15.1 C
Vaslui
16-mai-2022

ITM Vaslui, în control la angajatorii din domeniul fabricării produselor de panificație

NEREGULI… Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Vaslui a derulat, în cadrul unei campanii naționale, acțiuni de control la zeci de agenți economici care au ca activitate fabricarea produselor de panificație și comerțul cu amănuntul al pâinii. Nedesemnarea unor persoane responsabile cu măsurile de prim-ajutor sau lipsa controlului medical periodic al lucrătorilor sunt doar două dintre neregulile constatate.

Controlul efectuat de Inspectorii ITM Vaslui s-a derulat în perioada 22 – 26.11.2021, în cadrul Campaniei Naționale pentru identificarea cazurilor de muncă nedeclarată și verificarea modului în care se respectă dispozițiile legale în domeniul securității și sănătății în muncă la angajatorii care își desfășoară activitatea în domeniile fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase și comerțul cu amănuntul al pâinii, produselor de patiserie și produselor zaharoase, în magazine specializate. Obiectivele campaniei au fost, potrivit ITM Vaslui, identificarea și combaterea muncii nedeclarate și luarea măsurilor ce se impun pentru determinarea respectării de către angajatori a prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă, precum și cel al relațiilor de muncă. Totodată, acțiunea de control a vizat și identificarea angajatorilor care utilizează nelegal munca copiilor și tinerilor, dar și determinarea angajatorilor de a încheia contracte individuale de muncă pentru persoanele depistate fără forme legale de angajare, de a le înregistra în REVISAL și de a le transmite la inspectoratul teritorial de muncă. În plus, acțiunea a avut drept scop și creșterea gradului de conștientizare a angajatorilor și a angajaților în ceea ce privește necesitatea respectării prevederilor legale în domeniul relațiilor de muncă, dar și diminuarea consecințelor sociale și economice negative care derivă din nerespectarea de către angajatorii care desfășoară activitate în domeniile amintite, a prevederilor legale în domeniul securității și sănătății în muncă și al relațiilor de muncă. Inspectorii ITM au vizat și eliminarea neconformităților constatate prin dispunerea de măsuri obligatorii de intrare în legalitate și sancționarea faptelor contravenționale.

În domeniul securității și sănătății în muncă, niciunul dintre angajatorii verificați nu respecta legislația

Conform conducerii ITM Vaslui, în domeniul relațiilor de muncă au fost controlați un număr de 17 angajatori. Inspectorii de muncă au constatat că un angajator utiliza muncă nedeclarată, fiind descoperită o persoană care desfășura muncă fără forme legale. Acest angajator a fost sancționat contravențional cu amendă de 20.000 lei.Totodată, la un angajator a fost constatată muncă subdeclarată  pentru o persoană (salariatul are, în acte, un venit mic, dar în realitate primește mai mulți bani), acest angajator fiind sancționat contravențional cu amendă de 10.000 lei. În urma efectuării acestor controale și a neconformităților constatate, au fost dispuse 38 de măsuri. În domeniul securității și sănătății în muncă  au fost controlați un număr de 14 angajatori. În urma efectuării acestor controale și a neconformităților constatate au fost dispuse 32 de măsuri, 14 angajatori fiind sancționați contravențional cu avertisment scris.

Numeroase deficiențe 

Printre deficiențele constatate de inspectorii ITM Vaslui în domeniul relațiilor de muncă au fost: nepăstrarea, de către angajator,  la locul de muncă a  copiei contractului individual de muncă, pentru salariații care prestează activitate în acel loc sau lipsa evidenței a orelor de muncă prestate zilnic de fiecare salariat, cu evidențierea orei de începere a activității și celei de sfârșit al programului de lucru. În domeniul sănătății și securității în muncă. Organele de control au constatat că nu sunt desemnați lucrători care aplică măsurile de prim ajutor, de stingere a incendiilor și de evacuare a lucrătorilor. Neasigurarea tuturor semnalizărilor de securitate și/sau de sănătate la locul de muncă; lipsa controlului medical periodic a lucrătorilor; neverificarea periodică a instalațiilor și echipamentelor electrice, sau nerealizarea  evaluării riscurilor pentru securitate și sănătate în muncă sunt alte deficiențe pe care inspectorii ITM Vaslui le-au descoperit în urma controlului efectuat la angajatorii din domeniul fabricării produselor de panificație din județ.

Reclamăspot_img
Reclamăspot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

2 COMENTARII

  1. Sunt curios daca ati fost la Folcloric, de pe strada Acelea care face pâinea Copou…aici este focar de infecție.Podaru Horațiu il cheamă pe buticarul cu aere de patron.Are animalul ditai mai gunoiul, zici ca este scoala casoiul ala.Am văzut că ascundea produsele cand a venit un control.sunt 100 % reale informațiile, nu are cum sa faca asemenea bani decat din evaziune si hoție.ce masini conduce nenorocitul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here