spot_img
spot_imgspot_img
14 C
Vaslui
27-mai-2024

Judetul Vaslui are peste 1200 de copii orfani. O parte dintre ei riscã sã nu mai primeascã burse sociale!

- Advertisement -

BANI… Vesti proaste pentru elevii cu burse sociale. Ministerul Educatiei a pus în dezbatere noua metodologie de acordare a burselor scolare, iar potrivit documentului, cei cu un pãrinte decedat nu vor mai primi burse sociale, dacã venitul mediu net pe membru de familie va depãsi salariul minim net pe economie. Vestea acestei schimbãri a creat controverse în spatiul public, mai multe ONG-uri, dar si Consiliul National al Elevilor cerând ministerului sã nu adopte o astfel de prevedere. Potrivit Inspectoratului Scolar Judetean, în Vaslui sunt peste 1200 de copii orfani de unul sau ambii pãrinti. Jumãtate dintre ei sunt la liceu, iar ceilalti sunt elevi în clasele V-VIII. În datele transmise de inspectorat Ministerului Educatiei nu au fost inclusi, însã, copii de scoalã primarã. Organizatia Salvati Copiii România a cerut Ministerului Educatiei sã revinã asupra propunerii legislative, subliniind o realitate durã: România are una dintre cele mai mari rate de sãrãcie persistentã din Uniunea Europeanã în familiile cu copii (20,3%). „Asa cum stim, perioadele de crizã socialã vulnerabilizeazã o datã în plus tocmai categoriile sociale aflate în risc. Or, în cazul copiilor care provin din familii cu un pãrinte decedat, riscul este deja major si pe mai multe planuri: financiar, emotional, social. Acesti copii au nevoie de un sprijin constant si de stabilitate, de aceea considerãm imperios ca bursele alocate lor sã nu sufere diminuãri. Nicio economie nu se poate face la buget, în mod matur, afectând tocmai categoriile sociale vulnerabile, a declarat Gabriela Alexandrescu, presedintele organizatiei Salvati Copiii România.

Bursele sociale au început sã se acorde elevilor orfani de un singur pãrinte, fãrã a fi conditionate de venit, din anul 2020. Pânã atunci, bursa socialã era doar pentru elevii orfani de ambii pãrinti. Noua Metodologie-cadru de acordare a burselor scolare în anul 2023-2024, aflatã în dezbatere de Ministerul Educatiei, face diferenta între elevii cu un pãrinte decedat care pot primi bursã socialã, dacã se încadreazã într-un anumit venit pe membru de familie si elevii cu ambii pãrinti decedati, care pot beneficia de bursã socialã indiferent de venit. Termenul de orfan nu mai apare deloc. Mai multe ONG-uri din tarã cer public Ministerului Educatiei sã reevalueze propunerea de a elimina bursele sociale pentru copiii orfani de un pãrinte, în cazul în care venitul pe membru de familie depãseste salariul minim pe economie. „Acordarea bursei de orfan numai în cazul decesului ambilor pãrinti pare o solutie crudã pentru a salva bugetul României. Este o discriminare sã hotãrãsti acordarea bursei de orfan în functie de venitul pãrintelui supravietuitor”, a declarat pentru Edupedu.ro Lavinia Dinu, voluntar în Asociatia Existã Viatã Dupã Doliu.

Peste 21.000 de persoane au semnat petitia „Orfan în România”

Lavinia Dinu a lansat o petitie, „Orfan în România”, care a strâns peste 7000 de semnãturi, prin care se solicitã modificarea articolului 10, litera b, din elevi cu ambii pãrinti decedati în elevi orfani: „A fi orfan nu este o alegere. Statutul de orfan si de pãrinte de orfan vin la pachet cu multe provocãri coplesitoare, deseori umilitoare. Acordarea bursei de orfan numai în cazul decesului ambilor pãrinti pare o solutie crudã de a salva bugetul României”. Petitia a fost semnatã 21.000 de persoane, iar cunoscuta vedetã Andreea Marin, presedinte al Fundatiei „Pretuieste Viata”, este unul dintre semnatari: „Odinioarã, am fost unul dintre copiii orfani – mama mea a murit în bratele mele când aveam 9 ani. Știu foarte bine cu câte nevoi, dureri si cheltuieli în plus vine la pachet pierderea unui pãrinte. Rãnile nu se vindecã niciodatã si nu orice copil aflat în aceastã situatie poate deveni un matur puternic, stãpân pe sine mai târziu. E nevoie de fiecare fãrâmã de ajutor! Și dacã aceastã fãrâmã, ce vine din partea Statului azi, e conditionatã în plus, vom adãuga durere peste durere. Mã întreb – de ce nu conditionãm si pensiile speciale?”, întreabã retoric cunoscuta vedetã.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.