-1.7 C
Vaslui
31-ian.-2023

Invazie de viespi asiatice în Europa. Cum au apărut și cum pot să afecteze ecosistemul

- Advertisement -

Europa a fost invadată de specii care au capacitatea de a se răspândi rapid în ecosisteme nepregătite, provocând distrugeri în drumul lor. Viespea asiatică (Vespa velutina) nu face excepție, extinzându-și habitatul cu peste 80 de kilometri pe an, în timp ce se hrănește cu albine, zburătoare și alte insecte, notează Science Alert.

În urmă cu aproape 20 de ani, micile insecte înțepătoare și-au făcut apariția pentru prima dată în Europa și au fost observate pe teritoriul Regatului Unit în 2016.

Analiza genetică a dezvăluit acum că infestarea lor rapidă și răspândită în vestul țării a fost probabil rezultatul faptului că o singură viespe a făcut saltul în Franța din China în 2004.

„Cercetarea noastră a dezvăluit potențialul remarcabil de expansiune a populației de insecte eusociale în zonele invadate, chiar și atunci când diversitatea genetică inițială este extrem de scăzută”, a declarat ecologistul Simon Harrison de la University College Cork.

Zoologul Eileen Dillane de la University College Cork și echipa sa au analizat trei gene de la prima sosire înregistrată a viespilor asiatice în Irlanda, în aprilie 2021, și le-au comparat cu secvențe ale viespilor găsite în întreaga Europă continentală. Toate genele erau gene mitocondriale, care sunt transmise pe linie feminină…https://adevarul.ro/stiri-externe/europa/invazie-de-viespi-asiatice-in-europa-cum-au-2230845.html

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.