spot_imgspot_img
18.5 C
Vaslui
16-apr.-2024

ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, înalți prelați și sute de credincioșI, la sărbătoarea Catedralei Episcopale din Huși! (FOTO)

- Advertisement -
OMILĂ… Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a vorbit despre străduința de a-i urma pe sfinți, cu conștiința că au fost oameni care, la rândul lor, au avut încercări și slăbiciuni, biruite prin rugăciune, pocăință și dragoste

HRAMUL EPISCOPIEI… Catedrala Episcopală din Huși a îmbrăcat haine de sărbătoare, cu prilejul hramului Sfinților Apostoli Petru și Pavel, ocrotitorii sfântului locaș, ctitorit de Sfântul Voievod Ștefan cel Mare în anul 1495. Sfânta Liturghie de hram a fost oficiată de Înaltpreasfințitul Părinte Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, alături de Preasfințitul Părinte Ignatie, Episcopul Hușilor, de Preasfințitul Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, de Preasfințitul Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și de Preasfințitul Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților.

Din soborul slujitorilor au făcut parte și părinții consilieri eparhiali, părinții protopopi și părinți stareți și duhovnici din cadrul Eparhiei. Răspunsurile liturgice au fost date de membrii Grupului psaltic „Sfânta Mare Muceniță Chiriachi”, al Catedralei Episcopale, dirijați de diaconul Vlad Mironescu. Pelerinii s-au putut închina la Icoana relicvar a Sfinților Apostoli Petru și Pavel și la Moaștele Sfintei Mari Mucenițe Chiriachi, care au fost așezate afară, într-un baldachin special, în preajma Catedralei Episcopale. La momentul potrivit, credincioșii, prezenți în număr mare, s-au împărtășit cu Sfântul Trup și Sânge al Mântuitorului Hristos.

Omilia a fost rostită de IPS Mitropolitul Teofan

Cuvântul de învățătură a fost rostit de Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, care a vorbit despre străduința de a-i urma pe sfinți, cu conștiința că au fost oameni care, la rândul lor, au avut încercări și slăbiciuni, biruite prin rugăciune, pocăință și dragoste:

«În viața creștinilor cinstirea sfinților se arată în felurite moduri. Cea mai aleasă, adâncă și cuprinzătoare cinstire se arată când noi încercăm, cu toate slăbiciunile noastre, să urmăm sfinților, după puterea dată de Dumnezeu și după voința proprie. Sfântul Apostol Pavel spune „fiți mie următori, precum eu sunt următor lui Hristos”; viața creștinilor este o urmare a sfinților, o urmare a lui Hristos. (…) Sfântul Petru a fost căsătorit. A fost un om conștient de păcatele proprii, în momentul în care a rostit cuvintele „ieși de la mine Doamne, căci sunt om păcătos”. Nu era în stare să înțeleagă că suprema apropiere de Dumnezeu este sacrificiul, jertfa, îndemnându-l pe Domnul Hristos să fugă de răstignire. Starea de om slab și neputincios a arătat-o, în mod special, în timpul pătimirii Domnului Hristos, când s-a lepădat de Acesta, de trei ori. Sfântul Apostol Pavel a fost un persecutor al creștinilor, i-a urmărit, i-a vorbit de rău, i-a închis, a asistat și și-a dat acordul la uciderea Sfântului Mucenic Ștefan. Spunea despre sine că nu se poate lăuda decât în slăbiciunile sale”, a precizat Părintele Mitropolit Teofan, arătând apoi și ce presupune drumul spre sfințenie.

PS Ignatie a mulțumit credincioșilor pentru că au venit la hramul Episcopiei Hușilor

La finalul Sfintei Liturghii, Părintele Episcop Ignatie a mulțumit, în numele preoților și credincioșilor din Eparhie, Înaltpreasfințitului Părinte Mitropolit Teofan pentru dragostea, osteneala și bunăvoința pe care a avut-o de a fi în mijlocul creștinilor din Eparhia Hușilor. De asemenea, a mulțumit Preasfințitului Părinte Antonie, Episcopul de Bălți, Preasfințitului Părinte Veniamin, Episcopul Basarabiei de Sud, și Preasfințitului Părinte Sebastian, Episcopul Slatinei și Romanaților, pentru dragostea de a participa la hramul Catedralei Episcopale din Huși. Ierarhul Hușilor a mulțumit autorităților județene și locale și credincioșilor pentru prezență și împreuna rugăciune, aducând în atenție două îndemnuri foarte actuale ale Sfinților Apostoli Petru și Pavel: <<Sfântul Apostol Pavel ne îndeamnă, în Epistola către Coloseni, „să cugetăm la cele de sus”. Să fim, pe cât ne stă în putință, ființe altitudinale. Să avem privirea îndreptată spre cele cerești. Sfântul Apostol Petru ne îndeamnă, în întâia sa epistolă, „să trăim ca oameni liberi și să nu folosim libertatea ca acoperământ al răutății” a atras atenția PS Ignatie. La recomandarea Părintelui Episcop Ignatie, Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan a oferit Crucea Moldavă – ca mai înaltă distincție pentru clerici a Mitropoliei Moldovei și Bucovinei – părintelui consilier economic și social misionar Vladimir Beregoi, președintele Asociației „Filantropia Ortodoxă Huși”, în semn de recunoștință pentru toate activitățile social-filantropice derulate la nivelul Eparhiei. De asemenea, Preasfinția Sa a oferit Crucea episcopală «Episcop Grigorie Leu» domnului Ioan Ciupilan, Primarul Municipiului Huși, în semn de apreciere și de recunoștință pentru ajutorul oferit constant și pentru deschiderea manifestată față de proiectele din domeniul filantropic, edilitar și cultural ale Episcopiei Hușilor.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

5 COMENTARII

  1. Sa/i mulțumim lui Dumnezeu ca avem un EPISCOP deosebit ,care a transformat aceasta episcopie îl “lumina duhovniceasca””
    Vrednic este!

  2. Va dati seama ca toate doamnele alea in rochii scumpe aurite se sparg in ruc la seminar ca sa primeasca parohii si functii gras platite , nu ?
    Ce viata de boier au popii cu atatia prosti si spalati pe creier care se inchina la ei si la ovreiu’ intins pe par.

  3. O milă, două mile…

    Nu doresc decât să subliniez superficialitatea și ignoranța autoarei articolului. Cuvântul de învățătură al unui cleric, în cadrul Liturghiei se numește omilie (din limba greacă) sau predică (din limba latină).

    Atât.

  4. Îmi aduc aminte cu drag de momentele apuse ale trecutului frumos, când curtea catedralei era neîncăpătoare pentru creștini. Astăzi însă avem la Huși o caricatură de episcop a cărui imagine ni se prezintă în cuvinte mari și care ni se descrie pe sine ofensată de libertatea celor ce au curajul în a-și exprima public opiniile.

    Toți corupții și ratonii au ajuns în funcții, chiar și-n BOR; iar după ce ne-au furat totul din țară, acum vor să ne ia libertatea de exprimare. Vai de pământul acesta sfânt și de strămoșii noștri care se răscolesc în el!

    • Se vede de departe, domnule Rezist, ca manipulezi grosolan si spui multe minciuni. Chiar faptul ca te poti exprima aici, e clar semnul ca nimeni nu te opreste sa spui prostii. Va deranjeaza acest episcop, pentru ca are curajul si inteligenta de a le da peste nas globalistilor si rezistacilor, ca tine. Asta e hiba. Se vede ca mustesti de ura proletara.

      Hramurile de dinainte? Nici macar nu erau. Asta ca sa o stii. Nu era nicio curte plina. Doar pe vremea episcopului Ioachim mai veneau credinicosi ca acum, la hramurile organizate de episcopul Ignatie. De Mucenita Chiriachi nu se facea nimic. Stiu foarte bine husenii. De cand a venit Ignatie se incearca revigorarea evlaviei fata de ocrotitoarea diocezei Husilor. Asa se vede ca spui prostii si manipulezi. E bine cand va deranjeaza prezenta acestui om inteligent, cultivat si cu credinta in Dumnezeu si respect fata de toti vasluienii.

      Ignatie a vorbit de anonimii ca tine, care nu au curajul sa spuna cine sunt, dar au nesimtirea sa spuna minciuni si sa manipuleze. Stai linistit cu libertatea ta de exprimare, ca poti dedbita orice. Nimeni nu te opreste. Nica macar Ignatie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.