spot_img
12.7 C
Vaslui
01-nov.-2024
spot_img

Izgoniti din Spania din cauza recesiunii

- Advertisement -

O familie cu trei copii, revenita din Spania din pricina recesiunii, s-a intors in saracia crunta din care a plecat dupa ce capul familiei a ramas fara postul de sudor u cei cinci, inclusiv micul Jose Luis, stau in adapostul pentru oamenii strazii u dupa ce au fugit de strada Revolutiei pentru un trai mai bun acum ar face orice pentru un acoperis pe aceasta strada u din ce in ce mai multi vrinceni vor sa plece in strainatate in cautare de munca , insa a inceput si migratia inversa a celor invinsi de recesiunea din occident u potrivit Primariei Focsani, 20% din populatia activa a municipiului a plecat in strainatate pentru a scapa de foame.

Viata din ce in ce mai grea a adus in pragul disperarii multe familii de vrinceni care nu mai gasesc resurse de trai nici in Romania si nici in tari precum Italia sau Spania, unde de bine de rau se mai gasea ceva de lucru, iar plata este in euro. Lacramioara Acsinte si Gheorghe Dutulescu, doi focsaneni plecati in vara lui 2007 in Spania pentru un viitor mai bun, s-au intors in oras in urma cu doua saptamini dupa ce au ramas someri, Peninsula Iberica fiind si ea puternic afectata de recesiunea mondiala. Cei doi nu au o locuinta a lor si de saptamina aceasta locuiesc la Adapostul de Noapte „Sfintul Nicolae”, destinat oamenilor strazii. Ironia sortii face ca atunci cind au plecat de pe strada Revolutiei din cartierul Sud, unde locuiau cu chirie intr-un bloc social, si-au propus sa nu se mai intoarca niciodata acolo. Acum, dupa ce au facut demersuri la primarie, spera sa aiba sansa sa se mute pe aceeasi strada . “In 2007 a plecat sotul in Spania, la munca, iar ulterior am plecat si eu impreuna cu cei doi fii pe care ii aveam atunci, Cosmin si Eduard. Am plecat din Focsani, din acel cartier, pentru ca nu se mai putea sta, era un mediu foarte nociv pentru copiii nostri. Acolo nu auzeau decit injuraturi toata ziua, sotul meu a si fost batut rau de niste baieti care locuiau acolo.
Iata ca dupa citiva ani petrecuti in Spania de voie de nevoie am vrea sa ne intoarcem pe strada in care am locuit”, a spus resemnata Lacramioara. Situatia familiei se complica cu atit mai mult cu cit pe linga cei doi baieti pe care ii avea inainte de a pleca din tara, acum cei doi si-au inmultit familia cu inca un baiat de doi ani jumatate…Jose Luis. Dar asta nu e tot, femeia este insarcinata in luna a patra cu cel de-al patrulea copil care va primi, cel mai probabil, tot nume spaniol! Asadar, cu patru prichindei pina la sfisitul anului, fara loc de munca si fara un adapost al lor, familia Dutulescu este pe culmea disperarii. “Eu munceam ca sudor in Spania, dar la un moment dat nu a mai mers. Cistigam 935 de euro pe luna din care peste 500 ii dadeam doar pe chirie. Oricum, era mai bine decit aici. Macar aveam un serviciu. Dar ce pot sa fac, si acolo este criza. Pina si spaniolii isi gasesc greu de munca. Eu am ramas somer inca din octombrie, dar am stat pina acum doua saptamini in Spania, am zis ca poate imi gasesc de munca, dar nu am mai reusit”, a zis Gheorghe, tatal copiilor. Acesta spune ca din ce in ce mai multi imigranti isi pierd joburile in Spania, printre acestia fiind si multi romani care vor fi nevoiti sa se intoarca in patrie.

“Ceva in viata familiei a fost gestionat gresit”

Capul familiei spune ca are cursuri de calificare obtinute in Spania, tara din care a plecat si din cauza faptului ca era posibil ca statul spaniol, prin institutiile sale, voia sa ii ia baietii, lucru cu care nici el nici Lacramioara nu au fost de acord. “Am vorbit cu autoritatile spaniole, le-am prezentat situatia noastra grea si au spus ca ne pot ajuta intr-un sens. Voiau sa le dam copiii sa aiba grija de ei, iar noi sa ne cautam de munca. Am zis ca nu vreau sa ma despart de baietii nostri, iar daca mai stateam acolo oricum ni-i lua pentru ca legile in Spania sint mai aspre”, ne-a mai spus mama copiilor. Barbatul recunoaste ca nu s-a gindit prea mult atunci cind a facut ultimii doi copii si la cum ii va creste si educa pentru ca la vremea respectiva ii mergea bine. Pe de alta parte, acesta spune ca pe linga cei 500 de euro pe care ii dadea la chirie, familia mai avea o multime de alte cheltuieli, reusind cu greu sa puna 100 de euro deoparte. Rodica Davidean, directorul Filialei de Cruce Rosie, organizatie care gestioneaza adapostul pentru oamenii strazii, spune ca este un caz disperat, dar cumva trebuie sa se mobilizeze pentru a nu se “scufunda” si mai mult. “Momentan familia sta in adapostul de noapte si va mai sta o perioada aici, dar acel loc nu e un mediu potrivit pentru o familie cu trei copii si o mama insarcinata. Nu trebuie sa judecam familia ci sa incercam impreuna cu celelalte autoritati locale sa o ajutam, dar e limpede ca ceva in viata familiei a fost gestionat gresit din moment ce a ajuns aici”, a declarat Rodica Davidean, care spera ca cineva sa le ofere sotilor o mina de ajutor. Gheorghe si Lacramioara isi doresc cel mai mult o locuinta nu atit pentru ei cit mai ales pentru Cosmin, Eduard si Jose Luis, dar si un loc de munca pentru capul familiei. Daca puteti sa veniti in sprijinul acestei familii aflata intr-o situatie disperata va trebui sa va adresati celor de la Crucea Rosie sau sa veniti direct la Adapostul de Noapte de pe strada Albinei din Focsani. Gheorghe si-a vindut telefonul mobil in drum ce se intorcea din Spania pentru a hrani copiii…

Focsanenii care au fugit de saracie se intorc acasa

Situatia familiei care s-a intors din Spania cu buzunarele goale si cu trei copii de git nu este unica. In judet, in ultima vreme, s-au intors mai multe familii de vrinceni care nu am mai facut fata cheltuielilor de trai din Italia, Spania sau Grecia, tari in care au plecat dupa revolutie in cautarea unei vieti mai bune. “Am lucrat 12 ani de zile in Italia, iar anul trecut am fost nevoit sa-mi trimit acasa sotia si cei trei copii pentru ca nu-i mai puteam intretine. Dupa o vreme m-am intors si eu in tara dar nu mi-am gasit nimic serios de lucru, desi sint priceput, harnic si bun de munca. Doar ceva sezonier am gasit, pentru 800 de lei pe luna, ia patronul isi batea joc de mine. Anul acesta am fost nevoit sa ma intorc in Italia singur, insa a fost foarte greu sa-mi gasesc ceva de lucru, desi sint calificat. Mi-am gasit pe ici pe colo ca zilier, la taiat lemne, mici reparatii, cit sa trimit acasa citeva sute de euro pentru copii. Acum am venit acasa pentru Paste, dar ma intorc in Italia si sper sa gasesc ceva, tot cu circa”, ne-a povestit Mihai Anton, un focsanean care a plecat in lume pentru o viata mai buna si a muncit inclusiv ca cioban in Sicilia. Intoarcerea acasa a celor ca el inseamna o presiune asupra serviciilor sociale. La ora actuala, rata somajului este in crestere, ridicindu-se la 7,55% la finalul anului, fata de 6,87% la nivel national. Datorita sistemului national român de cuantificare a somerilor, aceasta categorie include doar persoanele care beneficiaza de un anumit tip de ajutor social în primele luni de somaj. Dupa aceasta perioada, ei devin „persoane fara loc de munca” si nu mai apar în statistici. Municipiul resedinta de judet numara 99.274 locuitori, insa multi dintre concetatenii nostri lucreaza în tari precum Italia, Spania, Germania sau Grecia cu sau fara contract legal. Numarul lor este estimat de oficialii Primariei ca reprezentind 20% din populatia activa, potrivit datelor legate de resursele de munca atasate Planului Urbanistic General al Focsaniului. Tinind cont de rata mare a somajului, oferta de locuri de munca este aproape simbolica, fiind oferite ieri, la bursa locurilor de munca, doar 300 de posturi, unele sezoniere sau cu jumatate de norma. „Traieste in Focsani, daca ai cu ce!”, ofta ieri un somer aflat in cautare de serviciu. Ca efect al crizei economice, numarul locurilor de munca a scazut semnificativ, ceea ce a influentat si scaderea populatiei de la 100.644 în 2007 (an de crestere economica), la 98.467 locuitori la 01.01.2009, potrivit unui studiu al Primariei Focsani.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.