11.5 C
Vaslui
05-oct.-2022

Jucător de la Oţelul, transferat la AC Milan!

- Advertisement -

Un fotbalist gălăţean, crescut în curtea Oţelului, a fost urmărit în secret de scouterii milanezi timp de un an, gruparea rossonerilor reuşind să-l deturneze din drumul spre Padova, club care-l chemase de două ori la teste. Chiar dacă Râpă, Antal, Giurgiu şi compania au evoluat în Liga Campionilor, AC Milan a pus ochii pe un alt fotbalist ce aparţine de Oţelul: Alexandru Tudorie, de numai 16 ani. A fost remarcat iniţial de cei de la Padova, care erau pe punctul să-l transfere în momentul în care au intrat pe fir scouterii clubului patronat de Silvio Berlusconi. A trecut testele, iar acum mai aşteaptă doar traducerea şi legalizarea actelor de transfer înainte de a pleca la Milano, imediat după ce se termină anul şcolar. Alex provine dintr-o familie de sportivi de performanţă, tatăl său fiind multiplul campion la popice Bebe Tudorie. Fratele său mai mare, Bogdan (18 ani), legitimat acum la Olimpia Iaşi, i-a călcat pe urme tatălui şi este deja triplu campion naţional de popice. Deşi îşi dorea ca băieţii săi să facă sport, nu tatălui i-a aparţinut ideea de a merge la selecţie, ci chiar lui Alex, care la 7 ani se visa deja fotbalist. „Au auzit că face nea Zoli (n.r.- regretatul Zoltan David) selecţii şi s-au dus amândoi, fără să ştiu, şi au fost aleşi. Bogdan ca portar şi Alex ca atacant. Numai eu ştiu câte am îndurat la început, câte vitrine, lustre şi geamuri sparte am avut prin casă”, a povestit Bebe Tudorie.

A marcat chiar şi ca portar!

Antrenorul de la Oţelul care i-a modelat cariera din 2004 încoace, Ion Crucianu, a spus despre Tudorie că este un fotbalist polivalent, care poate evolua pe orice post în zona centrală: fundaş, mijlocaş, atacant, de fiecare dată fiind cel mai bun de pe teren! Puştiul povesteşte că a fost chiar şi portar la un turneu, în 2006, din Slovacia. „Era accidentat portarul şi m-a băgat pe mine în locul lui. La ultima fază m-am dus în careul advers şi am marcat şi un gol cu capul. Anul următor, la acelaşi turneu, terminasem un meci la egalitate şi urmau penaltiurile, iar antrenorul m-a băgat din nou în poartă, unde am apărat câteva lovituri şi am câştigat”, spune viitorul fotbalist al „rossonerilor”. La echipa naţională este folosit ca mijlocaş central, iar la Oţelul ca atacant. În semifinala de anul acesta cu Liberty Salonta, a jucat pe post de fundaş central. În 2009, Tudorie a fost luat de Academia de Fotbal „Gheorghe Hagi”, însă s-a întors în Galaţi, la Oţelul, după numai un an. Din cauza crizei financiare, s-a renunţat la jucătorii cu vârste mici care nu erau din zona Constanţei, plus că antrenorul Lucian Marinof, care e acum la naţionala categoriei sale de vârstă, a plecat după ce a câştigat campionatul naţional. „De când am plecat de acolo, i-am bătut pe unde i-am prins”, a adăugat cu mândrie Alex. A jucat şi la Oţelul II în liga a III-a, dar şi în turneul din Moldova, unde a fost rezervă în primul meci, a intrat la pauză la scorul de 0-3 şi în zece minute a marcat două goluri. A doua zi a fost titular şi a marcat unicul gol al partidei.

Dorit de Padova, luat de AC Milan

Iniţial a fost remarcat de Ion Ştefan, un preparator fizic român stabilit în Italia, care venise în ţară în concediu şi l-a văzut la un antrenament. L-a recomandat, a fost urmărit la turneul final al Juniorilor C de anul trecut şi imediat a fost chemat la Padova. Înainte să plece la teste acolo, a avut două meciuri cu naţionala Under 15, cu Ungaria la Budapesta şi cu Republica Moldova la P. Neamţ, unde a fost urmărit în secret de scouterii de la AC Milan. N-a ştiut nimic şi a plecat să fie testat de Padova, iar la întoarcere a primit vestea surpriză. „Într-o vineri seară s-a întors de la Padova, iar luni s-a primit la club prin fax de la AC Milan invitaţia de merge acolo în probe”, a spus tatăl fotbalistului. A trecut cu brio ambele sesiuni de teste date la centrul de pregătire „Milanello”, moment în care a avut primul contact cu fotbalul mare, când a asistat la partida viitoarei sale echipe cu Barcelona, din Liga Campionilor. În Italia a fost folosit pe postul de mijlocaş defensiv. „S-a nimerit ca Milan să fie chiar echipa mea preferată din străinătate. Îl aveam pe Gattuso ca idol, dar acum îmi place mai mult Boateng”, a mărturisit Alex Tudorie, care urmează să semneze pe 1 iulie un contract de profesionist cu gruparea italiană.

„Măcar un antrenament cu echipa mare să fi apucat”

Puştiul care a împlinit 16 ani în urmă cu trei luni a avut până mai ieri un singur vis, cel de ajunge în echipa mare a Oţelului. „Până acum visam să mă văd jucând alături de cei care au câştigat campionatul. Plec cu marele regret că nu am apucat să evoluez nici un minut la echipa mare. Măcar un antrenament să fi făcut cu lotul mare şi aş fi plecat cu inima împăcată”, a spus juniorul care îl are ca favorit din echipa actuală pe Liviu Antal, iar din vechea gardă pe Viorel Tănase.

Tatăl lui Alex a ţinut morţiş să mulţumească public profesorilor fiului său, de la liceul „Elena Doamna”: „În condiţiile în care este plecat mai mereu, fie cu juniorii B sau Oţelul II, fie în cantonamente şi turnee cu echipa naţională, fără înţelegerea şi sprijinul lor n-ar fi putut continua”.

www.viata-libera.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

65 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.