Klaus Iohannis: Reformele nu pot să mai aştepte. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei reaşezări a societăţii

Preşedintele Klaus Iohannis a sustinut marţi, de la ora 18.00, o conferinţă de presă la Palatul Cotroceni, a transmis Administraţia Prezidenţială.

Klaus Iohannis: E prima oară când ne întâlnim după sărbători. Vă transmit sănătate. Ne aflăm la începutul unui an extrem de important pentru dezvoltarea României. În mare măsură de modul în care vom accelera anumite schimbări va depinde eficienţa guvernării. Avem două direcţii majore. Pe de o parte trebuie să stopăm răspândirea pandemiei. Pe de altă parte trebuie să repornim în forţă sectorul economic.

Viziunea noastră e de a asigura România la fondurile europene şi un buget concentrat pe investiţii. Cu aceste resurse vom crea premisele unei creşteri economice reale pentru următorii ani. Proiectul de buget pe acest an este gândit tocmai pe aceste coordonate. În paralel este obligatoriu să înceapă un poroces de resetare a statului punând în centru accesul cetăţeanului la servicii publice. Digitalizare. Nu mai pot fi tolerate ineficienţa şi incompetenţa pe bani publici. Am discotat toate aceste priorităţi cu miniştrii noii guvern. Am avut o serie de întâlniri săptămâna trecută şi m-am bucurat că avem o înţelegere şi abordare comună asupra dezvoltării României.

Vaccinarea e soluţia de a ne întoarce la normalitate. De succesul campaniei de vaccinare depinde relansarea economică a României şi evitarea unor crize profunde a căror efecte pot lăsa urme adânci. Este esenţial ca această campanie de vaccinare să reauşească astfel încât să putem obţine imunizarea populaţiei la nivel naţional.

Reformele nu pot să mai aştepte. 2021 este anul în care trebuie puse bazele unei sănătoase reaşezări a societăţii româneşti. Pentru a putea merge înainte cu motoarele turate la maxim e nevoie să punem capăt epidemiei de COVID-19. După un an extrem de dificil marcat cu nenumărate sacrificii.

Măsurile de protecţie rămân imperative.

Jurnalist: Sunteţi la curent cu schimbările de schimbări de directori şi de şcoli din toată ţara. Vedeţi aceste schimbări încadrate la o Românie normală sau educată?

Klaus Iohannis: Am urmărit aceste chestiuni. Sunt acţiuni nepregătite din timp de ministerul Educaţiei. S-a ştiut că la diferite şcoli se încheie mandatul directorilor la 9 ianuarie. La unii mandatele s-au prelungit, alţii au primit mandate de scurtă durată până la organizarea concursurilor. Vom putea vorbi de o Românie normală după pandemie. Organizăm concursuri ca la carte pentru toate aceste posturi. Ce s-a făcut acuma a fost pe azi pe mâine, la repezeală. S-au prelungit mandate ori s-au dat mandate unor persoane pentru câteva luni de zile. Bănuiesc că prin vară vom avea primul val de concursuri pentru aceste funcţii de conducere şi atunci voi urmări cu foarte mare atenţie cum se respectă principiul meritocraţiei în aceste chestiuni.   Costel Alexe e urmărit penal de DNA fiind acuzat de fapte de corupţie. Face parte dintr-un partid care şi-a luat angajamentul că nu va promova oameni cu probleme. Consideraţi că Costel Alexe ar trebui să demisioneze? Sincer eu cred că această discuţie trebuia să aibă loc de mult şi să fie mult mai scurtă. Am spus din totdeauna că persoane urmărite penal nu au ce căuta în funcţie publice. Nu ştiu dacă PNL trebuia să discute mai repede sau mai încet despre aceste chestiuni. Dacă domnul Alexe va fi cercetat penal, atunci cu siguranţă eu m-aş aştepta ca cel puţin să se autosuspende din funcţiile pe care le deţine.

Liberalii ar putea să dea un semnal retrăgându-i sprijinul politic? Se poate teoretic  dar e o decizie de partid în care nu m-aş amesteca.

În Israel primul care s-a vaccinat a fost premierul Netanyahu. În România niciun lider politic nu s-a vaccinat până acum. Credeţi că aţi sporit neîncrederea în vaccin? Nu cred că s-a produs nicio neîncredere. Decizia a fost să fie vaccinat în prima etapă personalul medical. Acest lucru se întâmplă, s-a întâmplat. Până la finalul acestei săptămâni prima etapă se încheie cu prima doză de vaccinare. După aceea se reia vaccinarea cu a doua doză. Nu am dorit nici eu, nici premierul să ne băgăm în faţă. Ar fi fost probabil mesajul greşit. Dar, vineri, 15 ianuarie începe a doua etapă de vaccinare în care este prevăzută vaccinarea de exemplu a personalului din învăţământ, a persoanelor peste 65 de ani, administraţia prezidenţială, Guvernul. Pentru a marca debutul campaniei de vaccinare din etapa a doua, eu mă voi vaccina public vineri pe 15 ianuarie.

Citeste mai mult: adev.ro/qmtlad
NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ