spot_imgspot_img
spot_img
-0.9 C
Vaslui
04-dec.-2023

Justiţia vranceană a intrat oficial în campanie electorală

- Advertisement -

*Ministrul Justiţiei a venit ieri la inaugurarea noii clădiri a Tribunalului Vrancea, eveniment politizat chiar sub nasul lui Adrian Neacşu de la Consiliul Superior al Magistraturii* baronul Marian Oprişan nu a ratat ocazia de a valorifa electoral vizita ministrului Corlăţean, separat de partenerii din PNL *inaugurarea electorală a avut loc înainte de alegeri, plata şi mutarea efectivă mai aşteaptă * pentru că suntem în Vrancea nimeni nu a luat poziţie faţă de politizarea inaugurării Tribunalului

Anunţat iniţial ca o vizită a ministrului Justiţiei “în contextul finalizării lucrărilor de reamenajare a imobilului din strada Republicii”, conform unui comunicat al instanţei vrancene, evenimentul de ieri s-a transformat într-o veritabilă inaugurare electorală pentru a-l pune în valoare pe candidatul PSD, Marian Oprişan, judecat într-un dosar penal plecat de pe rolul instanţei vrancene tocmai pentru suspiciuni de “blat” cu magistraţii. Ministrul Titus Corlăţean a venit ieri în Vrancea pentru a participa la inaugurarea noului sediu al instanţei vrancene, unde îşi vor desfăşura activitatea Tribunalul Vrancea şi Judecătoria Focşani, începand de nu se ştie cand. Din păcate pentru ideea de independenţă a justiţiei vrancene, inaugurarea sediului instanţei vine în ultima săptămană de campanie electorală, alături de un om politic, respectiv Marian Oprişan, care este preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Vrancea, dar şi candidat pentru aceeaşi funcţie din partea USL. Mai mult, lipsa unor răspunsuri concrete legate de momentul în care se vor achita restanţele către constructorul clădirii şi de momentul efectiv al mutării, venite din partea ministrului Titus Corlăţean, face ca evenimentul de ieri să capete conotaţii electorale evidente.

Cine ştia de vizita ministrului în Vrancea? Dar de inaugurare?

Anunţată de Biroul de Informare şi Relaţii Publice a Tribunalului Vrancea sambătă, pe 2 iunie, vizita ministrului Justiţiei, Titus Corlăţean, i-a surprins pană şi pe reprezentanţii sistemului judiciar. Cea mai clară dovadă a vitezei cu care a fost organizată această vizită este lipsa oricărei informaţii pe site-ul Guvernului Romaniei dar şi pe cel al Ministerului Justiţiei, care, pană duminică seara, nu avea nici un update în acest sens. Dacă vizita era deja anunţată, inaugurarea pare să fi fost mai degrabă una ad-hoc, mai ales că surse din cadrul Tribunalului susţin că s-a aflat abia în dimineaţa zilei de ieri că va avea loc şi acest eveniment. Mai mult, oficialii Ministerului Justiţiei au adunat la acest eveniment doar caţiva reprezentanţi ai sistemului judiciar din afara judeţului, respectiv vicepreşedinta Curţii de Apel Galaţi, judecătorul Virginia Filipescu, managerul economic al Curţii de Apel şi un reprezentant al Consiliului Superior al Magistraturii, în persoana fostului preşedinte al Tribunalului Vrancea, judecătorul Toni Neacşu. Comparativ cu personalităţile care au participat la inaugurarea de anul trecut a clădirii Parchetului de pe langă Judecătoria Panciu, este evidentă graba cu care s-a lucrat la evenimentul de ieri dimineaţă. Trebuie precizat că, în urmă cu puţină vreme, judecătorul Costică Diţă, preşedintele instanţei vrancene, spera la plata datoriei către constructorul clădirii abia după rectificarea bugetară din luna august. “Un efort bugetar important a fost şi este finalizat în prezent din partea Ministerului Justiţiei. Ministerul va face plata în perioada imediat următoare (SIC- după campania electorală?) şi practic toate procedurile se finalizează. Vom vedea exact care este partea finală de decontare, în orice caz ele sunt prevăzute pentru decontare”, a declarat presei locale ministrul Titus Corlăţean.

Oprişan a stat la coasta ministrului

Noua clădire a Tribunalului a fost inaugurată ieri de ministrul Justiţiei. La coasta sa a stat Oprişan, candidatul USL la şefia Consiliului Judeţean.  Marian Oprişan, candidat la preşedinţia CJ Vrancea, preşedinte al PSD Vrancea dar şi inculpat într-un dosar de corupţie aflat pe rolul Judecătoriei Cluj Napoca, a avut grijă să stea la dreapta ministrului, la propriu şi la figurat, încă de la începutul evenimentului. Acesta s-a grăbit să taie, alături de ministru şi de preşedintele instanţei, judecătorul Costică Diţă, panglica inaugurală, aşa cum făcea şi în urmă cu opt ani, alături de pe atunci ministrul Transporturilor, Miron Mitrea, la inaugurarea Eurogării Focşani. De altfel, ministrul venit din sanul partidului unde Oprişan este vicepreşedinte nu a ratat ocazia să-l laude şi pe preşedintele CJ Vrancea. “Vreau să-I felicit pe preşedintele Tribunalului şi pe cel al Judecătoriei pentru că inaugurarea de azi (ieri – n.r.) oferă şansa magistraţilor şi jusţitiabililor să poată să-şi desfăşoare activitatea şi să facă apel la lege în condiţii absolut decente, europene. Aici un mare merit revine unei colaborări interinstituţionale în care şi Ministerul Justiţiei are un rol, dar şi preşedinţii instantelor şi bineînţeles şi preşedintele Consiliului Judeţean. Dl preşedinte Marian Oprişan a făcut un gest important punand la dispoziţie cu titlu gratuit această clădire, care era în patrimoniul Consiliul Judeţean”, l-a lăudat ministrul Justiţiei pe şeful CJ.

Inaugurare da, mutare ba!

Inaugurarea ad-hoc l-a pus într-o evidentă încurcătură pe judecătorul Costică Diţă, preşedintele instanţei judeţene, obligat să răspundă unor întrebări directe legate de momentul mutării în nou inaugurata clădire. “După ce se termină procedurile de preluare, de recepţie, pentru că sunt nişte proceduri administrative care durează puţin pentru că sunt implicaţi mai multi factori şi proiectantul şi executantul şi partea tehnică, inclusiv reprezentanţi de la Ministerul Justitiei, urmand ca mutarea efectivă să o organizăm în aşa fel încat să nu afectăm nici activitatea de instanţă. Eu mi-am propus în patru zile să ne mutăm”, a răspuns preşedintele Tribunalului Vrancea legat de momentul mutării. Noua clădire a Tribunalului a fost inaugurată ieri de ministrul Justiţiei. La coasta sa a stat Oprişan, candidatul USL la şefia Consiliului Judeţean

Rămane de văzut dacă şi cand va fi făcută efectiv plata către constructorul băcăuan al clădirii care mai are de încasat circa o treime din suma totală alocată pentru reamenajarea clădirii fostului Bancorex, respectiv 3,5 milioane lei. Cum ne aflăm în Vrancea, nu este de mirare că nimeni nu a sancţionat în plan public politizarea inaugurarării unei instituţii a Justiţiei care ar trebui să rămană departe de interesele politice, mai ales în această perioadă agitată, cu atat mai mult cu cat şeful Consiliului Judeţean nu şi-a rezolvat problemele cu dosarul de corupţie pe care Direcţia Naţională Anticorupţie l-a trimis de la Judecătoria Focşani tocmai la Cluj Napoca. Iar dacă cineva ar sesiza CSM-ul, garantul independenţei justiţiei, oare cum se va finaliza reclamaţia de vreme ce inaugurarea vădit electorală s-a făcut chiar sub ochii reprezentantului tribunalelor în acest for care ar trebui să facă ordine în sistem.

Gogule, probleme bă în USL?

Numerosul staff al PSD Vrancea prezent la inaugurarea de ieri a contrastat puternic cu lipsa oricărui partener din coaliţia actuală de guvernare, respectiv cu lipsa liberalilor şi a conservatorilor, parteneri de bază în cadrul USL. Există cel puţin o explicaţie: ori nu au avut timp să-i anunţe ori aceştia au refuzat, din bun simţ, să se afişeze la un eveniment la care factorul politic ar fi trebuit să lipsească cu desăvarşire.

www.ziaruldevrancea.ro

- Advertisement -
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
Ultimele Știri
Ultimele Știri

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.