Investitii de milioane puse la pamant de contrabandisti

10.992.000 lei, adica peste o suta de miliarde de lei vechi este valoarea dotarilor de care a beneficiat IJPF in ultimii trei ani
Dotari mai multe, confiscari mai putine, pe scurt, asa poate fi rezumata situatia balantei pe ultimii trei ani privind capturile facute si dotarile primite de catre angajatii Inspectoratului Judetean al Politiei de Frontiera (IJPF) Botosani. Mai exact, desi valoarea dotarilor primite de politistii de frontiera a crescut foarte mult, nivelul confiscarilor scade constant.

Daca in 2008 valoarea confiscarilor a fost de doua ori mai mare decat a investitiilor, in 2010, confiscarile sunt de patru ori mai mici decat investitiile. Astfel, in 2008, s-au confiscat bunuri de peste 1.457.000 lei. Investitiile pentru securizarea frontierei s-au limitat la un autobuz, un Mercedes Sprinter si un hovercraft, in valoare de peste 765.000 lei. In 2009 au fost confiscari de aproximativ 513.000 lei, in conditiile in care la IJPF Botosani au venit: un laborator criminalistic, zece autoturisme de teren Pathfinder si Kia, dar si doua Mercedes Vito, valoarea totala a acestora depasind 1.584.000 lei.

In 2010 banii bagati in dotari sunt de patru ori mai multi decat valoarea confiscarilor

Anul acesta, pana la data de 26 septembrie, au fost confiscate bunuri de peste 1.929.000 lei, in conditiile in care dotarile noi ajunse la politistii de frontiera au fost mai mult decat multumitoare. Anul acesta, angajatii IJPF au primit in dotare o lada Niva, 18 Volkswagen Passat Variant, 24 Volkswagen Transport Kombi si doua Audi A4, 36 de autoturisme de teren Iveco Masiff si doua ambarcatiuni tip Onyx, valoarea totala a acestora depasind 8.643.000 lei. Cu toate ca marea majoritate a vehiculelor primite au fost achitate prin finantari europene, nefiind banii contribuabililor romani, statistica nu este magulitoare pentru politistii de frontiera. (Danut Rotariu)

„Toate aceste dotari au fost folosite in special pentru securizarea frontierei de stat, mai exact pentru a asigura o supraveghere eficienta si pentru a combate infractionalitatea transfrontaliera – in special migratia ilegala. Dotarile sunt asigurate prin accesarea de programe cu finantare europeana, programe Phare sau Schengen”, inspector Minodora Racnea, purtator de cuvant IJPF

Amenzi de peste un sfert de miliard pentru tigari de contrabanda
In cursul lunii septembrie politistii botosaneni au confiscat peste 68.000 tigarete de contrabanda (3.435 pachete), fiind aplicate sanctiuni contraventionale in valoare totala de 28.000 lei. Amenzile au fost aplicate persoanelor care au fost depistate detinand ori comercializand astfel de produse fara a avea documente legale de provenienta sau fara a fi autorizate in vederea desfasurarii unor asemenea activitati economice. Potrivit politistilor, in cazul unei botosanence, traficul ilegal cu tigari a trecut in sfera infractionala, aceasta fiind cercetata penal sub aspectul savarsirii infractiunii de detinere in afara antrepozitului fiscal peste limita a 10.000 tigarete marcate necorespunzator. Ea avea la domiciliul cantitatea de 29.200 tigarete (1460 pachete) de provenienta Republica Moldova, fara a fi insotite de documente legale de provenienta.

evenimentuldebotosani.ro
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ