spot_imgspot_img
16.1 C
Vaslui
30-sept.-2023

Ioan Mancas, cetãtean de onoare al Vasluiului!

- Advertisement -

IN MEMORIAM Anul viitor, municipalitatea vasluianã intentioneazã sã facã un gest de reparatie moralã în memoria unuia dintre oamenii care au contribuit decisiv la dezvoltarea culturii si artelor locale. Este vorba de fostul director al Muzeului Judetean “Stefan cel Mare”, Ioan Mancas, cel care, zeci de ani, a fost sufletul actiunilor de culturã din oras si judet. Primarul Vasile Pavãl doreste ca, la împlinirea unui an de la disparitia lui Mancas, în primãvara anului viitor, sã-i acorde, post-mortem, titlul de cetãtean de onoare al Vasluiului.

Ioan Mancas va fi onorat cu titlul de cetãtean de onoare al Vasluiului, distinctie care nu s-a acordat în acest an niciuneia dintre personalitãtile locale. Pentru aceasta, a fost fãcutã propunerea fatã de Comisia de Culturã a Consiliului Local, care a demarat procedurile cerute de lege pentru astfel de cazuri. “Ne-am gândit ca, la împlinirea unui an de la decesul dlui Mancas, sã îl numim post-mortem Cetãtean de onoare al municipiului, astfel cã, în luna martie 2012, vom analiza propunerea unora dintre consilierii locali, care vor decernarea acestui titlu de onoare. Dl. Mancas a fost un om care a avut o contributie decisivã la dezvoltarea culturii locale si am avut toatã stima pentru Domnia Sa”, a spus Vasile Pavãl, primarul Vasluiului. Ioan Mancaș, directorul Muzeului Județean „Stefan cel Mare”, a trecut în nefiintã pe 29 martie 2011. Mancas suferea de câțiva ani de o boalã cruntã, cancer, cu care s-a luptat pânã în ultima clipã. Pasionat de istorie, Ioan Mancas a ales activitatea de muzeograf imediat dupã ce a iesit din bãncile facultãtii, specializându-se în muzeologie si management cultural, cu o diplomã obtinutã în Danemarca (1994). “Muzeul este felul meu de a fi. Am lucrat aici încã de la început si chiar nu-mi imaginez cum ar fi fost sã fi fãcut altceva”, spunea Mancas.

Narcis Gafton, propunerea consilierilor

Printre propunerile consilierilor locali vasluieni, privind decernarea titlului de cetãtean de onoare al orasului se numãrã si cea a dr. Narcis Gafton, medic pediatru care a îngrijit mii de copii în activitatea sa ca doctor în orasul Vaslui. Primarul Pavãl a spus cã acceptã orice propunere, cu mentiunea ca aceasta sã se încadreze în conditiile impuse de lege pentru aceastã situatie. “Am dorit sã decernãm un titlu si în 2011, însã nu am gãsit acea personalitate care sã îndeplineascã toate conditiile. Multi s-au autopropus pentru titulatura de cetãtean de onoare, însã trebuie îndeplinite normele. Lista rãmâne deschisã”, spune primarul Pavãl.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

8 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.