1.7 C
Vaslui
04-dec.-2022

ÎSI CER DREPTURILE ÎN STRADÃ!

- Advertisement -

PROTESTE Cadrele didactice, cãrora li se alãturã personalul auxiliar, sunt pregãtite sã contraatace mãsurile de “reformã” impuse prin noua Lege a Educatiei. În perioada 2-4 martie, sindicalistii afiliati la FSLI picheteazã Inspectoratul Scolar Vaslui. Concomitent cu aceste actiuni, sindicalistii afiliati la CNSLR Frãtia, BNS si Cartel Alfa organizeazã mitinguri si picheteazã Prefectura si sediul PDL!

PROTESTE DE MÃRTISOR! Atât sindicatele din educatie, cât si din celelalte domenii de activitate declanseazã proteste, nemultumiti de legile care, cred ei, parafeazã sãrãcia si abuzul autoritãtilor asupra angajatilor. Refuzul MECTS de a recunoaste încadrarea personalului didactic potrivit prevederilor Legii 221/2008, în conditiile în care peste 90% din membrii de sindicat au obtinut în instantã acest drept si încãlcarea prevederilor Legii 118/2010, potrivit cãrora, începând cu data de 1 ianuarie 2011 ar fi trebuit sã se revinã la salariile din 2010 i-a determinat pe sindicalistii din învãtãmânt afiliati la FSLI sã demareze în regim de urgentã procedurile pentru declansarea protestelor. Printre nemultumirile acestora se numãrã si diminuarea costului standard per elev pentru anul 2011 cu 22% fatã de anul 2010, mãsurã care va conduce la neacoperirea fondurilor destinate salariilor aferente acestui an, tergiversarea elaborãrii Regulamentului de acordare în anul 2011 a sporurilor pentru conditii periculoase sau vãtãmãtoare, în conformitate cu prevederile Legii-cadru nr. 284/2010 privind salarizarea unitarã a personalului plãtit din fonduri publice. Sindicatele din educatie nu sunt de acord nici cu anumite prevederi ale Legii Educatiei Nationale nr. 1/2011, cum ar fi: nereducerea cu 2 ore a normei didactice pentru personalul didactic cu o vechime în învãtãmânt de peste 25 de ani si gradul didactic I, structura ciclurilor de învãtãmânt, componenta consiliilor de administratie. “S-a hotãrât ca, în zilele de 2, 3 si 4 martie, învãtãmântul sã picheteze MECT cât si inpectoratele scolare la nivelul judetelor. Noi am convenit sã participe aproximativ 50 de persoane în fiecare zi la aceste pichetãri”, a precizat Sorin Tiplea, liderul Sindicatului “Didactica” Vaslui. De asemenea, refuzul ministerului de a emite ordinul pentru acordarea distinctiilor si premiilor personalului didactic din învãtãmântul preuniversitar de stat “Gheorghe Lazãr” pentru anul scolar 2009-2010 este un alt drept pe care profesorii sunt hotãrâti sã-l recâstige. În cazul în care autoritãtile nu vor rezolva doleantele sindicalistilor, FSLI va lua în calcul declansarea unei greve generale în luna mai 2011.

Pe 1 martie, sediul PDL Vaslui va fi pichetat!

În paralel cu aceste actiuni de protest, membrii grupãrilor sindicale CNSLR Frãtia, Cartel ALFA si Blocul National Sindical vor organiza pichetãri ale filialei judetene a partidului aflat la guvernare, precum si mitinguri de protest fatã de noul Cod al Muncii, considerat unul înrobitor pentru angajati, care ar putea fi obligati sã munceascã si câte 16 ore pe zi. “Dezamãgirea este mai mare cu cât guvernul României, guvernul Boc, a cerut partenerilor sociali ca sã-si finalizeze negocierile cu privire la acest Cod al Muncii într-un anume termen, iar dacã asistãm dupã trecerea acelei perioade la o desconsiderare a negocerilor dintre partenerii sociali si, anume, faptul cã ati negociat voi, dar ceea ce vom aplica va fi de fapt varianta noastrã, a guvernului, cã nu ne intereseazã ceea ce ati negociat voi”, a declarat Gheorghe Croitoru, presedintele CNSLR Frãtia Vaslui.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.