având drept obiectiv valorificarea cooperării bilaterale pe domeniile de interes comun. Discuțiile au vizat aspecte legate de derularea controlului coordonat implementat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova), stadiul proiectului de reabilitare și modernizare a birourilor vamale de frontieră Albița – Leușeni, Sculeni – Sculeni și Giurgiulești – Giurgiulești, implementarea proiectului de schimb de date SEEDÂ cu sprijinul EU4Digital, identificarea de proiecte comune cu accesarea de fonduri europene, precum și organizarea de schimburi de experiență.

S-a discutat despre experiența României de la aderarea la UE și prelungirea Acordului

În cadrul întâlnirii, partea română a exprimat disponibilitatea de a împărtăși experiența sa, dobândită pe parcursul aderării României la Uniunea Europeană, în scopul alinierii sistemului vamal moldovenesc la cel comunitar și a reiterat sprijinul în implementarea angajamentelor de integrare vamală europeană în cadrul mecanismelor de cooperare la nivelul Uniunii Europene. Având în vedere rezultatele implementării Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova privind controlul coordonat pe teritoriul României în punctul de trecere a frontierei de stat Albița (România) – Leușeni (Republica Moldova) rutier, pe sensul de intrare în România, părțile au agreat oportunitatea prelungirii valabilității Acordului.

S-a semnat un nou plan de cooperare!

La finalizarea discuțiilor, Ion Cupă, președintele Autorității Vamale, și Igor Talmazan, directorul Serviciului Vamal al Republicii Moldova, au semnat noul Plan de cooperare între Autoritatea Vamală Română și Serviciul Vamal al Republicii Moldova privind intensificarea cooperării în domeniul antifraudă și facilitarea comerțului. Documentul include o serie de activități comune ce vor contribui la dezvoltarea și consolidarea cooperării vamale bilaterale, promovarea eficienței ambelor instituții prin schimb reciproc de cunoștințe și experiență, implementarea de măsuri în sprijinul fluidizării traficului și reducerii timpilor de așteptare la frontieră, pregătirea profesională a personalului vamal și consolidarea cooperării în domeniul integrării europene.

Autoritatea Vamală Română a fost reprezentată, sub îndrumarea dlui Ion Cupă, de Claudiu Ardeleanu director general al Direcției Generale Proceduri Vamale și în Domeniul Produselor Accizabile, Cristina Ionescu, șef al Serviciului Statut Vamal și Tranzit, Marius Costache, director executiv al Direcției Regionale Vamale Iași, Elena Cotea, șef al Biroului Vamal de Frontieră Albița, Petrică Munteanu, director executiv al Direcției Regionale Vamale Galați, și Adrian Videanu, șef al Serviciului Cooperare și Asistență Reciprocă.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.