spot_imgspot_img
11.2 C
Vaslui
25-apr.-2024

ISJ Vaslui a publicat broșura de admitere la liceu. Ultimele medii de anul trecut, mult mai mici decât cele din 2020

- Advertisement -
REZULTATE… În comparație cu anul 2020, în 2021 ultimele medii de admitere au fost mult mai mici. Spre exemplu, dacă în urmă cu doi ani de zile, la Colegiul Economic „Anghel Rugină”, ultimul elev admis la specializarea Științe Sociale a avut media 7,99, anul trecut, la aceeași specializare, ultima medie a fost 4,49.

ADMITERE… Inspectoratul Școlar Județan (ISJ) Vaslui a publicat planul de școlarizare pentru anul școlar 2022-2023. Pe baza acestuia, elevii își pot da seama care sunt șansele lor să intre la un anumit profil sau la un anumit liceu, în funcție de ultimele medii de admitere de anul trecut, dar și de numărul de locuri alocate fiecărei specializări. „Elevii și părinții sunt avertizați să completeze cu responsabilitate opțiunile și numărul lor, să verifice corespondența codurilor înscrise în fișă cu opțiunile exprimate, având în vedere că o opțiune greșită poate conduce la o repartizare nedorită”, a transmis inspectorul general al ISJ Vaslui, prof. Elena Mustață. În comparație cu anul 2020, în 2021 ultimele medii de admitere au fost mult mai mici. Spre exemplu, dacă în urmă cu doi ani de zile, la Colegiul Economic „Anghel Rugină”, ultimul elev admis la specializarea Științe sociale a avut media 7,99, anul trecut, la aceeași specializare, ultima medie a fost 4,49. La Colegiul Național „Gh. R. Codreanu” Bârlad s-a intrat, anul trecut, și cu media 5,36 la specializarea Matematică-Informatică, iar la Liceul „Ștefan Procopiu”, domeniile Mecanică, Electric, Turism și Economic, cu medii de 3 și 4. Cele mai mari medii de admitere au fost înregistrate, în 2021, la Liceul „Mihail Kogălniceanu”. Ultimul elev admis la specializarea Matematică-Informatică a avut media 9,10. Unitatea de învățământ are, însă, doar o clasă pentru această specializare, spre deosebire de Colegiul Național „Gh. R. Codreanu” Bârlad, unde pentru aceeași specializare sunt două clase de elevi.

Înscrierea în clasa a IX – a, la învățământul de zi a absolvenților de gimnaziu se face prin repartizare computerizată, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere, în baza opțiunii candidatului pentru filiera, profilul, specializarea sau domeniul respectiv și în limita locurilor aprobate, prin planul de școlarizare, pentru unitățile școlare finanțate de la bugetul de stat. Media de admitere, pe baza căreia se realizează înscrierea în clasa a IX-a de liceu a absolvenților învățământului gimnazial, se calculează ca medie ponderată între media generală la evaluarea națională susținută de absolvenții clasei a VIII-a, care are o pondere de 80%, și media generală de absolvire a claselor a V-a – a VIII-a, care are o pondere de 20% în calculul mediei de admitere.

Completarea opțiunilor în fișele de înscriere, programată în perioada 4-11 iulie

Absolvenții clasei a VIII-a de anul acesta vor putea completa opțiunile în fișele de înscriere, asistați de diriginți, în perioada 4-11 iulie. Până atunci, elevii și părinții trebuie să cântărească bine fiecare variantă și să o aleagă pe cea mai potrivită în funcție de personalitatea și talentul copilului. Lista cu locurile disponibile pentru fiecare liceu din județ a fost publicată, împreună cu mediile ultimului admis în anul precedent. Pentru liceul teoretic și vocațional, repartizarea candidaților se efectuează pe filiere, profiluri și specializări, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere și în funcție de opțiuni. În cazul filierei tehnologice, repartizarea candidaților se efectuează pe domenii, în ordinea descrescătoare a mediilor de admitere și în funcție de opțiuni. Pentru admiterea în învățământul liceal în clasa a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv, proba de verificare a cunoștințelor la limba modernă constă în recunoașterea și echivalarea rezultatelor obținute pe parcursul ciclului gimnazial la limba modernă pentru care se optează la admiterea în clasa a IX-a cu predare a unei limbi moderne în regim bilingv sau a rezultatelor obținute la examene cu recunoaștere internațională pentru certificarea competențelor lingvistice în limbi străine. Candidații din etnia romilor și cu CES beneficiază de locuri speciale ce se alocă peste numărul de locuri acordat prin planul de școlarizare.

Trei licee în județ cu frecvență redusă

În județul Vaslui, sunt trei unități de învățământ cu frecvență redusă: Liceul Tehnologic „Petru Rareș”, mun. Bârlad, Liceul Tehnologic „Nicolae Iorga”, oraș Negrești, Liceul Tehnologic „Marcel Guguianu”, comuna Zorleni. Învățământ profesional există în 12 licee. Este vorba despre Liceul „Ștefan Procopiu” Vaslui, Liceul „Ion Mincu” Vaslui, Liceul „Al. I. Cuza” Bârlad, Liceul „Petru Rareș” Bârlad, Colegiul Agricol „Dimitrie Cantemir” Huși, Liceul „Nicolae Iorga” Negrești, precum și cele din comunele Dragomirești, Fălciu, Puiești, Zorleni și Codăești. „Înscrierea elevilor în învățământul profesional cu durată de 3 ani se realizează în perioadele prevăzute pentru fiecare etapă din calendarul admiterii în învățământul profesional. Conform calendarului admiterii, desfășurarea și calendarul admiterii în învățământul profesional de stat și în învățământul dual de stat pentru anul școlar 2022-2023, admiterea se realizează în două etape. Etapele I și a II-a de admitere în învățământul profesional se organizează la nivelul unităților de învățământ. În fiecare etapă de admitere în învățământul profesional se organizează: înscrierea candidaților; proba de preselecție și/sau proba suplimentară de admitere, după caz; admiterea candidaților și afișarea rezultatelor”, se explică în planul de școlarizare pentru anul 2022-2023.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Ce profesor are interes să își facă meseria daca poate lua bani la pregătire? Oricum nici la școala nu stau 8 ore cum este normal, prostii plătesc și taxe degeaba , dar și pregătiri peste pregătiri cu evaziune, normal

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.