15.1 C
Vaslui
16-mai-2022

ISJ Vaslui, în centrul unui scandal, se solicită demiterea conducerii pentru nereguli grave!

ATAC… Grupul de Inițiativă pentru Meritocrație în Învățământ cere, printr-o scrisoare deschisă, Ministerului Educației să demită conducerea ISJ pentru “nereguli grave în actul managerial”

PROBLEME… Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Vaslui se află în centrul unui nou scandal, după ce în spațiul public au apărut informații că instituția a încălcat metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director. Mai exact, inspectorul general adjunct al ISJ, Mariana Elisabeta Cătănescu, a ajuns să ocupe atât funcția de președinte al Comisiei de evaluare, cât și al celei de contestații. Acesta a explicat pentru ziarul Libertatea că”din exces de zel s-a întâmplat chestia asta. O să iau toate documentele să le verific, tot dosarul”. Pagina de Facebook a Inspectoratului Școlar Județean Vaslui a transmis o scrisoare deschisă semnată de Grupul de Inițiativă pentru Meritocrație în Învățământ, care cere Ministerului Educației să demită conducerea ISJ pentru “nereguli grave în actul managerial” și, totodată, să suspende Concursul pentru directori și directori adjuncți pe durata verificării legalității acestuia de către echipa Corpului de control a Ministerului Educației.

Prima probă (scrisă) a concursului pentru ocuparea funcției de director și director adjunct în învățământul preuniversitar a avut loc pe 15 octombrie, iar astăzi începe cea de-a două probă – interviul. Se desfășoară la Liceul Teoretic “Mihail Kogălniceanu”, va avea o durată de 60 minute pentru fiecare candidat și va fi structurată astfel: etapa I – pentru susținerea prezentării candidatului și a strategiei de dezvoltare a unității de învătământ – maximum 25 minute; etapa a II-a – pentru pregătirea și prezentarea modalităti de rezolvare a situației-problemă – maximum 20 minute; etapa a III-a – pentru rezolvarea sarcinii de lucru repartizată pentru evaluarea competențelor digitale – maximum 15 minute.

“Solicităm imperios Ministerului Educației ca, în regim de urgență, să demită conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vaslui”

În plin proces de evaluare a candidaților, Grupul de Inițiativă pentru Meritocrație în Învățământ cere suspendarea concursului până când o echipă de control a Ministerului Educației verifică legalitatea acestuia. Motivul este reprezentat de faptul că inspectorul general adjunct, Mariana Elisabeta Cătănescu, a ocupat atât funcția de președinte al Comisiei de evaluare, cât și cea de președinte al Comisiei de contestații, lucru interzis de metodologia privind organizarea și desfășurarea concursului pentru ocuparea funcțiilor de director. Iată ce scrie Grupul de Inițiativă pentru Meritocrație în Învățământ într-o scrisoare deschisă transmisă Ministerului Educației: “luând act de acțiunile cu grave consecințe asupra desfășurării concursului pentru directori și directori adjuncți din județul Vaslui, care vin să se adauge unui șir de nereguli și abuzuri din partea echipelor manageriale ale Inspectoratului Școlar Județean Vaslui înregistrate începând cu 1 septembrie 2020, solicităm imperios Ministerului Educației ca, în regim de urgență: să demită conducerea Inspectoratului Școlar Județean Vaslui pentru nereguli grave în actul managerial; să-l demită pe inspectorul responsabil cu managementul instituțional; să suspende Concursul pentru directori și directori adjuncți pe durata verificării legalității acestuia de către echipa Corpului de control a Ministerului Educației; să instaleze un audit extins al activităților desfășurate de Inspectoratul Școlar Județean Vaslui pentru toată perioada cuprinsă între 1 septembrie 2020 și momentul actual”, se arată în documentul grupului de inițiativă.

“Este imperios necesar să se ia în considerare această solicitare pentru recîștigarea credibilității și autorității Inspectoratului Școlar Județean Vaslui”

Semnatarii documentului au mai subliniat că “am constatat, de asemenea, pasivitatea duplicitară a organizațiilor sindicale, care ar fi trebuit să apere interesele salariaților și să urmărească cu maximă atenție organizarea concursului și desfășurarea probelor, atrăgând atenția asupra neregulilor înregistrate – fapt care, în mod evident, nu s-a întâmplat, deschizând calea abuzurilor. Considerăm că este imperios necesar să se ia în considerare această solicitare pentru recîștigarea credibilității și autorității Inspectoratului Școlar Județean Vaslui, grav afectate de erorile și abuzurile înregistrate în ultimul an. Grupul de Inițiativă pentru Meritocrație în Învățământ este format din 77 de membri, profesioniști reprezentativi pentru domeniul Învățământului, care au ca obiectiv monitorizarea proceselor din sistem cu accent pe realizarea unui act managerial bazat pe criteriile valorii și competenței”, se arată în documentului grupului de inițiativă.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

23 COMENTARII

 1. Art. 30 – Libertatea de exprimare

  (1) Libertatea de exprimare a gândurilor, a opiniilor sau a credinţelor şi libertatea creaţiilor de orice fel, prin viu grai, prin scris, prin imagini, prin sunete sau prin alte mijloace de comunicare în public, sunt inviolabile.
  (2) Cenzura de orice fel este interzisă.
  (3) Libertatea presei implică şi libertatea de a înfiinţa publicaţii.
  (4) Nici o publicaţie nu poate fi suprimată.
  (5) Legea poate impune mijloacelor de comunicare în masă obligaţia de a face publică sursa finanţării.
  (6) Libertatea de exprimare nu poate prejudicia demnitatea, onoarea, viaţa particulară a persoanei şi nici dreptul la propria imagine.
  (7) Sunt interzise de lege defăimarea ţării şi a naţiunii, îndemnul la război de agresiune, la ură naţională, rasială, de clasă sau religioasă, incitarea la discriminare, la separatism teritorial sau la violenţă publică, precum şi manifestările obscene, contrare bunelor moravuri.
  (8) Răspunderea civilă pentru informaţia sau pentru creaţia adusă la cunoştinţă publică revine editorului sau realizatorului, autorului, organizatorului manifestării artistice, proprietarului mijlocului de multiplicare, al postului de radio sau de televiziune, în condiţiile legii. Delictele de presă se stabilesc prin lege.

  P.S. No comm dar 7 & 8 sunt relevante….

 2. Doamna Mariana Catanescu este un om minunat,capabil,o femeie care știe să se descurce spre deosebire de unii oameni.A greșit,dar asta nu înseamnă că este un om incompetent,care nu are valoare.Cei care aruncă cu pietre în ea sunt invidioși pe succesul ei.Omul aruncă cu pietre doar în copacii plini de roade!

 3. Dar de catastrofa de inspector de la Istorie de ce nu spuneti nimic? Interesati-va stimati ziaristi ce habarnist a ajuns inspector la Istorie si cum a eliminat din comisiile de specialitate profesorii de top care scot olimpici si note de 10 pe linie la Bac. Faceti niste sapaturi sa vedeti cine este dl Nelly.
  Cat despre Betty, intr-adevar, n-ai ce zice. Betty e Betty. Oare o mai mediteaza careva la engleza?

  • Nelly de la Oșești… Da, da, da.. Om bun, aveți voi ceva cu el, se află în lumea lui, se laudă că duduie de cash, face ce vrea in calitate de așa zis inspector. Dimineața, când merge la inspectorat, se oprește în fața ușii principale și garantat îi este rușine să intre pe acolo, el având alte uși. Nu i hotărât deloc… Sunt filmări.La Oșești și acolo avea multe trepte de coborât până la școală și era mai praf decât toată Buda la un loc…

 4. Art 40 din BUNUL SIMȚ nu permite asocierea între persoane disperate dupa functii. Declar ilegala initiativa disperatilor dupa functii din învatământ. 😁😁

  • Art 41 din BUNUL SIMT stipuleaza ca in functii TREBUIE sa fie persoande care MERITA. Nu membri de partid (care o fi ala, tot o apa si-un pamant), gascari, aranjori carora li se pune grila de zece ori pana iese punctajul, turnatori pe la diverse ”institutii”, platite, de altfel, din banii nostri sa ne apere de impostori si cretini. Problema e ca unii au dreptul sa fie disperati dupa functii, iar altii nu. Asa decretez eu.

 5. De ce sunt sterse unele comentarii? Nu sunt pe placul grupului de initiativa pesedist? Ati simtit ca intrati la guvernare si s-ar putea sa nu prindeti ciolanul de la Inspectorat si din școli pentru ca nu erati la butoane cand a inceput concursul?

 6. De acord cu demiterea conducerii ISJ. Si cu tragerea la raspundere a lui Tataru, ministrul cu cocoasa. El a infipt-o pe madam in fruntea ISJ. Dar nu sunt de acord cu suspendarea concursului pe perioada cercetarilor. Si asa acest semestru a fost dat peste cap din cauza incompetentei și intereselor ministrului care, in loc sa lase calendarul initial cu concursul in iulie , a programat total nepotrivit concursul în mijlocul semestrului. Doar stiti foarte bine cat dureaza o cercetare in Romania. Iar la proba scrisa nu au fost probleme. Intr-adevar, la interviu pot sa apara puternic interesele. Ce-i asa de complicat? Demisa rapid conducerea actuala, numita o noua conducere, iar concursul sa se desfasoare conform calendarului. Nu mai destabilizati invatamantul cu propuneri de tip AUR. As vrea sa aflu si eu cateva nume din acest grup de initiativa. Poate le stie cineva.

   • O știți pe madam Cătănescu Ecaterina (Beti, cum îi zic toți…)?
    O oprtunistă habarnistă paralelă cu tot ce înseamnă managementul instituțional. Ca să nu mai zic faptul că e o ignorantă… când întrebi ceva, ridică din umeri cu nonșalanță și spune ,,Nu știu”. Un fel de Fernando de la Caransebeș al ISJ-ului. Plus că nu s-a făcut remarcată ca profesor pentru învățământul preșcolar cu nimic. Nu a ieșit NICIODATĂ cu copiii cu care lucrează la grupă. Plus că, în fiecare vară, ca să nu se prezinte pe timpul vacanței cu copiii la activități, le spunea părinților că vacanța e vacanță! Când s-a văzut generăleasă adjunctă, a căutat să se impună cu tot felul de chestii urâte, cu pile de ale ei, etc., să meargă copiii la grădiniță pe timpul vacanței de vară.
    Aaaaaaaaaa, uitasem să spun că soțul ei este acum angajat pe funcția de contabil la Colegiul Agroindustrial Huși. Vă rog să vă interesați cum a pus presiuni pe un alt candidat să nu se prezinte la concurs!
    În rest. așteptăm să vedem dacă va fi înlocuită de la ISJ.

  • Ei, asta-i! Sa se schimbe, primesc, dar numai pe-aici, pe-acolo…si nu in punctele esentiale. Ba tocmai ca tot concursul trebuie refacut. E pe baze proaste, incorect, chinuit, spertuit, spaguit si ce mai vreti. Vina nu e numai a conducerii!!!!!!!!!!!! E a multor altora care s-au complacut in diverse shmenozeli. Acum e usor sa arati cu degetul pe unul sau pe altul. Nu, taticilor, refacem concursul. Daca sunteti buni, sunteti buni oricand.

  • Grupul e condus de dna Plăcintă se pare. Un om asa corect incât a acceptat sa fie in comisiile de concurs din partea CL Barlad desi este incompatibila avand in concurs pe verisoara sa , dna Stefanica de la Pedagogic care are si contracandidat. Hotul striga hotii!

   • Ati citit legea ANI sa vedeti ce inseamna incompatibilitatea! Si pana la ce grad de rudenie suzista! Asta in cazul in care ar fi adevarata chestia cu verisoara (desi toata lumea stie ca e o intoxicatie pusa in opera, la ultima sedinta de indata a CLM Barlad, de un concilier PNL care se vrea director (ce zici Mirciulica are mama dreptate?)!

    • Art. 31 si Anexa 11 din Metodologia de concurs. Citeste metodologia si apoi comenteaza.
     „La organizarea și desfășurarea concursului nu pot participa persoanele care au în rândul
     candidaților soț, soție, rude sau afini până la gradul IV inclusiv. Președinții, membrii și secretarii
     comisiilor implicate în organizarea și desfășurarea concursului, precum și persoanele desemnate ca
     observatori, înainte de desfășurarea concursului, dau o declarație pe propria răspundere că nu au în
     rândul candidaților soț, soție, rude sau afini până la gradul IV inclusiv, ori relații conflictuale cu vreun
     candidat, conform anexei nr. 11 la prezenta metodologie.”
     VERII PRIMARI SUNT RUDE DE GRADUL IV.

     • Ne puneti la dispozitie si actele de stare civila care sa dovedeasca legatura de rudenie? Nu de alta dar doar afirmatiile dvs nu sunt de ajuns!

 7. Si candidati care sunt inscrisi pe 5 posturi, durata interviului este de 60 minute, dat pt comisie sunt alocate o minute, ca doar rezultatul este scris dinainte pe borderouri.
  Desigur, tot doamna educatoare a hotarat, ea este vocea partidului in isj.

 8. Mi se pare o măsură corectă demiterea !
  Avansez și o propunere ministerului: să-l pună șef pe profesorul ăla de sport care a mai fost inspector resurse umane cu ceva ani in urmă din partea PSD ! Ăla a fost cel mai tare : omul nepotrivit la locul potrivit.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here