Iulian Mihail Bîca, candidat la Senat pe lista PNL: ”Acordãm sprijin real pentru cetãtenii din mediul rural”!

ELECTORAL… Pentru perioada 2021-2027, PNL lanseazã programe de sprijin si plãti directe în agriculturã în valoare de 21,67 miliarde de euro din fondurile europene alocate. De asemenea, PNL investeste 6,5 miliarde de euro în infrastructura de irigatii, pentru reluarea lucrãrilor la Canalul Siret-Bãrãgan, în lucrãri de prevenire a desertificãrii, pentru finalizarea sistemului national antigrindinã. Liberalul bârlãdean Iulian Mihail Bîca, candidatul pe prima pozitie la Senat pe listele PNL Vaslui, a precizat cã Guvernul Orban a pregãtit un pachet consistent pentru dezvoltarea si modernizarea agriculturii românesti. „Vom finanta retele nationale de colectare, depozitare, procesare si distributie a produselor românesti, cu un buget 750 de milioane Euro si vom sustine investitiile private în colectarea, depozitarea, stocarea si procesarea produselor agroalimentare pentru cresterea valorii adãugate a materiei prime, cu un buget de 430 milioane de Euro”, a arãtat candidatul liberal Iulian Mihail Bîca.

PNL va aloca 1 miliard de euro pentru investitii la nivelul fermelor din sectorul vegetal si zootehnic, din care, pentru ferma de familie, aproximativ 200 milioane de euro. Sprijinim instalarea tinerilor fermieri cu teren agricol concesionat de la stat, pânã la 50 ha/fermier, prin alocarea sumei de aproximativ 520 milioane de euro.

Finantãm investitiile în fermele ecologice care integreazã functia de procesare, functia agropedagogicã, functia agroturisticã, precum si alte scheme de calitate, cu 550 milioane de euro.

Sprijinim dezvoltarea fermelor de familie si promovãm comercializarea produselor românesti. Fermele de familie sunt de mai multe tipuri: ferme familiale foarte mari, ferme medii, ferme mici-comerciale si ferme de subzistentã. Indiferent de tipul în care se încadreazã, le încurajãm sã adopte tehnici/practici de intensificare durabilã a productiei si de ameliorare a mijloacelor de existentã ruralã.

Sustinem dezvoltarea lanturilor alimentare scurte De la fermã la consumator 

De ce fermele de familie? Pentru cã fermele familiale garanteazã siguranta alimentarã, protejeazã mediul natural si reduc fenomenul sãrãciei rurale. Rolul fermei familiale în economia ruralã localã si implicarea ei în actiunile specifice dezvoltãrii durabile rurale se realizeazã prin intermediul mãsurilor de dezvoltare ruralã, care urmãresc:

  • crearea unei clase de mijloc specifice economiei durabile, prin sprijinirea investitiilor în exploatatiile agricole de mãrime medie si de tip familial pentru integrarea productiei cu procesarea, prin crearea de lanturi scurte de aprovizionare;
  • consolidarea si modernizarea fermelor familiale, prin:  sprijinirea investitiilor în sectorul agricol pentru instalarea tinerilor fermieri; acordarea de plãti, în cadrul schemei pentru micii fermieri, pentru cei care-si transferã definitiv exploatatia;  sprijinirea formelor de transmitere a cunostintelor si de creare a abilitãtilor cu privire la metodele moderne si inovative de procesare si marketing al produselor agricole (inclusiv lanturile scurte de aprovizionare);  punerea la dispozitie, cu titlu gratuit, a proiectelor model, pentru ferme vegetale (de legume în câmp si în spatii protejate) si zootehnice (ferme de vaci de lapte, de crestere si îngrãsare porcine si ferme de gãini ouãtoare);  acordarea de servicii de consiliere pentru fermierii tineri cu privire la metodele de intrare pe piete, de diversificare economicã si de cooperare/asociere;  sustinerea fermelor familiale care utilizeazã practici prietenoase fatã de mediu, prin plãti compensatorii acordate fermierilor care se angajeazã în mod voluntar sã adopte/sã mentinã metodele specifice agriculturii ecologice, sã respecte angajamentele de agromediu si sã continue activitatea în zonele care se confruntã cu constrângeri naturale sau specifice.  Vom îndruma producãtorii asupra pasilor ce trebuie sã-i urmeze în vederea înfiintãrii si dezvoltãrii fermelor familiale, asociatiilor, pregãtirii de specialitate etc.”, a punctat candidatul liberal pentru Senatul României.

“Voi sprijini înfiintarea grupurilor de producãtori, societãtilor agricole, asociatiilor si cooperativelor, pentru promovarea si vânzarea în comun a produselor. Acestea pot realiza legãtura dintre producãtor si piatã, pot asigura mãsuri de sprijin pentru integrarea fermei familiale în lanturile agroalimentare, adaptarea productiei atât la cerintele pietei, cât si la preferintele consumatorilor.

În acest sens, asocierile producãtorilor acordã sprijin pentru: introducerea în comun a produselor pe piatã, inclusiv pregãtirea pentru vânzare, centralizarea vânzãrilor si aprovizionarea cumpãrãtorilor en gros, dezvoltarea competentelor în materie de exploatare si de comercializare etc.” a declarat Iulian Mihail Bâca, locul 1 la Senat pe lista PNL.

Material de propagandã electoralã realizat de SC Vremea Nouã SRL, la comanda PNL Vaslui. CMF 11200025.

 
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ