spot_imgspot_img
spot_img
4.9 C
Vaslui
03-dec.-2023

Jumătate de veac între Newton şi ciocleji

- Advertisement -

De zece ani, de când a ieşit la pensie, profesorul Dumitru Furculiţă din Sadova, r-nul Călăraşi, face naveta de câteva ori pe săptămână spre Lozova (Străşeni). Zece km încolo, zece înapoi – cu microbuzul, camionul sau orice alt transport de ocazie. Merge la Liceul „Mitropolit Nestor Vornicescu”, unde, la 72 de ani, încă mai predă elevilor. La fel ca el, sute de dascăli pensionari salvează şcolile de la sate de criza acută de cadre didactice. Învăţătorii tineri nu prea vin să lucreze, din cauza salariilor mici.

Miercurea nu are lecţii, aşa că l-am găsit pe Dumitru Furculiţă acasă, la Sadova, trebăluind prin gospodărie. S-a scuzat că ne întâmpină în haine de lucru şi încălţări de cauciuc. „Iată, de dimineaţa am aranjat cioclejii”, arată cu mâna bătătorită de muncă spre stogul impunător din grădină, după care ne atrage atenţia, cu mândrie, la cele câteva butoaie mari din mijlocul curţii, în jurul cărora mişună găini, curci, o cloşcă cu pui… „Le-am scos la aer. Aşteaptă să fie umplute cu vin. Să trăieşti la ţară şi încă în codru şi să nu ai vin, lumea va zice că eşti un puturos sau chiar un ţicnit”, ne explică râzând bătrânul, pe care, dacă nu am şti că este profesor de fizică şi matematică, l-am confunda uşor cu oricare ţăran din satele Moldovei, copleşit de grijile toamnei.

„Aşa-i viaţa de învăţător la sat – trebuie să reuşeşti şi la tablă, şi la sapă”, spune Dumitru Furculiţă, menţionând că are 12 ari de vie nealtoită, plus soiuri de struguri de masă, cotă cu porumb, copaci fructiferi etc. „Ne ajunge şi nouă cu soţia de mâncare, le dăm şi celor doi copii şi patru nepoţi, care sunt la oraş, şi mai şi vindem câte ceva. Altfel, nu ne-am descurca cu banii”, spune profesorul. Luate împreună, pensiile soţilor Furculiţă se ridică la vreo două mii de lei. Pentru a mai câştiga un ban, dar şi pentru că nu avea cine să-i înlocuiască, până anul trecut, au continuat ambii să muncească la şcoală. Acum însă mai lucrează doar capul familiei, pentru că dna Furculiţă, îmbolnăvindu-se, a fost nevoită să abandoneze serviciul, la 68 de ani.

timpul.md

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.