spot_imgspot_img
14.7 C
Vaslui
23-apr.-2024

ISJ Vaslui a pierdut procesul cu Sindicatul Didactica: fostele inspectoare, Plăcintă și Botan, rămân fără gradații de merit

- Advertisement -
DECIZIE… Fostele inspectoare Gabriela Plăcintă și Cristiana Botan vor rămâne fără gradații de merit după ce Curtea de Apel din Iași a stabilit că nu s-au respectat prevederile legale în vigoare atunci când s-a calculat numărul de gradații pentru personalul de conducere, îndrumare și control.

HOTĂRÂRE… Inspectoratul Școlar Județean Vaslui a pierdut procesul intentat de Uniunea Sindicală Didactica în scandalul gradațiilor de merit.Curtea de Apel Iași a hotărât că nu s-au respectat prevederile legale în vigoare atunci când s-a stabilit numărul de gradații pentru personalul de conducere, îndrumare și control, prin urmare, au fost acordate nelegal. Șapte angajați din învățământul vasluian, printre care și fostele inspectoare Gabriela Plăcintă și Gabriela Botan, vor rămâne fără gradații de merit și, cel mai probabil, vor trebui să înapoieze banii (25% din salariul de bază) primiți sub această formă în ultimele patru luni. Președintele US Didactica, prof. Sorin Țiplea, a anunțat că va solicita demiterea persoanelor din inspectorat, care au făcut parte din Comisia Paritară și care au impus luarea unei hotărâri cu încălcarea prevederilor legale în vigoare. “Sperăm ca această decizie să constituie un dram de dreptate pentru toți colegii noștri care muncesc cu onestitate, cu dăruire și în același timp să credem că putem demasca cât mai multe dintre abuzurile care se săvârșesc de către anumite persoane ajunse, temporar, la conducerea unor instituții”, a declarat prof. Sorin Țiplea.

Scandalul gradațiilor de merit a pornit în luna martie a anului trecut, când președintele sindicatului a atras atenția că reprezentantii ISJ au eludat cu bunăștiință prevederile legale și au impus adoptarea unei hotărâri care favorizează anumite persoane ce urmează să-și depună dosarul. “Practic, numărul de locuri aprobat pentru fiecare disciplină/domeniu s-a făcut plecând de la posibilele persoane care își vor depune dosarul (adică de la protejati), ceea ce ne face să credem că lista candidaților admiși este stabilită înainte de analiza dosarelor (lista cu nr. de gradații a fost întocmită de doamna Inspector Scolar General prof. Gabriela Plăcintă). În fapt, această atitudine abuzivă este similară cu cea din anii precedenți, atitudine ce a condus la dezechilibre între procentul stabilit prin lege pentru fiecare categorie și situația faptică a gradațiilor de merit aprobate în anii anteriori”. În replică, reprezentanții ISJ au transmis atunci că este un „demers subiectiv al liderului de sindicat” și că la baza stabilirii numărului de gradații de merit pentru fiecare an, s-au urmărit două principii: primul principiu a fost echilibrarea numărului de gradații de merit pe discipline/categorii de personal conform procentului de 3,2% pe an, astfel încât toți candidatii, indiferent de anul în care concurează, să aibă egalitate de sanse; iar al doilea principiu a fost performanta obținută de cadre didactice la anumite discipline. “Nu înțelegem rațiunea demersului unilateral al domnului Tiplea Sorin, cu atât mai mult cu cât și noi suntem, în egală măsură, membri de sindicat, afiliați Uniunii Sindicale „Didactica” Vaslui. Rezultă, de aici, faptul că această acțiune se soldează cu instigarea membrilor de sindicat unii împotriva altora, totul petrecându-se în defavoarea tuturor celor implicați, mai ales în contextul acestei perioade dificile”, explicau reprezentanții ISJ, la acea vreme.

Procesul gradațiilor de merit, pierdut la Tribunalul Vaslui și câștigat la Curtea de Apel Iași

Uniunea Sindicală (US) Didactica a dat inspectoratul în judecată, solicitând anularea Hotărârii Comisiei Paritare ISJ Vaslui și Hotărârii Consiliului de Administrație ISJ Vaslui în ceea ce privește numărul gradațiilor de merit acordate personalului didactic de conducere, îndrumare și control. A pierdut procesul la Tribunalul Vaslui, în schimb, la Curtea de Apel Iași a dat dreptate sindicatului. lnstanța a hotărât că stabilirea numărului de gradații pentru personalul de conducere, îndrumare și control s-a făcut cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare. Drept consecință, a anulat în parte hotărârea Comisiei paritare precum și pe cea a Consiliului de Administrație a ISJ Vaslui.Prof. Sorin Țiplea a explicat că “această sentință stabilește clar că numărul de gradații de merit pentru fiecare categorie în parte nu poate depăși procentul de 16%. Drept urmare, acordarea celor șapte gradații de merit personalului de conducere, îndrumare și control s-a făcut nelegal (printre persoanele beneficiare aflându-se cele două inspectoare generale în funcție la data respectivă).Punerea în executare a acestei sentințe presupune, în opinia noastră, anularea celor șapte gradații de merit căci s-a constatat caracterul nelegal al atribuirii acestora. În perioada următoare vom solicita ISJ Vaslui punerea în executare a sentinței judecătorești , dar vom solicita și demiterea persoanelor care se află în inspectorat, care au făcut parte din comisia Paritară și care au impus luarea unei hotărâri cu încălcarea prevederilor legale în vigoare.Sperăm ca această decizie să constituie un dram de dreptate pentru toți colegii noștri care muncesc cu onestitate, cu dăruire și în același timp să credem că putem demasca cât mai multe dintre abuzurile care se săvârșesc de către anumite persoane ajunse, temporar, la conducerea unor instituții”, explică liderul de sindicat.

Prof. Sorin Țiplea: “procedura privind numirea prin detașare a directorilor, aprobată fără transparența actului decizional”

De asemenea, în comunicatul transmis de acesta membrilor de sindicat, se prezintă și o reacție vizavi de noile numiri de directori: “ISJ Vaslui a aprobat o procedură în acest sens fără transparența actului decizional. În data de 30 decembrie 2020, în cadrul Consiliului de Administrație s-a supus adoptarea acestei proceduri fără ca ea sa fie dezbătută, fără a fi citită sau măcar transmisă anterior pentru a se putea face amendamentele necesare. Mai mult, în data de 4 ianuarie 2021, s-a afișat pe site-ul ISJ Vaslui această procedură care a fost retrasă la scurt timp, motivând că s-au strecurat niște erori. În data de 5 ianuarie 2020 s-a afișat o altă procedură, având schimbări semnificative față de forma inițială.Modificarea esențială este cea legată de faptul că persoanele care ar fi dorit să acceadă la o funcție de conducere nu mai aveau posibilitatea de a depune un dosar prin care să demonstreze îndeplinirea condițiilor, precum și intenția de a ocupa o astfel de funcție. Practic, prin acest mecanism s-a încercat, dar nu ar fi prima dată, numirea persoanelor “agreate”în aceste funcții. După intervenția mea din data de 6 ianuarie 2021, s-a promis că se acceptă acordul oricărei persoane care ar dori să ocupe funcția de director/director adjunct, în vederea analizei. Este, evident, “praf în ochi”, căci termenul de depunere a așa-numitului acord este data de 7 ianuarie 2021, timp insuficient deoarece această procedură nu a fost comunicată și nu a fost mediatizată în randul personalului didactic de predare. În fapt, astăzi, la ora prânzului (n.r. comunicatul a fost transmis membrilor din sindicat miercuri, 6 ianuarie), nu era afișată nicio listă a posturilor vacante și cu siguranță colegii noștri nu stau permanent cu site-ul ISJ Vaslui deschis pentru a vedea când se publică o astfel de procedură, sau lista posturilor vacante (n.r. ulterior, în după-amiaza zilei de 6 ianuarie, a fost publicată lista posturilor vacante de director)”, explică liderul de sindicat.

“Avem un nou exemplu de abuz din partea ISJ Vaslui”

În opinia sa, inspectoratul acționează discreționar, favorizând accesul anumitor persoane în funcțiile de director: “În fapt, atât prima procedură, cât și a doua nu au niciun calendar de punere în aplicare, nu sunt stipulate obligațiile conducerilor de unități cu privire la diseminarea conținutului procedurii, cine analizează documentele (a doua procedură nici nu mai cere depunerea de documente prin care să se demonstreze îndeplinirea condițiilor) etc.Cert este că avem un nou exemplu de abuz din partea ISJ Vaslui care, acționând discreționar, aprobă sau modifică documente aprobate de către Consiliul de Administrație, fără consultare publică și fără a stabili un interval de timp rezonabil pentru ca ceea ce este adoptat să poată fi implementat în mod corect și coerent”, a transmis prof. Sorin Țiplea.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.