Județul Vaslui va primi 12.000 doze de vaccin BCG

IEȘIRE DIN CRIZĂ… Vaccinurile BCG, necesare nou-născuților, au lipsit mai mult timp din maternitățile din județul Vaslui, însă problema este pe cale să se rezolve. Direcția de Sănătate Publică Vaslui va primi 12.000 de doze de la Ministerul Sănătății, punându-se astfel capăt crizei vaccinurilor care sunt incluse în schema de vaccinare obligatorie pentru copii și care se administrează imediat după naștere.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au achiziționat, zilele trecute, un număr de 406.000 de doze de vaccin BCG, care au fost deja livrate către Unifarm, iar în perioada asta către Direcțiile de Sănătate Publică. Totodată au fost achiziționate și 160.000 de doze de vaccin hepatitic B. Consumul național lunar de vaccin este, în medie, de 12.500 de doze/lună pentru vaccinul hepatitic B și 27.000 de doze/lună pentru vaccinul BCG. După achiziția făcută, cei din Ministerul Sănătății au solicitat responsabililor din direcțiile de sănătate publică teritoriale să identifice dacă există copii născuți în această perioadă și care nu au fost imunizați în vederea gestionării corecte pentru recuperare la vaccinare. Toți copiii nevaccinați vor fi recuperați la vaccinare prin maternități și cabinetele medicilor de familie, fără afectarea schemei de vaccinare obligatorie.

Județul Vaslui primește 12.000 de doze de vaccin BCG

Potrivit reprezentanților Direcției de Sănătate Publică Vaslui, județului nostru îi vor fi repartizate azi 12.000 de doze de vaccin împotriva tuberculozei. Aceste doze vor acoperi necesarul pe aproximativ 3 ani, având în vedere că în fiecare lună, în județul Vaslui, se nasc în jur de 300 de copii.

Importanța vaccinării BCG împotriva tuberculozei

În 1993, Organizația Mondială a Sănătății a recunoscut tuberculoza ca o urgență globală de sănătate publică; 25 de ani mai târziu însă, tuberculoza rămâne în continuare o problemă majoră. În 2017, peste 10 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de tuberculoză, 1,6 milioane au murit, iar 1 milion de copii au dezoltat boala. Aproximativ un sfert din populația lumii este în prezent infectată cu Mycobacterium tuberculosis. Pentru a preveni agravarea endemiei de TB, OMS a revizuit în anul 2018 ghidul  de vaccinare BCG pentru populațiile cu risc crescut. Împreună cu tratamentul tuberculozei latente și cel al bolii active, vaccinarea BCG poate reduce semnificativ incidența tuberculozei. Până se va dezolta un nou vaccin, BCG (bacilul Calmette-Guerin) rămâne singurul vaccin eficient anti TB. Eficacitatea vaccinului BCG, inclusiv cost-eficiență au fost subiectele diverselor studii, nici unul dintre acestea nu a urmărit însă un efect preventiv asupra tuberculozei rezistente la medicamente sau asupra scurtării tratamentului sau a efectelor sale adverse. Eficiența vaccinului BCG în prevenirea formelor amenințătoare de viață ale tuberculozei la copii este de necontestat. Vaccinarea la naștere sau imediat după naștere protejează împotriva formelor diseminate de boală la copii.
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ