spot_imgspot_img
14.8 C
Vaslui
12-apr.-2024

Judetul Vaslui, raiul contrabandistilor de tigãri

- Advertisement -

CEVA PUTE Teapa datã de fabrica Top System Tobacco Vaslui si ultimele capturi de tigãri la nivel national, în care sunt implicate persoane din Republica Moldova, indicã un fapt alarmant. Judetul Vaslui a devenit placa turnantã a afacerilor cu tigãri, cu implicarea unor personaje cu functii din Politia de Frontierã, Vamã si alte institutii. De altfel, demiterea adjunctului sefului IJPF Vaslui, comisarul-sef Vasile Cernat, a precedat o campanie la nivel national împotriva contrabandei cu tigãri, în ultimele 72 de ore fiind descoperite si confiscate tigãri de contrabandã în valoare de multe milioane de euro. Un singur exemplu, cel al descoperirii unui depozit ilegal de tigãri în Urziceni, la 250 de kilometri de Vama Albita, aratã cã TIR-urile cu marfa de contrabandã trec fãrã probleme pe sub nasul autoritãtilor române.

Ieri, procurorii din cadrul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizatã si Terorism – Structura Centralã au început cercetãrile fatã de sapte inculpati, patru dintre acestia fiind cetãteni moldoveni, pentru sãvârsirea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si contrabandã. La data de 11 noiembrie 2010, într-o halã a unei societãti comerciale din Municipiul Urziceni, jud. Ialomita a fost descoperitã si ridicatã cantitatea de 1.339 de baxuri de tigarete (13.397.500 de tigarete) de diferite mãrci, provenind din Republica Moldova si Ucraina. Taxele vamale aferente capturii de tigarete depãsesc suma de 1. 000.000 euro. Procurorii D.I.I.C.O.T. – Structura Centralã au dispus retinerea pentru 24 de ore a sapte inculpati si au solicitat instantei de judecatã arestarea preventivã a acestora pentru 29 de zile. S-a stabilit, de asemenea, cã unul dintre liderii grupului identificat în persoana inculpatului Gârleanu Robert, cetãtean cu dublã cetãtenie românã-moldoveneascã, este cercetat de autoritãtile judiciare din Republica Moldova pentru un triplu asasinat comis în anul 2000, faptã pentru care a fost emis mandat de arestare preventivã în lipsã. Având în vedere nationalitatea celor care formau reteaua de contrabandã, putem presupune cã o parte din TIR-urile cu tigãri au trecut pe la Vama Albita, transporturile ajungând fãrã probleme în Urziceni.

Ahmad Al-Deiri neagã orice implicare

În acest timp, anchetatorii au continuat verificãrile la fabrica de tigarete Top System Tobacco din Vaslui, dupã ce un autocamion cu sute de baxuri de tigãri de contrabandã a fost retinut în punctul de control de la Tisita, judetul Vrancea, în seara zilei de 9 noiembrie a.c. În total, au fost gãsite 110.000 de pachete de tigãri, cu 2,2 milioane tigarete, marfã care fãrã timbre sau cu timbre false. Tigãrile netimbrate au fost duse într-un depozit al Vãmii Vaslui, iar celelalte, care sunt în legalitate, cu timbre oficiale, în jur de 100.000 de pachete, au fost sechestrate în vederea recuperãrii pagubelor. Nu se stie nici pânã acum unde a dispãrut administratorul de la Top System Tobacco, sirianul Houman Chraf. Ieri, dupã publicarea materialelor legate de Chraf si presupusa legãturã cu omul de afaceri iesean, Ahmad Al-Deiri, am primit un drept la replicã, din partea casei de avocaturã a afaceristului româno-sirian. “Între administratorul societãtii Nadin (Ahmad Al-Deiri, n.r.) si cel al Top System Tobacco nu existã niciun grad de rudenie, acesta din urmã fiind un simplu chirias, care plãteste chirie ca orice alt client. Societãtile patronate de Ahmad Al Deiri – SIRAJ, înfiintatã în 1994, si AVICOM, înfiintatã înainte de Revolutie si preluatã de dumnealui în 2007, întotdeauna si-au achitat obligatiile la Bugetul de Stat, fiind controlate de mai multe ori într-un an de cãtre organele competente ale Statului.

Rezumând cele mentionate mai sus, Ahmad Al-Deiri si numita Roxana Fântânaru nu au nicio legãturã cu S.C. TOP SYSTEM TOBACCO S.R.L. , aceasta din urmã a ajutat doar la depunerea documentelor pentru înfiintarea societãtii, deoarece administratorul S.C. TOP SYSTEM TOBACCO fiind la Bucuresti si neavând posibilitatea deplasãrii ori de câte ori era necesar”, scriu reprezentantii omului de afaceri sirian. O întrebare se impune: dacã, în documentele oficiale, apare numele de Roxana Fântânaru, ca reprezentant legal al SC Top System Tobacco SRL, de ce neagã orice informatie omul de afaceri iesean? Vom afla rãspunsul în lunile urmãtoare, probabil.

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

4 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.