spot_img
22.4 C
Vaslui
20-iun.-2024
spot_img

Judetul Vaslui, locul cinci în regiunea Moldovei la bani europeni atrasi

- Advertisement -

CLASAMENT… Vasluiul se numãrã printre judetele din România cu cele mai multe finantãri europene, dupã cum aratã cifrele oficiale. În exercitiul financiar 2014 – 2020, pânã la data de 31 martie 2023, judetul nostru are contractate finantãri europene în valoare de 3,1 miliarde lei, ceea ce ne situeazã la mijlocul clasamentului national, peste judete precum Arad (2 miliarde lei), Alba (2,8 miliarde lei), Brãila (2,5 miliarde lei), Ialomita (1 miliard lei) sau Cãlãrasi (1,6 miliarde lei).

Cei mai multi bani în judetul Vaslui au fost atrasi prin POIM (Programul Operational Infrastructura Mare), unde au fost contractate 43 de proiecte cu o valoare totalã de 1,96 miliarde lei, si POR (Programul Operational Regional), cu 85 de proiecte depuse si 833 de milioane de lei finantare. Alti 159 de milioane de lei au venit în judetul Vaslui pe POCU (Programul Operational Capital Uman), pe POC (Programul Operational Competitivitate) – 191 milioane lei, iar pe POCA (Programul Operational Capacitate Administrativã) alti 22 de milioane de lei. În total, au fost 197 proiecte scrise de autoritãtile judetului Vaslui pentru atragerea de bani europeni în exercitiul financiar mai sus mentionat, în valoare totalã de 3.107.534.246 lei.

Locul 5 pe regiunea Moldovei

Pentru a întelege mai bine ce înseamnã aceastã sumã, este suficient sã ne uitãm la vecini: În Iasi, un judet cu care Vasluiul nu se poate compara din niciun punct de vedere, s-au semnat 495 de contracte de finantare, cu o valoare de 9 miliarde lei. De altfel, judetul Iasi se aflã pe locul cinci pe tarã în ceea ce priveste atragerea fondurilor europene dupã Ilfov (13 miliarde), Constanta (12,4 miliarde lei), Cluj (9.9 miliarde lei) si Dolj (9.2 miliarde lei). Revenind la judetele din regiunea Moldovei, pe locul doi, dupã Iasi, se claseazã Bacãul, cu 313 contracte în valoare de 5.9 miliarde lei. Podiumul este completat de judetul Galati, cu 291 contracte în valoare de 4.7 miliarde lei. Suceava ocupã locul 4, cu 416 contracte în valoare de 4.1 miliarde lei, locul 5 revine Vasluiului cu 3.1 miliarde lei atrasi în exercitiul financiar 2014 – 2020, pânã la data de 31 martie 2023. În perioada mentionatã, autoritãtile din judetul Vrancea au semnat 219 contracte de finantare, în valoare de 2.8 miliarde lei, ceea ce le claseazã pe locul 6 la nivel de regiune. Judetul Botosani a atras 1.9 miliarde lei cu cele 202 contracte finantate din fonduri europene, iar Neamtul doar 1.4 miliarde lei, ceea ce îl claseazã pe ultimul loc la nivel de regiune.

La jumãtatea clasamentului national

La nivel national, judetul Vaslui se claseazã pe locul 22 în ceea ce priveste atragerea de fonduri europene, sub judete precum Maramures, Brasov, Arges, Prahova, Dâmbovita, Timis, Tulcea sau Satu Mare. În acelasi timp, este adevãrat cã sub noi se aflã judete mult mai bine cotate, cum ar fi Sibiu (2.8 miliarde lei), Arad (2.1 miliarde lei), Buzãu (2.6 miliarde lei), sau Brãila (2.5 miliarde lei). Cu fondurile europene atrase, autoritãtile vasluiene au dezvoltat, în primul rând, infrastructura rutierã, apoi au reabilitat unitãtile spitalicesti si scolile. Totodatã au fost ridicate constructii noi, în special cãmine culturale si sedii de primãrii, cu scopul de a creste gradul de confort al localnicilor, dar si al functionarilor din administratie. Nu trebuie sã omitem faptul cã, odatã cu atragerea fondurilor europene, si averile alesilor locali din judetul Vaslui au sporit. Unii au devenit adevãrati „mosieri”, altii au investit în turism, arãtând cã mandatele petrecute în fruntea comunitãtilor le-au priit de minune.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

1 COMENTARIU

  1. intr-o zona scaraca e normal sa atragi cat mai multi bani pentru dezvoltare . Locul 5 pe moldova e RUSINOS! e penultimul loc(5 din 6) .. si pentru voi zirarstii : „Judetul vaslui sta foarte bine”…. Ma mir ca nu ziceti si ca banii UE sunt banii negrii patati cu sange.. si ca mai bine i-am lua de la est .. ca acolo sunt oameni cu „frica ” de Dumnezeu …

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.