
PROBLEME?… Vestea bună este că județul Vaslui, înaintea ridicării stării de alertă, este în zona verde în privința incidenței cumulative Covid-19. Vestea proastă însă este că, ieșirea bruscă din starea de alertă duce la probleme bugetare pentru spitale. Odată cu renunțarea la starea de alertă, spitalele vasluiene sunt în situația în care vor trebui să își reevalueze activitatea și bugetul, având în vedere că se va reveni la modalitatea de plată de dinaintea pandemiei. Starea de alertă a fost instituită din mai 2020, după renunțarea la starea de urgență, și a fost prelungită ultima dată cu 30 de zile pe data de 7 februarie a.c. În mai 2020, pentru a sprijini spitalele, Ministerul Sănătății a precizat că spitalele vor avea bugetele asigurate la fel ca în perioada dinaintea pandemiei. Dar acum, când se revine la normalitate, va exista o perioadă-tampon, în care spitalele trebuie să ofere servicii medicale ce pot fi decontate de la CJAS, astfel încât să își asigure bugetele. Întrebările pe care și le pun managerii de spitale sunt însă dacă vor veni pacienții la fel de mulți ca înainte de martie 2020, și în cât timp se va ajunge iarăși la acel nivel. Vă prezentțm mai jos situația Covid-19 din județ, la încheierea pandemiei și revenirea la normalitate.
Situația epidemiologică la nivelul județului Vaslui de ieri, 8 martie a.c., conform informațiilor oferite de Direcția de Sănătate Publică Vaslui, se prezintă astfel: 35.526 de cazuri confirmate cu noul coronavirus (cu locul de infectare în județul Vaslui), 85 de persoane internate în Spitalul Bârlad în momentul de față: 80 pe secții și 5 în ATI, 35 de persoane internate în Spitalul Vaslui: 30 pe secții și 5 în ATI, 1191 de persoane decedate; 33.346 de persoane vindecate; 869 de persoane pozitive la domiciliu. Rata incidenței cumulative Covid-19 este de 1,89/1000 de locuitori, în ultimele 24 de ore, fiind pozitivate 53 de cazuri. În ultimele 24 de ore au fost raportate 682 teste efectuate, dintre care 131 teste RT-PCR și 551 teste rapid antigen; 3 persoane decedate de la ultima raportare. Incidența cumulată a cazurilor de COVID-19 în județul Vaslui este de 1,89/ 1000 de locuitori, iar în municipiul Vaslui de 1,57/1000 de locuitori; începând cu data de 04 ianuarie 2021, prima administrare, au fost utilizate 232107 doze, dintre care 115263 doze pentru prima administrare, 85383 pentru doza 2 și 31461 pentru doza 3; în ultimele 24 de ore au fost vaccinate 43 persoane, dintre care 4 persoane au primit doza 1, 23 persoane au primit doza 2 și 16 persoane doza 3. Numărul de vaccinări complete la copii cu vârsta cuprinsă între 5- 17 ani – 3.966, dintre care 3 vaccinări efectuate în ultimele 24 de ore.
Ce vor face spitalele începând de astăzi, 9 martie, după ce se revine la normalitate
Odată cu renunțarea la starea de alertă, spitalele vasluiene sunt în situația în care vor trebui să își reevalueze activitatea și bugetul, având în vedere că se va reveni la modalitatea de plată de dinaintea pandemiei. Această decizie s-a luat fiindcă, în multe cazuri, unitățile medicale au avut porțile închise pentru internările care nu erau urgente și, de multe ori, s-a recomandat tratarea în ambulatoriu sau în regim de spitalizare de zi a pacienților. În aceste momente, la ieșirea din starea de alertă, va exista o perioadă-tampon, în care spitalele trebuie să ofere servicii medicale ce pot fi decontate de la CJAS, astfel încât să își asigure bugetele. Întrebările pe care și le pun managerii de spitale sunt însă, dacă vor veni pacienții la fel de mulți ca înainte de martie 2020, și în cât timp se va ajunge iarăși la acel nivel. “Revenim la starea anterioară, asta e tot ce pot să vă spun, restul este treaba spitalelor să facă internări și externări ca să-și realizeze valorile contractate conform numărului de paturi”, a spus Mihaela Chitariu, directorul CJAS Bârlad.
“Ei trebuie să aibă de acum servicii normale, cu valoarea de contract inițială. O să văd exact ce se întâmplă cu spitalele Covid, cum a fost timp îndelungat spitalul din Bârlad și parțial cel din Vaslui. După ieșirea din starea de alertă cred că vor fi ceva probleme, că am decontat pe timpul stării peste valoarea de contract, exact la nivelul cheltuielilor efective și o să văd și eu ce o să se întâmple. Acum nu vor mai avea acele valori și spitalele vor reveni la valoarea contractată inițial și, încetul cu încetul, o să facă servicii ca și înainte. Nu cred că o să ajungem în vreo situație grea, atâta timp cât spitalele vor avea pacienți, vor fi și bolnavi de Covid. Totul se va derula ca și înainte de pandemie, vor fi interesați să aibă pacienți la care se vor aplica valorile de contract! Revenim la starea anterioară, asta e tot ce pot să spun, restul este treaba spitalelor să facă internări și externări ca să-și realizeze valorile contractate conform numărului de paturi”, a spus Mihaela Chitariu, directorul CJAS Bârlad.