Județul Vaslui, sub cod portocaliu de vijelii, ploi torențiale și grindină

ATENTIONARE… Administrația Națională de Meteorologie (ANM) transmite că în intervalul 15 iunie, ora 12.00 – 16 iunie, ora 23.00, în Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și în cea mai mare parte a Moldovei vor fi ploi abundente, instabilitate atmosferică accentuată și intensificări ale vântului. Astfel, potrivit sursei citate, în Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și cea mai mare parte a Moldovei va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și izolat grindină.

Pentru a preveni problemele cauzate de vremea rea, Inspectoratul de Poliție Județean Vaslui recomandă populației județului să își planifice din timp călătoriile, să se intereseze de condițiile meteo-rutiere existente pe traseul ce urmează să îl parcurgă și să adapteze viteza de rulare la condițiile de drum și trafic. “Având în vedere atenționarea meteorologică cod portocaliu de vreme rea (Fenomene vizate : „În Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei și cea mai mare parte a Moldovei, instabilitatea atmosferică va fi accentuată, va ploua abundent, se vor semnala descărcări electrice și izolat grindină. Ploile vor avea și caracter torențial, în intervale scurte de timp se vor înregistra cantități de apă de 25…35 l/mp și pe spații mici 50…60 l/mp, iar prin acumulare se vor depăși 70…90 l/mp. Vântul va avea intensificări cu viteze în general de 55…65 km/h și vor fi vijelii”) emisă de către Administrația Națională de Meteorologie, valabilă pentru perioada 15 iunie 2021, ora 12:00 – 16 iunie 2021, ora 23:00, atenționăm conducătorii auto în privința pericolelor care pot apărea pe drumurile publice. Fenomenele meteo prognozate în cazul cod portocaliu (vânt puternic, ploi abundente, descărcări electrice, grindină, ninsori abundente, viscol, temperaturi extreme, polei, ceață) vor fi periculoase, cu un grad de intensitate mare. Recomandăm cetățenilor să evite deplasarea în zonele afectate de condițiile meteorologice nefavorabile. Dacă totuși nu puteți amâna călătoria din motive de maximă necesitate, asigurați-vă că aveți suficient combustibil în rezervor, pentru ca în cazul unor blocaje, să puteți continua drumul după deblocare” au transmis reprezentanții IPJ Vaslui.

Recomandări către șoferi

Poliția Rutieră le reamintește conducătorilor auto ca în condițiile unui carosabil umed să adopte o manieră calmă de conducere, evitând bruscarea comenzilor vehiculului. De asemenea, este absolut necesar să ruleze cu viteză redusă, adaptată permanent condițiilor de drum și să efectueze fiecare manevră numai după o temeinică asigurare.
În situația în care vizibilitatea în oglinzile autovehiculului este redusă din cauza stropilor de ploaie, folosirea luminilor de către ceilalți șoferi reduce riscul producerii unor accidente cauzate de neasigurarea la schimbarea direcției de mers.
De aceea, polițiștii rutieri recomandă ca luminile de întâlnire ale autovehiculelor să fie aprinse ziua pe toate categoriile de drumuri, nu doar pe cele pe care există obligativitatea instituită prin lege.
Atenție deosebită necesită și sistemul de ventilație-dezaburire a parbrizului și lunetei mașinii, care trebuie să funcționeze impecabil.
Un alt fenomen cu care șoferii se pot confrunta în aceste zile este ceața. Amintim faptul că toți conducătorii auto sunt obligați prin lege ca în asemenea condiții să utilizeze luminile de întâlnire și de ceață (dacă prin construcție autovehiculul este prevăzut și cu proiectoare de ceață).
Reamintim obligația conducătorilor de vehicule să circule cu o viteză care să nu depășească 30 de km/h în localități sau 50 de km/h în afara localităților, când ceața reduce vizibilitatea sub 100 de metri. Această viteză permite oprirea în condiții de siguranță, atunci când apare o situație de pericol. De asemenea, pentru un plus de siguranță, se impune și mărirea distanței în mers între vehicule.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ